Дайте Фемідi свободу

27.06.2007
Дайте Фемідi свободу

Голова Ради суддiв Петро Пилипчук. (Фото автора.)

      Учора в столиці «в пожежному порядку» на власний VIII з'їзд суддів зібралося близько 350 делегатів, обраних від загальних, господарських, адміністративних та військових судів по всій Україні. Причина позачергового та надзвичайного, по суті, з'їзду суддів — масштабні загрози, що постали перед судовою системою та правосуддям. До цього суддівський корпус спонукало системне втручання влади у здійснення правосуддя, хоча судова влада є окремою гілкою влади, незалежною від влади виконавчої та законодавчої.

      Цинічний тиск на суддів, намагання перетворити суд із органу правосуддя в орган виконання політичних, корпоративних та особистих замовлень, намагання поставити судову гілку влади на коліна вкрай обурили чесних носіїв почесної мантії, тож позапланований з'їзд суддів i був скликаний задля того, щоб дати публічну відсіч тотальному пресингу та намаганням втягнути суди у політичне протистояння.

      Не дивно, що тема виконання в державі Конституції та законів щодо забезпечення самостійності судів та незалежності суддів була головною в порядку денному. Голова Ради суддів України Петро Пилипчук одразу заявив про спроби політиків втручатися у здійснення правосуддя. I якщо ще можна вважати «квіточками», коли Президент називає певний судовий процес фарсом, то міністр юстиції Лавринович взагалі, будучи стороною в судовому розгляді, дозволяє собі на грані нормативної лексики коментувати й оцінювати рішення суду.

      За словами пана Пилипчука, вкрай небезпечні методи використовує Верховна Рада — нібито законодавчий орган, а насправді політичний, бо призначає й звільняє суддів на підставі політичної доцільності. Голова Ради суддів навів приклади, коли народні депутати звільняли суддів за лічені години навіть без заслуховування їхніх пояснень. Як тут не згадати про розправу над окремими суддями Печерського райсуду столиці, які прийняли рішення, що не сподобалися ВР (ситуацію в черговий раз нагадала ще й голова Печерського суду Ірина Отрош).

      У заангажованості та заполітизованості при призначенні та звільненні суддів пан Пилипчук звинуватив i Вищу раду юстиції. Бо ВРЮ, більшість якої контролюється коаліцією, використовує свої повноваження для призначення «потрібних» їй суддів та звільнення «непокірних». Такої думки притримуються і голова Верховного Суду Василь Онопенко, i глава Вищого адміністративного суду Олександр Пасенюк. Так, пан Онопенко звинувачує ВРЮ у перебиранні повноважень щодо звільнення та призначення суддів на адміністративні посади. Нагадаємо, що ВР, незважаючи на очевидну неконституційність, спочатку прийняла постанову, а згодом ухвалила ще й нікчемний у правовому плані закон, яким нелегітимно наділила підконтрольну ВРЮ таким правом щодо долі суддів.

      «Як могли відомі політики, знані юристи та колишні судді дійти до межі правового нігілізму? Гірко говорити про таку діяльність Верховної Ради, бо тут закон слідує за політикою, а не навпаки! — обурювався з трибуни пан Онопенко. — Колеги, ми стали в проломі за правосуддя, бо на наших очах руйнують судову владу! Захистити незалежність суддів можуть лише самі судді! Дякую, що ви встали з колін i не дали поставити на коліна правосуддя!»

      Натомість Вища рада юстиції поспішила від усього відхреститися. У перерві з'їзду голова ВРЮ Лідія Ізовітова усе спростувала: «Це не ми боремося за повноваження призначати та звільняти суддів на адміністративні посади, а судді борються за те, щоб нам ці повноваження не віддавати. Нас безпідставно звинувачують». А щодо заангажованості, то ВРЮ є незалежним колегіальним органом і «кожен її член приймає своє рішення, керуючись власним сумлінням і законами України». На думку пані Ізовітової, відповідного закону щодо призначення та звільнення суддів ще не ухвалено остаточно, тож говорити про те, хто відповідатиме за суддівські кадри, зарано.

      Перша пропозиція щодо вирішення проблеми пролунала від виконуючого обов'язки голови Конституційного Суду Івана Домбровського, який закликав делегатів VIII позачергового з'їзду суддів звернутися до європейських інституцій по допомогу «в боротьбі за відстоювання незалежності судової влади» в Україні. На його думку, представники європейських організацій не володіють об'єктивною інформацією про стан справ у судовій гілці влади, бо можновладці запевняють європейських політиків у тому, що в Україні немає політичної кризи, а в усьому винні саме судді.

   На момент, коли цей номер готувався до друку, ще було невідомо, які саме рішення було прийнято на з'їзді, але рішучість делегатів, шалені оплески під час чисельних виступів натякали на те, що судова гілка влади не допустить узурпації з боку влади виконавчої та законодавчої.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      Президент Віктор Ющенко надіслав вітання учасникам VIII позачергового з'їзду суддів України. «У судовій системі України накопичилося чимало проблем і чимало питань. Події останніх місяців в українській політиці особливо гостро їх висвітлили. Я вітаю зусилля суддів і бажання суддівського корпусу відверто обговорити ці проблеми і знайти професійні відповіді на виклики, що постали», — йдеться у листі Президента.

      Президент наголосив, що «нині зусилля усіх гілок влади мають бути спрямовані на здійснення судової реформи», мета якої — утвердження незалежної судової системи, гарантування справедливого судочинства, становлення високого статусу судді.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>