«Салаги», на шикування!

14.06.2007

      Протистояння навколо розпущеної Верховної Ради знову набуває форм шантажу. Так, Партія регіонів учора розповсюдила заяву, в якій ідеться про те, що закрити роботу парламенту можна буде 15 червня, але після того, як Президент підпише ухвалені «антикризовою» більшістю закони. Перед цим «регіонали» пропонують ухвалити низку законопроектів, «без яких неможливо забезпечувати життєдіяльність країни».

 

Нові вимоги «Регіонів»

      «Популісти від опозиції за підтримки гаранта Конституції вчинили це зло, керуючись короткою метою — спробою свого реваншу, — обвинувачують однопартійці Януковича. — Але як прагматики і ділові люди ми не звикли лише нарікати. Ми повинні зробити зараз усе, щоб виправити ситуацію». А таке погане становище, на думку ПР, можуть виправити шість ухвалених і підписаних Президентом законів: про Державну програму соціально-економічного розвитку на 2007 рік; про товарну біржу; зміни до закону «Про стимулювання розвитку регіонів»; про ратифікацію угоди (у формі обміну листами) між урядом та Організацією економічного співробітництва та розвитку щодо участі в роботі Комітету із сталі; про Державну програму приватизації на 2007-2009 роки; про внесення змін до закону «Про фінансовий лізинг».

      Хоча від деяких пунктів несе відвертим лобізмом, «регіонали» заявляють: «Ми повинні переконати президента, щоб він підписав ці закони, якщо йому справді дорога Україна, якщо він справді вболіває за народ. І вже в п'ятницю, 15 червня, завершити роботу парламенту у пленарному режимі». А далі — «сконцентрувати свої зусилля на роботі в округах, у комітетах». Хоча що саме готувати в комітетах, якщо цей парламент уже не працюватиме до виборів наступного, — незрозуміло.

Мороз перегрівся і склав віршик про «салаг»

      Позиція Голови ВР Олександра Мороза інакша. На думку лідера соціалістів, парламент має працювати за звичним графіком, тобто закінчувати цю сесію в першій половині липня, і наступну починати, як завжди, у перших числах вересня. І нардепи лишатимуться повноважними нардепами як мінімум до 30 вересня.

      Позавчора на радіо спікер чесно визнав, що блокуватиме дострокові вибори 30 вересня (хоча й підписував спільну заяву про це з Президентом і Прем'єром). А  вчора в залі парламенту Мороз укотре виклав своє правове обгрунтування неконституційності розпуску ВР, знову підвівши до того, що останнiм зафіксувати недієздатність депутатського корпусу може лише Центрвиборчком. При цьому Сан Санич додав у свої вже звичні просторікування нову думку. Тепер Олександр Мороз заявляє, що у з'їздах опозиції, на яких було затверджено заяви депутатів про вихід із фракцій, брали участь переважно студенти, а не дійсні партійці.

      «Бо так дешевше. Дешева політика виходить. Використовують дітей, щоб за їхніми спинами прорватися до влади. Діти вирішують, бути парламенту чи ні, бути єдиній державі чи не бути, бути спокою чи трагедії», — сказав чільний представник коаліції, яка масово звозила до Києва для участі в протестних акціях не лише студентів і ПТУшників, а й школярів.

      «Мороз від спеки, мабуть, просто перегрівся, — коментує слова спікера для «УМ» народний депутат-«нашоукраїнець» Микола Кульчинський. — Я був на всіх етапах з'їзду «Нашої України», і студентів, про яких каже голова Соцпартії, там не було й близько. Делегатами були члени політради партії — понад двісті осіб плюс ще представники регіонального активу. У нас делегатський склад такий, що готовий зібратися на першу ж вимогу. А Мороз просто вигадує додаткові аргументи під свою провокаційну лінію».

      Загалом, спікер на вчорашньому засіданні розпущеної ВР просто сипав енцикліками й дотепами. Розповівши про свою зустріч і з Президентом Ющенком на тему політичної кризи, пан Мороз тут же пройшовся по главі державі: «Нам дають оцінки різні політики. От один назвав учора Верховну Раду, здається, «дембелями», що проїхали свою станцію. Я хотів би, щоб ми не ображалися на такі висловлювання і на тих, хто це висловлює. Це звичайний єфрейторський гумор із середовища, де розум вимірюється строком служби».

      І навіть віршика власного виробництва зачитав: «Оцінки чути звідтіля, / Чи з переляку, чи з відваги. / Здається — ніби «дембеля», / А виявляється — «салаги». Рима, звісно, присутня, але зміст — накульгує. Бо ж виходить, що саме депутати коаліції — навіть не «дембеля», а ще гірше.

Мороза — до суду

      У своєму виступі «під куполом» Мороз сказав, що дострокові вибори потрібно призначати на правових підставах неповноважності Верховної Ради через відсутність більш ніж 150 депутатів. А ця вимога, мовляв, не виконана, бо у ВР досі залишається понад 300 «багнетів», до того може бути ще більше, якщо президентська сторона розблокує роботу Центрвиборчкому, і той проведе наступних «списочників» замість вибулих.

      Що робити, якщо Голова парламенту сам блокує процедуру видачі депутатам-опозиціонерм трудових книжок (а станом на вчора мандати дозволили скласти менш як 80 нардепам, при тому що заяви про це подало удвічі більше)? Партія «Наша Україна» сповнена рішучості подати до суду у зв'язку з неправочинними діями спікера Мороза, а також керівників апарату ВР стосовно невиконання конституційних вимог про складення депутатських повноважень. Таке рішення прийняла президія НСНУ. «Помаранчева» прес-служба підкреслює, що складення депутатських повноважень було зафіксоване міжпартійним з'їздом блоку «Наша Україна» від 2 червня, але Голова парламенту саботує законні вимоги опозиції та зриває політичні домовленості.

      Більше того. Прес-служба Блоку Тимошенко на сайті www.byut.com.ua виклала лист від керівника управління кадрів Верховної Ради Володимира Мартинюка, в якому той констатує, що підтверджено аж 103 підписи депутатів БЮТ на заявах про вихід із фракції (відкликали свої підписи лише Замковенко, Поліщук і Сінченко). Саме це — головна підстава для позбавлення мандатів. «А отже, будь-які намагання Мороза і інших членів коаліції заблокувати процедуру складення депутатами БЮТ повноважень, посилаючись не невідповідність заяв, є брудними маніпуляціями», — йдеться в повідомленні БЮТ.

 

ЦИТАТА
Мороз блокуватиме вибори 30 вересня

Олександр Мороз, Голова Верховної Ради:

      — Якщо справді будуть підстави правові, а не указ Президента, взятий наразі зі стелі, — тоді будуть вибори 30 вересня, які ми виграємо обов'язково. Але якщо цих підстав не буде... А я дуже сумніваюся, по-перше, що це необхідно робити, а по-друге, що це буде зроблено, а по-третє, я буду все робити, щоб цього не відбулося, тому що ми закладаємо небезпечні прецеденти для держави, ми на цьому можемо втратити державу...

(з інтерв'ю радіо «Свобода»)

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>