Полотна, скроплені кров'ю

04.07.2007

      Уночі напередодні Дня Конституції галерея «Ательє Карась» та Асоціація діячів сучасного мистецтва України залишилися без приміщень, які орендували багато років. Площі захопили люди, для яких будинки за адресою Андріївський узвіз, 22 стали надзавданням, на виконання якого були кинуті всі можливі сили й методи.

      Про історію непростих стосунків цих мистецьких установ та ТОВ «Українська національна компанія з управління активами» «Україна молода» писала в номері за 22 червня. І відразу ж після виходу статті був дзвінок від пана Івана Радика, представника тієї самої компанії з управління активами, який обурювався «жовтизною» (???) «УМ» та все поривався написати свій коментар з цього приводу. «Пишіть, опублікуємо», - сказали ми йому і продиктували електронну адресу. Але відповіді так і не надійшло. Мабуть, за наскоками на «Ательє Карась» та Асоціацію сучасного мистецтва України писати було ніколи.

      Як повідомив керівник галереї Євген Карась, ситуація вже дійшла до критичного стану. Люди підозрілої зовнішності, якими керував пан Радик, повибивали вікна та двері, проникли в приміщення та влаштували там погром. На камеру - художники фіксували це неподобство, аби потім представити це як доказ у суді - пан Радик повідомив, що вони починають ремонт. При цьому, звісно, не уточнив, що 14 червня Господарський суд м. Києва виніс ухвали, якими заборонив будь-яким особам чинити перешкоди АДСМУ в користуванні займаними приміщеннями до винесення кінцевого судового рішення, розгляд справи щодо якого починається 3 липня.

      Не обійшлося і без «швидкої», яка надавала медичну допомогу Олені Карась, а юриста Світлану Артамонову взагалі забрали до лікарні з діагнозом «внутрішня кровотеча».

      У приміщенні, яке було захоплене, зберігаються роботи провідних українських художників (Аполлонов, Бабак, Бажай, Бевза, Ралко, Будніков, Животков, Ройтбурд, Блудов, Бовкун, Гейко, Братков, Вайсберг, Губіанурі, Гнилицький, Друганов, Дубовик, Криволап, Ісупов, Кожухар, Сагайдаковський, Мась, Кривенко, Сухоліт, Маков, Матвієнко, Панич, Реунов, Сільваші, Соломко  та інших). Хоча цілком можливо, що слово «зберігаються» вже варто замінити на «зберігалися» - від людей iз таким світовідчуттям можна чекати чого завгодно.

А ТИМ ЧАСОМ...

      Сьогоднi Громадянська мережа «Опора» проводить акцію «Розтоптане мистецтво» перед входом у Подільську районну державну адміністрацію (Контрактова площа, 2).

      Початок акції - о 12:30.

ПОЗИЦIЯ ВЛАДИ

      На засіданні уряду, що відбулося 26 червня, міністр культури і туризму Юрій Богуцький звернувся до Прем'єр-міністра Віктора Януковича з проханням відстояти на урядовому рівні інтереси творчих спілок та мистецьких організацій у ситуації, що склалася навколо їхнього майна. Янукович дав доручення першому віце-прем'єр-міністру Миколі Азарову знайти шляхи вирішення ситуації, яка склалася навколо майна творчих спілок та приміщень культурно-мистецького призначення.

      Не мовчить і глава держави: як зазначив на прес-конференції керівник служби секретаріату Президента Олександр Биструшкiн, Віктор Ющенко реагує на дії Київради, яка своїми рішеннямми буквально викидає митців на вулицю, і робить все для захисту культури. Але, схоже, Київ - це окрема держава, де можновладцi планують свої бізнес-інтереси вирішити за рахунок культури.