«А ви, Олександре Олександровичу, прощавайте!»

27.06.2007

      Тижневе засідання уряду вирішили проводити не в середу, як звичайно, а на день раніше. Прем'єр Віктор Янукович навіть не намагався шукати вичурних пояснень. «Ми зібралися напередодні останнього пленарного засідання Верховної Ради, — сказав він, зручно вмостившись у кріслі, і весело посміхнувся. — І уряд повинен висловити свою точку зору щодо всіх актуальних питань, які стоять перед нашою країною». Вимовляючи слово «останнє», яке стосувалося його плідної співпраці зi спікером Олександром Морозом, Віктор Федорович навіть не намагався імітувати жаль, сум, скорботу чи аналогічні емоції, яких так чекали від нього колеги-коаліціанти.

 

Гуляють усі! Відповідальний — Табачник...

      Конкретних пропозицій та яскравих месиджів від Януковича, всупереч такому яскравому анонсу, ми так і не почули. Навіть його точка зору щодо конституційних проблем, якою Віктор Федорович зазвичай щедро ділився з пресою, цього разу так і залишилася за кадром. «У вас буде змога прочитати це у друкованих ЗМІ, — заявив Прем'єр-міністр, але зізнався: — Я не знаю, в яких газетах буде розміщено матеріал». Мабуть, думки керівника Кабміну на тему «Як нам облаштувати Україну» в письмовому вигляді йому показати не встигли.

      «Незабаром свято Конституції нашої держави. Конституції, яка, на жаль, не виконується. Таке свято...», — розвів руками пан Янукович і весело засміявся. Його радість миттєво передалася присутнім, тому подальші вказівки своїм заступникам сприймалися через цю призму. Віце-прем'єр Олександр Кузьмук одержав наказ «подивитися, щоб був порядок у дні свят», перший віце-прем'єр та міністр фінансів Микола Азаров має пильно стежити за державною касою і не забувати вчасно платити електорату пенсії та зарплати. Але найголовніша «святоконституційна» місія лягла на віце-прем'єрів Дмитра Табачника та Володимира Рибака — «забезпечити всі культурні заходи».

Ну бери вже, противний!..

      Дострокових виборів керівництво Кабінету Міністрів, як відомо, не любить, бо так усі кажуть. Але, мов кокетлива та дуже добре вихована панночка, не без певного задоволення поступається перед грубою силою опозиції — що б там не казали подруж..., тобто колеги із «антикризової» коаліції. Це, мабуть, головна політична новина вчорашнього дня. «Ми знаємо ставлення людей до дострокових виборів. Але якщо це так станеться, а ми вже напередодні прийняття такого рішення, безумовно, будемо його виконувати», — Віктор Янукович не зашарівся, а говорив твердо, впевнено, правильно розставляючи наголоси у словах та політичні акценти в підтексті. Це означає, що Олександр Мороз разом зі своїми вірними соратниками можуть надалі не набридати шановному лідеру «Партії регіонів» своїми порадами із врегулюваня кризи. Наступна фраза про «величезну політизацію навколо розв'язання соціальних питань» звучала уже просто як ліричний відхід від теми.

      Прем'єр віддав низку розпоряджень. Головне з них — вчасно підготувати бюджет-2008. «За графіком стежте, — тоном диспетчера підганяв він своїх підлеглих, які із усіх бюджетів зараз найбільше цікавляться передвиборчим. — Бюджет має бути своєчасно підготовлений, і у вересні його треба розглянути на уряді. Це наш обов'язок». Іншими словами — сюрприз для наступної команди урядовців. Мало хто не знає, якими вони бувають, ці сюрпризи...

Валідол у кімнату спічрайтерів!

      Учора Віктор Федорович був у доброму гуморі. А коли він має грайливий настрій, то зазвичай кладе праву руку на наперед заготовлений текст і починає імпровізувати. Саме за ці миттєвості нашого Прем'єра так люблять журналісти, і саме вони викликають неабияке істеричне збудження у численної армії помічників, піарщиків, секретарів. Наприкінці свого вступного слова, звично поскаржившись на важку долю — виконувати обов'язки, пан Янукович вирішив дати «відлуп» усім поганим людям, які про нього брешуть.

      — Ми звикли не звертати уваги на цю брехню, ми звикли спокійно дивитися на тих, хто чеше язиком, тому що він у нього чешеться, — свіже слово у казенному приміщенні завжди сприймається на ура. Цим висловом Віктор Федорович уже забезпечив собі рекордну кількість цитування, але наш Прем'єр захотів більшого. — Міністру охорони здоров'я треба, можливо, попрацювати над цим питанням, спеціальні ліки виготовити.

      — Будєт сдєлано! — прозвучав голос, схожий на той, що належить міністрові охорони здоров'я Юрію Гайдаєву. Схоже, чиновник про всяк випадок не зрозумів гумору шефа.

      — Відпочинок людей — це також на нашій совісті! Нам треба, щоб люди спокійно відпочивали. Зараз екзамени у вищих навчальних закладах, вступні, нам це все треба, шановні колеги, організувати, — понизив градус Віктор Федорович перед тим, як сказати пресі «дякуємо».

Саботаж, диверсії, контрреволюція...

      Усю ініціативу у «придушенні» хлібних бунтів уряд передав у регіони. Так, віднині місцеві органи влади можуть регулювати рентабельність хлібопекарських і борошномельних підприємств, а також рівень оптово-відпускних цін на їхню продукцію. Опозиційні до нинішнього Кабміну глави обласних адміністрацій від ініціативи, як не дивно, не в захопленні. Так, «губернатор» Полтащини Валерій Асадчев заявив «Кореспонденту», що не бачить серйозної необхідності обмежувати рентабельність виробників. «Треба закладати механізми не стримування ціноутворення, а соціальні стандарти і гарантії для громадян. Потрібно відпрацьовувати ринкові механізми», — заявив пан Асадчев.

      Натомість Генеральна прокуратура уже на першому етапі перевірки хлібного ринку виявила низку дуже серйозних порушень. «Найсерйозніші зловживання — нецільове використання бюджетних коштів, — розповіла заступник Генерального прокурора Тетяна Корнякова. — Так, одне із підприємств Луганщини отримало гроші для проведення сільськогосподарських робіт, але самі роботи не проводило. Тим самим завдало збитків державі на 80 тисяч гривень. Це дуже багато».

      В Україні, виявляється, навмисно нищать посіви. Слідчі прокуратури виявили такий факт у Херсонській області: пропало 40 гектарів пшениці, збитки — 100 тисяч гривень. З якою метою це робиться, пані Корнякова зможе відповісти тільки після додаткової перевірки. Через недбалість і погані умови зберігання на деяких елеваторах дефіцитне зерно масово гниє. Так, в одному з господарств Хмельниччини згнило 282 тонни зерна. «Для області, та й для держави, це дуже серйозна цифра», — зауважила Тетяна Всеволодівна.

      Масово, як з'ясувалося, розкрадають запаси із Державного резерву. На Вінниччині, за словами заступника Генпрокурора, державі завдали збитків на 26 мільйонів гривень, а на Рівненщині самовільно реалізували 400 тонн жита групи «А». Нещодавно правоохоронці арештували двох чиновників карантинної служби, які вимагали хабар. «Загалом порушено 17 кримінальних справ, — резюмувала Тетяна Корнякова. — Це тільки початок — таких випадків буде більше».

Вікторія НЄМЦЕВА,
Юрій ПАТИКІВСЬКИЙ.
  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>