Відшукайте медалі у київських парках

05.07.2007
Відшукайте медалі у київських парках

Чемпіонат України у Києві став репетицією світової першості.

     З 18 по 26 серпня Київ стане ареною світового форуму з орієнтування, яке ще називають «грою в шахи на бігу». Очікується приїзд рекордної кількості спортсменів - близько 400 - із більше ніж 40 країн. Найсильніші «шахісти-бігуни» змагатимуться в абсолютній першості на чотирьох основних дистанціях - спринті, середній, довгій та в естафеті.

      Свого часу вибір нашої столиці як господаря чергового чемпіонату світу став приємною несподіванкою навіть для його організаторів. За словами головного арбітра змагань, директора чемпіонату світу Віктора Кирьянова, право провести змагання Україна здобула з третьої спроби у конкуренції з такими сильними претендентами, як Чехія й Угорщина.

      До речі, світові змагання орієнтувальників найвищого рангу вперше проводитимуться в межах багатомільйонного міста. Міжнародні експерти віддали перевагу Києву, враховуючи, зокрема, і такі чинники, як підтримку міських властей, компактність інфраструктури, наявність цікавої для орієнтування місцевості у вигляді природних ландшафтів, лісів, парків. Великою популярністю у світі ще з часів Радянського Союзу користуються українські картографи, які ретельно працюють на місцевості і готують до друку якісні спортивні карти найвищої складності. Саме наш картографічний матеріал використовується на найпрестижніших міжнародних змаганнях.

      Проведений нещодавно у Києві особистий чемпіонат України став останнім етапом підготовки до першості світу не лише для наших спортсменів. Потренуватися й відчути під ногами київську землю до нас приїхали лідери світового спортивного орієнтування з десяти країн, у тому числі Швеції, Фінляндії, Швейцарії, Чехії, Великої Британії, Данії. На цих змаганнях підтвердила свій найвищий клас і 12-разова чемпіонка світу швейцарка Сімона Ніглі-Лудер. Наша ж збірна великі надії покладає на Павла Ушкварка з Харкова, який переміг на всіх трьох дистанціях. Очікується приїзд на «мундіаль» і українського лідера, заслуженого майстра спорту, чемпіона світу 1995 року на спринтерській дистанції Юрія Омельченка, який нині мешкає у Швеції, але виступає за Україну.

      За умовами змагань майбутні учасники не мають права завчасно відвідувати ймовірні місця проходження дистанцій, детальні карти яких тримаються в секреті. Такими місцями оголошено Голосієво, Національний ботанічний сад АН України, Музей історії Великої вітчизняної війни, а також деякі приміські ландшафтні зони. Якщо хтось із спортсменів буде помічений у лісі до змагань - йому загрожує дискваліфікація.

      Чи підуть глядачі на представницький чемпіонат із незвичного виду спорту? Світова практика проведення змагань такого рівня передбачає встановлення моніторів, організацію прямих телерепортажів, навіть можливість спостерігати за пересуванням спортсменів за допомогою супутників космічного зв'язку, щоб максимально наблизити події до спостерігачів. У нас, щоправда, немає таких технічних можливостей, та й інтерес до спортивного орієнтування в Україні, звісно, невисокий. «Але ми можемо забезпечити телекартинку на фініші за допомогою великого екрана. Крім того, згідно з міжнародними нормами, ми надамо можливість стежити за ходом чемпіонату в інтернеті у режимі онлайн. Для цього наші спонсори надають супутниковий канал зв'язку, який ми вже перевірили під час чемпіонату України», - каже пан Кирьянов. За його словами, вболівальникам не доведеться заходити безпосередньо до лісу - для глядачів відведуть спеціальні, облаштовані побутовими зручностями, місця, де фрагментарно можна буде побачити і спортсменів на дистанції.

      «З точки зору облаштування дистанцій і забезпечення спортсменів картами ми можемо конкурувати з будь-якою країною світу, і ці чинники можуть навіть стати взірцем для подальших міжнародних змагань орієнтувальників, - каже керівник оргкомітету. - І хоча на сьогодні деякі організаційні питання не вирішені до кінця, можемо вже зараз прогнозувати, що чемпіонат світу в Києві стане однією з найпомітніших спортивних подій у житті країни влітку».

      Організатори сподіваються на велику кількість глядачів, тим паче що час проведення світового чемпіонату збігається зі святкуванням Дня незалежності України. Для більшої видовищності розробляється і варіант фінішу фінальних забігів на Хрещатику з демонстрацією зображення на великому телеекрані.

Володимир КОСТЕНКО.

НА ЗАМІТКУ

З історії орієнтування

      Суть змагань iз спортивного орієнтування полягає в тому, щоб за допомогою карти й компаса, пересуваючись незнайомою місцевістю, у заданій послідовності якнайшвидше  відшукати певну кількість контрольних пунктів. Переможець визначається за кращим часом проходження  дистанції.

      Спортивне орієнтування зародилося у Скандинавії більше 100 років тому. На початку 1960-х років цей вид спорту прийшов до нас із Прибалтики, де набув популярності ще у передвоєнні роки. Перший чемпіонат СРСР відбувся на околицях Ужгорода у 1963 році. В Україні існує Федерація спортивного орієнтування з представництвами у всіх регіонах.

      Змагання проводяться в основному у чотирьох найпоширеніших видах: орієнтування бігом, на лижах, на велосипедах та трейл-орієнтування (для людей з обмеженими фізичними можливостями). У рамках чемпіонатів світу з основного виду орієнтування - бігом - традиційно проводяться й супутні змагання - для любителів бігу з компасом і картою всіх вікових груп.