ХРОНІКА

05.07.2007

Футбол

      Контрольні матчі за участю українських команд: «Грассхопперс» (Швейцарія) - «Шахтар» - 0:1 (Гладкий), «Нафтовик» - «Харків» - 0:1, «Нафтовик» - «Араз» (Азербайджан) - 3:1, «Кривбас» - «Араз» - 3:0, 5:0.

* * *

      Іспанський нападник Фернандо Торрес учора провів прощальну прес-конференцію в Мадриді - він залишає «Атлетико» й переходить до «Ліверпуля». В Англії Торрес складе конкуренцію в лінії атаки «червоних» нашому Андрію Вороніну. За трансфер іспанця «Ліверпуль» заплатив 49 млн. доларів - це ціновий рекорд для клубу і нинішнього міжсезоння.

      Досі найдорожчим трансфером цього літа був перехід французького форварда Тьєрі Анрі з «Арсеналу» до «Барселони» за 32,3 млн. доларів.

* * *

      В Україні наразі найбільше говорять про оренду київським «Динамо» хорватського форварда Томислава Бушича (йому на заміну в сплітський «Гайдук» поїхав Флорін Чернат). Також сайт бразильського клубу «Палмейрас» називає доконаним фактом перехід до складу чемпіонів України півзахисника Майкла.

* * *

      Дніпропетровський «Дніпро» повідомив громадськості, що відтепер датою заснування клубу слід вважати 1918 рік, а не 1925, як було до цього. Такий висновок у місті зробили після того, як в архівах заводу ім. Петровського знайшли дані про матчі команди БРІТ, до складу якої входили працівники підприємства. Цікаво, що подібні архівні знахідки у 1998 році призвели до того, що датою створення «Дніпра» стали вважати 1925 рік, а не 1936-й.

* * *

      Президент ФФУ Григорій Суркіс став головою комітету УЄФА з футзалу і пляжного футболу. Його заступником призначено Жозефа Міфсуда з Мальти.

Теніс

      Дощова погода на Уїмблдоні змусила організаторів припустити, що турнір може не завершитися цієї неділі, як було заплановано, адже ще треба зіграти велику кількість відкладених матчів. Так, у чоловіків напередодні визначали ще учасників 1/8 фіналу. Росіянин Микола Давиденко (6) обіграв француза Монфілса, австралієць Х'юїтт (16) у чотирьох партіях впорався з аргентинцем Канасом (22), а серб Джокович (4) учора витратив чотири партії на німця Кіфера. На три дні (!) розтягнувся матч другої ракетки світу Рафаеля Надаля (Іспанія) зі шведом Содерлінгом (28), і іспанець таки виграв п'ятий сет - 7:5.

      Учора до 17:00 відбувся також один матч чвертьфінального раунду: Роддік (США, 3) - Матьє (Франція) - 6:2, 7:5, 7:6.

      У жінок сенсаційно до чвертьфіналу вийшла француженка Маріон Бартолі, яка вибила з боротьби третю ракетку планети сербку Єлену Янкович - 3:6, 7:5, 6:3. Інша представниця Сербії, Ана Іванович (6), переграла росіянку Надію Петрову (11) - 6:1, 2:6, 6:4. Поки не пiшов дощ, у першому сетi першого чвертьфiналу Венус Уїльямс (США, 23) громила росiянку Шарапову (2) - 6:1, 1:1.

Визнання

      Кращим спортсменом України у червні експертна комісія НОК назвала стрибуна на батуті Юрія Нікітіна, який минулого місяця здобув перемоги на етапах Кубка світу в Болгарії й Бельгії. Кращим тренером визнано наставника олімпійського чемпіона - Володимира Горжія.