Про Шевченківську премію на двох саксофонах

05.06.2007
Про Шевченківську премію на двох саксофонах

Володимир Рунчак.

      Українські композитори часто говорять про те, як важко їм виконати твори у своїй державі, не кажучи про закордон. А Володимир Рунчак, попри плідну творчу і диригентську діяльність, займається ще й соціально-освітньою роботою у справді великому масштабі, і, подорожуючи світом у своїх професійних справах, він фактично став послом доброї волі для своєї держави.

      За останніх два роки композитор Володимир Рунчак виступав, пропагуючи музику українських композиторів, у Болгарії, Словенії, Таїланді, Азербайджані, а нещодавно і в Ізраїлі, де в найбільшому залі Єрусалиму Henry Crown Symphony Hall 30 квітня диригував концерт винятково з української музики, який, окрім того, ще й транслювався по Ізраїльському національному радіо на цілу країну. Твори Д. Бортнянського, М. Лисенка, М. Дремлюги, І. Тараненка, К. Цепколенко, Р. Гриньківа, В. Рунчака, Є.Станковича виконував Kaprizma Ensemble Jerusalem та всесвітньо відомі українські солісти: бандурист Роман Гриньків та баяніст Павло Фенюк. Наступного дня відбувся концерт у Тель-Авіві. Слухачі, огорнуті ностальгією за своєю першою батьківщиною, телефонували з усього Ізраїлю.

      За місяць до цієї події, 27 березня, спілка болгарських композиторів влаштувала концерт із творів сучасних українських композиторів:

 Є. Станковича, С. Пілютикова, К. Цепколенко та В. Рунчака в Софії. Виконавцями цього разу був Софійський ансамбль сучасної музики під керуванням Володимира Рунчака. А ще раніше, 7 лютого, диригент провів концерт у Баку з Державним камерним оркестром Азербайджану ім. Кара Караєва.

      Минулий рiк був для 46-річного композитора коронним. У травні він одержав першу премію на міжнародному композиторському конкурсі в Таїланді за твір «Дуелі» — квадромузика № 3 для ансамблю саксофоністів. Це вже п'ята його міжнародна нагорода, яка, окрім вагомого грошового призу, ще й передбачала виконання на 14-му світовому конгресі саксофоністів у Любляні (Словенія), у липні 2006 р., прем'єри твору перед тисячною аудиторією професіоналів і в присутності самого композитора, ансамблeм саксофоністів з Таїланду. Автографам і фотографіям не було кінця, і вже з'явилися перші результати: саксофонні твори нашого митця виконують кращі саксофоністи світу. Наприклад, 12 травня цього року в Колонному залі Національної філармонії України виступав зірка саксофонного авангардного виконавства, тайський саксофоніст Лі С'єн, який з великим успіхом виконав твір В. Рунчака Homo Ludens I. Цей твір є також обов'язковим на багатьох міжнародних конкурсах.

      Після тріумфу в Любляні у великому поспіху Рунчак помчався до Софії (Болгарія), щоб як диригент встигнути на студійний запис своєї Третьої камерної симфонії та твору «Гайшувір» сучасного болгарського композитора Мілена Панайотова з симфонічним оркестром Болгарського національного радіо.

      На цьому успіхи Рунчака в 2006 роцi не закінчилися. Відома українська звукозаписуюча компанія «Atlantiс — Records» видала 10 компакт-дисків концертної серії «Нова музика в Україні», серцем і душею якої вже добрий десяток років є Володимир Рунчак. До цих дисків увійшли твори як самого композитора, так і відомих сучасних українських та зарубіжних авторів. Презентація цих компакт-дисків відбулася в Києві у вересні 2006 р., а впродовж цього концертного сезону — і в інших містах України. На українському ринку це — справжнє диво, серійний випуск аудіо-записів академічної музики, та ще й авангардної... Диски продаються на відкритому ринку... Браво фірмі Atlantic!

      Щодо соціально-освітньої концертної серії «Нова музика в Україні», то Рунчак сам знаходить гроші на неї, дістає ноти з різних країн світу, дбає про рекламу концертів (а в більшості це — аншлаги) і врешті диригує як своїми власними творами, так і композиціями своїх колег. У сезоні 2006—2007 рр. відбулося 14 концертів цієї серії — у Києві, Львові, Луцьку, Донецьку, Одесі, Дніпропетровську.

      Але Рунчаку і цього виявилося замало. Він придумав ще одну концертну серію «Нова музика Z України». До неї увійшли як концерти минулих років у Лондоні, Мюнхені, так і цьогорічні — в Баку, Софії та Єрусалимі.

      Що підтримує цю талановиту і дуже працьовиту людину в житті, так це його гумор, його витівки. Хто бував на концертах Рунчака, з приємністю очікує нових музичних жартів. Вони не тільки у квазітеатральному, смішному виконанні творів, а й у їхніх інтригуючих назвах. Наприклад, найновіший його твір називається: «Дайте Шевченківську премію всім, хто хоче її мати, або Що може бути гірше одного?» для двох саксофонів. Прем'єра відбулася в Малому залі Національної музичної академії України в березні, якраз напередодні всіма очікуваного вердикту Шевченківського комітету.

Ірена СТЕЦУРА.