ФУТБОЛЬНА МОЗАЇКА

15.06.2007

Україна вже замикає «чортову дюжину»

      Збірна України після поразки французам залишила найвищий у своїй історії 11-й рядок у новому рейтинг-листі ФІФА і, пропустивши вперед хорватів та румунів, опустилася на 13-ту позицію. На чолі списку перебувають суперники команди Блохіна по відбору на Євро-2008 — Італія й Франція, за ними розташувалися Бразилія, Німеччина, Португалія, Іспанія, Англія, Голландія, Чехія.

      Інші опоненти нашої збірної у кваліфікаційному турнірі чемпіонату Європи знаходяться на таких позиціях: Шотландія — 23-я, Литва — 79-та, Грузія — 97-ма, Фарери — 186-ті.

Президент дав добро на Євро-2012

      Президент Віктор Ющенко підписав закон «Про організацію та проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу в Україні». Документ, прийнятий Верховною Радою 19 квітня, визначає першочергові заходи, спрямовані на створення необхідних умов для якнайкращої підготовки країни до Євро-2012.

      Відповідно до закону, звільняються від сплати мита операції при ввезенні на митну територію України товарів, що не виготовляються в Україні або виготовляються, але не відповідають технічним характеристикам світового рівня і вимогам спортивних організацій. Офіційні гості чемпіонату та глядачі з-за кордону матимуть змогу одержувати візи і в'їжджати на нашу територію без попереджень. На період проведення першості громадяни інших країн зможуть ввозити в Україну іноземну валюту і дорожні чеки на загальну суму, що не перевищує 30 тисяч доларів США.

      Продаж квитків на матчі фінального турніру відбуватиметься, як і на останньому чемпіонаті світу в Німеччині, — за документами, що посвідчують особу, з обов'язковим позначенням у квитку прізвища й імені особи і номера пред'явленого документа.

Львів може втратити чемпіонат Європи?

      Голова Львівської облдержадміністрації Петро Олійник під час сесії обласної ради заявив, що деякі фінансово-промислові групи чинять тиск на ФФУ і Кабінет Міністрів, аби перенести матчі чемпіонату Європи 2012 року зі Львова в інші міста. За словами Олійника, бізнесмени резервних міст Євро-2012 (Одеси й Харкова) намагаються зробити все для того, щоб ігри відбулися саме в їхній вотчині. Але «нашоукраїнський» «губернатор» зробить усе можливе, щоб місто Лева не втратило можливість приймати турнір.

Повернення Іщенка в «Карпати»

      Олександр Іщенко, який більшу частину сезону 2006/07 керував львівськими «Карпатами», а у квітні був несподівано відсторонений від своїх обов'язків президентом клубу Петром Димінським, знову повернувся на посаду головного тренера «біло-зелених». Юрій Д'ячук-Ставицький, котрий виконував функції тренера в останніх матчах, зосередився на обов'язках спортивного директора «Карпат».

Перше придбання нового «Арсеналу»

      Нове керівництво київського «Арсенала» уклало контракт із першим після зміни власника новачком команди. Темношкірий голландський нападаючий Сендлей Сідні Біто переїхав до столиці з алчевської «Сталі». А спортивним директором «канонірів» став добре відомій фахівець Олександр Томах.

Донецькі «металурги» — знову проти

      Керівництво донецького «Металурга» вступило в черговий конфлікт із ФФУ. Віце-президент «МД» Дмитро Селюк протестує проти рішень виконкому федерації, якими залишено чинним податок на кожного нового легіонера в розмірі 15 тис. доларів і заборонено клубам звертатися до цивільних судів. «Усі президенти клубів виступили проти податку, але виконком ФФУ їхню думку проігнорував. Навіщо тоді клубам зустрічатися? — сказав Селюк, висловивши намір звертатися до суду. — Якщо федерації наплювати на клуби, то нам наплювати на її рішення».

«Поділля» стало любительським

      Команду «Поділля» з Хмельницького позбавили професіонального статусу за систематичне невиконання рішень Контрольно-дисциплінарного комітету ФФУ з атестації футбольних клубів. За два тури до завершення турніру першої ліги «Поділля» посідає 18-те, передостаннє, місце.

«Товарняк» до ювілею Дасаєва

      Кращий голкіпер світу 1988 року, колишній московський спартаківець Рінат Дасаєв відзначає 50-річний ювілей, тож позавчора провів товариський матч за участю зіркових ветеранів. На стадіоні «Лужники» у Москві символічні збірні світу і колишнього СРСР розійшлися, як водиться, дружньою нічиєю — 5:5. У червоних футболках з абревіатурою СССР виступали українці: Дем'яненко, Михайличенко, Чанов і Буряк, який забив один із м'ячів з пенальті. За світових зірок грали Субісаретта, Веа, Ервін Куман, Польстер, Абеді Пеле, Руфер, Жуніор, Хаджи, Балаков, Сіньйорі.

Суд та діло Тьєрі Анрі

      Форвард збірної Франції Тьєрі Анрі подає до суду на видання «Франс футбол», яке повідомило, ніби він підписав контракт із «Барселоною». «У замітці немає ані слова правди, я не зустрічався з представниками каталонців, тому за справу візьмуться мої адвокати», — наголосив гравець лондонського «Арсеналу».

Молодіжки

      Чемпіонат Європи серед молодіжних збірних (U-21, Голландія). 2-й тур. Група А: Голландія — Португалія — 2:1, Бельгія — Ізраїль — 1:0.

      Турнірне становище: Голландія — 6, Бельгія — 4, Португалія — 1, Ізраїль — 0.