Квадратні метри на березі озера Сонячне

07.06.2007
Квадратні метри на березі озера Сонячне

Новий будинок ХК »Київмiськбуд».

      Усього за 15 місяців будівельники компанії і генпідрядник ДБК-4 звели чудовий цегляний будинок. Він став першим із запланованої забудови мікрорайону. Загалом тут планують зведення 84,6 тис. кв. метрiв житла і громадських споруд. Площа ділянки — 6,22 га. Поверховість житлових будинків становитиме — 14.. 16.. 18 .. 19.. 22 поверхи. Кількість квартир — 1283, із них 75 відсотків — одно- та трикімнатні. Вартість квадратного метра трохи більше, ніж 6 тисяч гривень. Житлова забезпеченість (розрахована відповідно до містобудівного розрахунку) становить 27,7 кв. метра загальної площі на одну особу.

 

      Проектом передбачено громадські споруди: багатоповерхова автостоянка на 705 місць, дитячий садочок на 260 дітлахів, спортивні та дитячі майданчики, зони відпочинку. У будинках мікрорайону на перших поверхах розмістяться 42 приміщення для закладів торговельного та побутового обслуговування населення. Зведуть тут і храмовий комплекс церкви святого Миколи Чудотворця загальною площею 499,9 кв. метра.

      Традиційним стало у «Київміськбуді» за власні кошти озеленювати забудови. Нині на березі озера Сонячне, яке розташоване поряд з мікрорайоном, розбито красиву алею, вимощену пішохідною плиткою, поряд  — бігові гарові доріжки, а на зручних лавках уже сьогодні відпочивають мами з дитячими колясками. Молоді дерева, висаджені на цій території, згодом дадуть приємний затінок у спекотну погоду. Облаштували будівельники і пляж на озері. До речі, за даними санепідемслужби Києва, воно є найчистiшим у місті.

      Це ми навели, так би мовити, статистичні та параметричні дані зведення нового мікрорайону. А тепер розповімо про людський фактор, точніше про довіру інвесторів, тобто пересічних громадян, до діяльності ХК «Київміськбуд».

      На відкритті нового будинку зібралася переважна більшість його майбутніх мешканців. Зрозуміло, що настрій у всіх був святковий, доброзичливі посмішки і передчуття того, що нарешті отримуєш довгоочікувані квадратні метри власного житла, наповнювали простір позитивними флюїдами. Із боку здалося, що будівельники і новосели  за ці 15 місяців стали однією великою родиною. 

      На запитання кореспондента «УМ», чому ви довірили власні кошти саме «Київміськбуду», переважна більшість інвесторів сказала, що за цією компанією стоїть чудова репутація, та й терміни і якість будівництва цілком влаштовують. Імідж холдингу не заплямований аферами на кшталт «Еліта-Центру», про нього знають у всій державі й довіряють.

      Як приклад, можна навести слова мешканки міста Хмельницький, яка придбала квартиру в цьому будинку для своєї доньки: «Я довго і ретельно вивчала роботу столичних будівельних організацій. Скандали, пов'язані з будівництвом інвестиційного житла, змушують, як то кажуть, сім разiв відміряти і раз відрізати. Після власного аналізу і порад фахівців вирішила співпрацювати з «Київміськбудом» і не жалкую. Вже маємо житло».

      Молода сім'я з трьох осiб донедавна змушена була орендувати невеличку однокімнатну квартиру. Скориставшись кредитом банку «Аркада», розрахованим на десять років, вони придбали собі квартиру в цьому ж будинку. Глава сім'ї переконаний: ліпше мати власне житло і виплачувати кредит, ніж не мати власної квартири і сплачувати комусь за найманий куток. Умови кредиту їх влаштовують.

      Таку думку підтримують усі інвестори будівництва.

      Відкриваючи презентацію будинку, президент холдингової компанії «Київміськбуд» Петро Шилюк сказав: «Ми зробили все, аби вам (інвесторам) було зручно і затишно у нових квартирах, ваша довіра до холдингу є одним із найцінніших наших досягнень». Далі він докладно розповів про план забудови мікрорайону, про товариство «Новобудова», яке покликане вирішувати нагальні проблеми новоселів.

      Не залишилися поза увагою й наймолодші мешканці нового будинку, з рук керівництва холдингу вони отримали цінні подарунки.

      Знаково, що введення в експлуатацію цього будинку майже збіглося з річницею призначення Петра Шилюка на посаду президента холдингу (31 травня минулого року). Підбиваючи певні підсумки на імпровізованій прес-конференції, він повідомив, що темпи зростання будівництва в компанії становлять 115 відсотків. Планові завдання київмiськбудiвцi виконують і перевиконують. Нині розроблено задільну програму розвитку. «Київміськбуду» виділено чотири нові майданчики для забудови. Таким чином, можна сподіватися, що у найближчому майбутньому компанія зможе досягти показника 1 млн. квадратних метрiв житла на рік.

      Щодо цінової політики на житло, то, за його словами, вона цілком залежатиме від вартості будівельних матеріалів, енергоресурсів, податків, зростання заробітної плати. На жаль, тенденції до зменшення цих показників поки що не видно.

      Таким чином і ціна квадратного метра не змінюватиметься у бік здешевлення. «Я поки не можу прогнозувати зменшення цін», — констатував Петро Шилюк.

      До того ж  для розвитку й процвітання будівельної галузі й для вирішення вкрай важливої проблеми забезпечення українців доступним й комфортним житлом (стратегічного завдання для держави Україна! — Авт.) необхідно вдосконалити законодавство. Що ж, погоджуємося, необхідність цих змін уже давно назріла.

Андрій ФІЛОНЧУК.