Нещасна, бо худа

21.06.2007
Нещасна, бо худа

Моделювання фігури має залишатись у рамках розумного. (Фото з сайту http://getfit.ru/)

      Останнім часом навіть ті жінки, які не мають особливих проблем із фігурою, полюбляють сидіти на дієті — бо це модно, популярно і, як запевняють усілякі зірки, надзвичайно корисно для здоров'я. Про вражаючі результати низьковуглеводних дієт (їх ще називають білковими) говорять усі, кому не ліньки. Мовляв, варто лише обмежити споживання вуглеводної їжі й перейти на білки (м'ясо, рибу, сири тощо), як зайві кілограми зникнуть без сліду. А факт, що такі дієти досить важко переносити  i вони можуть спричинити багато побічних ефектів, чомусь сором'язливо замовчується...

      Тим часом медики називають низьковуглеводні дієти (зокрема, Кремлівську дієту і дієту Аткінса) шкідливими, передають «Медновини». «Ці дієти дуже далекі від здорового харчування — стверджуaє Лін Стеффен зі Школи громадського здоров'я в Міннесоті (США). — Недостатнє споживанння вуглеводів призводить до розвитку кетозу, закрепів, діареї, неприємного запаху з рота, головних болів і швидкої втомлюваності. Ці дієти також підвищують білкове навантаження на нирки й порушують кислотну рівновагу в організмі, а це може призвести до вимивання мінералів із кісток тканини і частих переломів».

      А мікробіологи Науково-дослідного інституту Ровет у шотландському місті Абердині прийшли до висновку, що низьковуглеводні дієти не тільки допомагають товстунам скинути зайві кілограми, а й збільшують ризик захворювання на рак товстої кишки.

      Як передає «Медпортал», шотландські учені під керівництвом Гаррі Флінта з'ясували, як різні дієти впливають на концентрацію речовини, яку спеціальні бактерії виробляють у товстому кишечнику. Ця речовина має протиракові властивості й захищає кишечник від утворення пухлин. У дослідженні взяли участь двадцять людей із зайвою вагою. Половині піддослідних давали їжу, яка містила лише 24 грами вуглеводів у добовому раціоні. Дієта другої групи добровольців допускала щоденне споживання 400 грамів вуглеводів.

      Коли ж усім учасникам дослідження зробили аналіз мікрофлори кишечника, з'ясувалося, що в людей, які сиділи на низьковуглеводній дієті, «антиракових» бактерій було в чотири рази менше, ніж у людей, які споживали багато вуглеводів. «Отже, білкові дієти можуть стати фактором, що провокує розвиток раку товстої та прямої кишки», — підсумував Гаррі Флінт.

      Нагадаю, що американські гастроентерологи «наїжджали» на білкові дієти і раніше. Показовим став випадок, коли мешканка Нью-Йорка через місяць «сидіння» на дієті Аткінса опинилася в реанімації. Аналізи показали, що у крові та сечі жінки був підвищений рівень так званих кетонових тіл, які утворюються в печінці при дефіциті інсуліну. Кетоацидоз — саме такий діагноз був поставлений пацієнтці — може розвиватися у хворих на цукровий діабет або при голодуванні. Річ у тім, що через недостатню кількість інсуліну глюкоза не може перероблятися в енергію, тож замість неї організм починає переробляти відкладені жирні кислоти (жири). У результаті неповного згоряння жирних кислот у печінці утворюються небезпечні речовини — кетони, які інтенсивно отруюють організм. Якщо такому пацієнту терміново не ввести інсулін, можливий навіть розвиток коми...

      Тому медики радять: перш ніж сісти на модну дієту, добре подумайте, чи варто це робити...