Мізки: перезавантаження

14.06.2007

      «Десь я уже це бачив»... «Десь уже це чув»... Такі відчуття виникають час від часу в кожного з нас. А от чому саме з’являється є цей загадковий ефект дежа вю — вченим вдалося з'ясувати лише тепер.

       Фахівці Массачусетського технологічного університету дійшли висновку, що до виникнення відчуття «раніше побаченого» призводить збій у роботі центру пам'яті головного мозку, що називається гіпокамп. Саме ця частина нашого «бортового комп'ютера» модулює інформацію, яка проходить між внутрішнім і зовнішнім середовищем. Тобто гіпокамп сортує її на «нову» і «стару», та формує «карту» нових вражень і відчуттів у всіх сферах людської діяльності. Але коли два «враження» виявляються дуже схожими, у роботі гіпокампа стається «накладка»: замість «закинути» його на полицю нових вражень, гiпокамп прилаштовує його серед старих. Раніше побачена картинка настільки пересилює свіже враження, що ми відчуваємо дежа вю.

      Зазвичай таке відбувається, коли людина стомлена. Тож, відчуваючи дежа вю, треба просто перезавантажити свої мізки, тобто відпочити. Вчені сподіваються, що їхнє відкриття допоможе знайти ефективне лікування хвороб, пов'язаних із розладом пам'яті.