Тютюновий вогнегасник

07.06.2007
Тютюновий вогнегасник

Нововведення Єврокомісії допоможе тим, хто забуває гасити сигарету звичайним способом.

      До 2009—2010 року в усіх країнах Євросоюзу зникнуть звичайні сигарети, до яких звикли курці. Як передають «Медновини», Європейська комісія збирається замінити традиційні цигарки такими тютюновими виробами, які самі гаснуть, якщо їх не палити. Роль вогнегасника, який спрацьовує на «холостому ходу» сигарети, виконують спеціальні смужки з непористого паперу. Коли вогонь доходить до цих смужок, курець має зробити затяжку, щоб горіння тривало. Якщо ж курець задрімав, замислився, зронив сигарету чи викинув її, через півтори—дві хвилини вона загасне.

      «Це дуже гарна новина, — заявила британський член Європарламенту Арлін Маккарті. — Таке нововведення врятує чимало життів. Буває, люди приходять додому, випивають і засинають на дивані з сигаретою в руці, а далі ви знаєте — починається пожежа. Нові цигарки значно зменшать такий ризик».

      Як стверджують співробітники Міністерства з питань надзвичайних ситуацій, українцям тютюнова новинка також не завадила б. Адже в Україні паління у ліжку (особливо в нетверезому стані) щороку забирає сотні життів. За даними ГУ МНС Києва, протягом 2006 року в місті на пожежах загинула 71 людина, і більше половини з них (38 осіб!) стали жертвами вогню саме через паління в нетверезому стані. Від початку 2007 року в Києві на пожежах загинули 20 осіб, 11 з яких — знову ж таки через згубну звичку палити після чималої дози алкоголю. А це дані по одній лише столиці!

      Київські рятувальники кажуть, що найбільше «сигаретних» жертв доводиться виносити з будинків на Новий рік, Різдво, Великдень та інші великі свята. Причини далеко шукати не треба — українська традиція святкування обов'язково включає вживання великих доз алкоголю. А п'яному і море по коліна, і цигарка в ліжку спати не завадить...

      Шкода, що європейське нововведення не торкнеться України. А наскільки могло б поменшати роботи нашим пожежникам...