Стережiться, Клочкова повертається

21.06.2007
Стережiться, Клочкова повертається

Яна Клочкова поступово вiдновлює форму. (Фото РЕЙТЕР.)

      Найближчих вихідних у столичному басейні СКА відбудеться матчева зустріч провідних пловців України, Польщі та Чехії. Проводиться в Україні вона вже втретє, але вітчизняна «Золота рибка» Яна Клочкова так і не спромоглася пригадати, коли востаннє виступала у Києві. Взагалі повернення чотириразової олімпійської чемпіонки до спортивного життя стало ледь не основною темою вівторкової прес-конференції наших плавців. Навіть після двох перемог у Монако на турнірі серії «Маре нострум» Клочкова заявила, що найголовнішим для неї залишається здобуття олімпійських ліцензій: «Мені вдалося виграти попри показані доволі посередні результати. Для того ж, щоб виступати на всіх трьох етапах серії, потрібно мати відповідну підготовку».

      Узагалі, відчувається, що у наших зірок плавання та у керівництва федерації є різні погляди на стратегію передолімпійського сезону. Так віце-президент ФПУ Андрій Власков головним стартом року вважає міжнародні змагання у Парижі 5—7 серпня під патронатом Європейської федерації плавання: «Три етапи серії «Маре нострум», в якій ми виступаємо вже 10 років, були потрібні, щоб побачити готовність наших спортсменів напередодні цих змагань. Не може не турбувати рівень готовності Олега Лісогора — не стільки секундами, а тим, що після чемпіонату світу в Мельбурні він так і не вийшов на той рівень тренувань, який потрібен уже зараз у плані підготовки до Олімпіади. Проте це лише моя особиста думка, а в Олега є свій тренер, з яким вони ретельно готуються до Ігор у Пекіні. Як це робити — це їхня справа».

      На закид лідера збірної щодо «недоукомлектованості» української делегації на етапах серії спортивний чиновник відповів: «Ми вирішили, що посилати додатково менеджерів або групу супроводження на ці змагання немає сенсу, бо не було завдання демонстрували там свої найкращі результати. Власне тому не поїхав, зокрема, й масажист».

      Наш провідний брасист у Канні, Барселоні й Монако вище п'ятого місця не піднявся. На останньому етапі він взагалі занедужав і на водну доріжку не вийшов. Між тим Олег заявив: «Я не буду виправдовуватися, бо вважаю, що виступив гідно. При цьому хотів би звернути увагу на інше. Якщо керівництво вимагає від нас результатів, то повинне дотримуватися своїх обіцянок. Японець Касука Китаджима після кожного запливу відразу потрапляв до рук масажиста. А ми собі цього дозволити не можемо. Тому свої виступи на етапах серії вважаю нормальним етапом підготовки до Олімпійських ігор».

      А головним тріумфатором «Маре нострум» з українців став інший брасист — Валерій Димо, в активі якого три перших місця, одне друге та три третіх. Найцікавіше, що Валерій визнав, що змагання не були для нього настільки важливими, щоб готуватися до них занадто напружено, і попросив не робити далеких висновків з того, що обігнав Лісогора. Були потрапляння у призери й у майстру батерфляю Сергія Бреуса, який також «принизив» етапи серії, оскільки разом з тренером розглядав як тренувальні. Ще Сергій відзначив, що йому як спринтерові важко «вибухати» на кожному старті, особливо, якщо вони відбуваються після далеких переїздів.

      Сама прес-конференція залишила враження, що наші зіркові плавці не достатньо розуміються з керівництвом федерації і мають власні погляди на тренувальний процес . Та й взагалі, до Олімпіади-2008 вже не мають мотивації розмінюватися на інші «тренувальні» змагання. З цієї точки зору матчева зустріч з поляками та чехами теж може перетворитися на «тренування без підвищеної відповідальності».