Поспішайте бачити

28.06.2007
Поспішайте бачити

Ірина Краснянська демонструватиме свою майстерність у Києві у суперечці із сильними опонентками. (Фото РЕЙТЕР.)

      У найближчі два дні столичний Палац спорту стане центром знаменної події. Під дахом найбільшої критої спортивної арени країни відбудеться міжнародна матчева зустріч зі спортивної гімнастики між збірними України, Росії, США й Канади. У п'ятницю змагатимуться жінки, наступного дня — чоловіки.

      Унікальність цього заходу полягає в тому, що у подібному форматі спортивні гімнасти вийдуть до снарядів вперше в історії незалежності України. Останні матчі такого рівня проводилися дуже давно: у 1964 році зустрілися СРСР та Китай, а у 1967 СРСР — Японія. За 40 років Україна зробила перший крок до відродження цих славних традицій. Під час засідання Міжнародної федерації гімнастики в Швейцарії керівництво ФІЖ із розумінням поставилось до нашої ініціативи, тож у підсумку українські шанувальники гімнастики зможуть на власні очі побачити на помості найсильніших спортсменів світу.

      Як зауважив на прес-конференції наставник збірної України Ігор Коробчинський, наш глядач навіть своїх найкращих спортсменів, на жаль, бачить дуже рідко, бо славу країні своїми виступами вони здобувають переважно на змаганнях за кордоном. Цього ж разу наша команда майже у найсильнішому складі винесе на суд шанувальників свої композиції для порівняння з майстерністю суперників, які не потребують зайвих рекомендацій — лідерів світової гімнастики. Завтра відбудуться змагання у форматі матчевої зустрічі Україна — Росія — США, а в суботу — Україна — Росія — Канада.

      У складі росіян, скажімо, чемпіон Європи цього року Максим Дев'ятовський , олімпійський чемпіон, абсолютний чемпіон світу Микола Крюков, чимало інших переможців та призерів міжнародних стартів. За американців виступатиме цікавий гімнаст, бронзовий призер чемпіонату світу... Олександр Артем'єв. І у тренерському штабі збірної США побачимо знайоме обличчя — Віталія Марініча, який звання чемпіона світу здобув ще у складі збірної України. Є цікаві персони і в канадців: гімнастка — Христина Вакулик, тренер Галина Ларшинова, суддя — Ольга Давидова. Від росіян у суддівському корпусі буде представлений дворазовий абсолютний чемпіон світу та Європи Юрій Корольов.

      Щодо нашої команди, то ми випустимо на поміст усіх найсильніших: Ірину Краснянську, Дарію Згобу, Аліну Козич, Ольгу Щербатих, Романа Зозулю, Миколу Куксенкова, Вадима Кувакіна, Андрія Ісаєва. Оскільки українці виступають у себе вдома, то й заявка у нас найбільша. Адже не так багато часу залишилося до чемпіонату світу, де будуть розіграні ліцензії на Олімпійські ігри-2008 у Пекіні. Ці змагання з 25 серпня по 10 вересня прийматиме німецький Штутгарт.

      Після матчевої зустрічі наші спортсмени не збираються «сідати» на збір у Конча-Заспі. Як сказала чемпіонка світу Ірина Краснянська, «буде ще кілька дуже важливих турнірів, один з яких — на батьківщині майбутньої Олімпіади — у китайському Шанхаї».