Жироварка

12.06.2007
Жироварка

З такою вагою в балерини не візьмуть... (Фото з сайту www.balkan.ru)

      Англійські дослідники, які вивчають розвиток світової епідемії ожиріння, дійшли висновку, що в стрімкому погладшанні людства винні, зокрема, електронні «блага цивілізації». Професор із Великобританії Джейн Уордл відзначила, що початок масового ожиріння серед європейців і американців збігається з часом появи мікрохвильових печей і продуктів швидкого готування. Як повідомляє «Медікінформ», цю теорію вчені обговорювали на науковому з'їзді в Челтенхемі.

      Як наголошує професор Джейн Уордл, починаючи з 1984 року мікрохвильові печі ввійшли в побут багатьох родин і приблизно в ті ж роки з'явився перший фаст-фуд. У 1980 році від ожиріння потерпали 6% чоловіків та 8% жінок. За чверть століття людство істотно погладшало — у 2004 році надмірну вагу мали вже 24% людей!

      Серед дітей картина також погіршилася: якщо в 1995 році від надмірної ваги страждали близько 10%, то в 2003 така проблема охопила вже 16% хлопчиків та дівчаток.

      На думку експертів, до розвитку такої ситуації призводить дієта з високим вмістом жиру й вуглеводів та недостатнє фізичне навантаження. І одна лишень низькокалорійна дієта сучасних товстунів не врятує. Попередні покоління їли набагато калорійнішу їжу, однак були змушені набагато більше рухатися. 50 років тому люди виконувати важку фізичну роботу (і бур'яни сапали на полі, і на конвеєрі машини збирали), більше ходили пішки (маршруток, які б возили пасажирів «під саму хату», тоді не було, а власне авто міг дозволити собі не кожен), витрачали більше енергії, пораючись по господарству, не сиділи цілими днями біля телевізора чи комп'ютера, частіше виїжджали на природу та ходили на стадіон.

      Пусковим моментом епідемії стало те, що готувати їжу стало набагато простіше і швидше. Люди економили час, витрачали менше зусиль та водночас отримували більше калорій від спожитого фаст-фуду. А в результаті отримували зайві кілограми, які осідали на талії, стегнах, шиї, накопичувалися у череві й затягували жиром серце. Лікування огрядних людей, залежно від важкості хвороби, може включати дієту, допомогу психолога, медикаментозну терапію і навіть хірургічне втручання. А профілактика ожиріння, на думку дієтологів, обов'язково мусить включати такі пункти:

      1. Нехай овочі будуть основним продуктом на вашому столі. Один салат зi свіжих овочів та півкіло фруктів на день — це мінімальна норма людини, яка прагне правильно харчуватися. Не треба рахувати, скільки калорій міститься у кожному моркв'яному «хвості» чи в головцi капусти. Мало! Зате зелень багата на клітчатку — дуже корисну речовину, яка чистить кишечник від шлаків.

      2. Запечені овочі кращі від смажених, сушені — від варених, а свіжі — корисніші від консервованих. Намагайтеся уникати будь-яких продуктів із консервних банок, пляшок та коробок.

      3. Більше рухайтесь! Витрачайте енергію, взяту з продуктів, на спортивні танці, пробіжки по стадіону, плавання в басейні тощо. Якщо можете, піднімайтеся на свій поверх не ліфтом, а сходами. Проходьте дві-три зупинки пішки, а не сідайте в маршрутку.

      4. Посміхайтесь! Коли ви на когось дуже сердитеся, кричите або мовчки ображаєтеся, організм перебуває в стані стресу. Це погіршує ваш імунний захист і збільшує ймовірність виникнення захворювання. 

  • Пігулка не допоможе…

    Протистояння навколо можливої ліквідації Вінницького обласного протитуберкульозного диспансеру №2 відбувається у кількамісячному вимірі. Працівники диспансеру просять передати з обласної комунальної власності у міську цілісний майновий комплекс, щоб і майно, і приміщення залишились на місці, а колектив працював там і надалі. Вони згодні на реорганізацію чи оптимізацію, аби лише тубдиспансер не ліквідували. >>

  • Не лікують, а вбивають

    До 30% антибіотиків орального застосування продаються у США за неправильно виписаними рецептами. Помилкова діагностика на невідповідний рецепт на антибіотики є головною причиною виникнення резистентної стійкості мікроорганізмів на антибіотики, випливає з дослідження, результати якого подані в «Журналі Американської медичної асоціації» (Journal of the American Medical Association). >>

  • Чіпкий, як кліщ

    Кліщі вже прокинулися, активізувалися і готові атакувати. Під прицілом їхніх укусів — не лише любителі влаштовувати пікніки в лісі, а й ті, хто звик просто прогулюватися в міському парку чи сквері. Лікарі звертаються увагу, що з кожним роком кількість людей, яких покусали кліщі в місті, зростає. >>

  • Смертельний бізнес

    «Хворіти сьогодні особливо дорого, навіть не враховуючи вартості ліків, на звичайний похід у поліклініку зараз потрібно викласти мінімум 300 гривень», — такими враженнями діляться між собою українці в бесідах те-а-тет, такими повідомленнями нині завантажена чи не вся інтернет-мережа. >>

  • Провал операції, або Як вижити в котлі медреформи?

    Улюблений вітчизняний спосіб заговорити тему: спростовувати неіснуюче або почати планувати давно існуюче. Триває п’ятий рік експерименту з реформи охорони здоров’я у пілотних регіонах країни: на Вінниччині, Дніпропетровщині, Донецькій області (там зараз не на часі) та Києві. І що ж маємо реально? >>