Міна під компроміс?

31.05.2007
Міна під компроміс?

Напис на машинi був пророчим для непроголосованого пакету полiтичних компромiсiв. Справжню «бомбу» надвечiр заклав спiкер Мороз. (Фото Василя ГРИБА.)

      Недаремно у деяких «коаліційних» нардепів були такі іронічні посмішки, коли у вівторок вони розкривали свої широкі обійми блудним колегам по опозиції, вітаючи їх із поверненням «під купол». «Я не вірю, що це вже кінець. У них своя гра, і так просто вони не відступляться», — хитав головою депутат-«нашоукраїнець», який у розмові з кореспонденткою «УМ» побажав залишитися невідомим. Під «ними» опозиціонер мав на увазі соціалістів і комуністів, які «щось мутили». І «домутили» до того, що вчора вранці залишилися в сесійній залі самі.

 

Опозиціонери, знову з речами на вихід!

      «Наша Україна» на ранковому засіданні парламенту до сесійної зали не заходила взагалі, а БЮТ хоч і зайшов, та незабаром вийшов. Ще б не вийти, якщо з трибуни лунають суцільні звинувачення.

      Так, соціалістів в особі Ярослава Мендуся досі переслідують якісь танки. «Пане Президенте, вам не вдасться нікого залякати», — попередив перший помічник Мороза Мендусь, виступаючи на засіданні, яке розпочалося з деяким запізненням. За словами соціаліста, на Банковій знову (чи, тобто, перманентно) готують «силовий» сценарій. Бо, як вважають в СПУ, метою Балоги з його мукачівською компанією, чи то пак, «угрупованням», є спровокувати зіткнення й пролити кров — «щоб у Ющенка з'явились підстави ввести надзвичайний стан в країні і ніяких виборів не проводити». На щастя, у нас є фракція Соцпартії, яка разом зі своїми соратниками по коаліції такого неподобства не допустить. При цьому соціалісти прогнозують: якщо Президент далі тиснутиме на Конституційний Суд, Генпрокуратуру, МВС тощо, це «означатиме, що він вирішив порушити всі домовленості».

      Не відступають від своєї попередньої лінії й комуністи, які навіть не намагаються  робити вигляд, що згодні з «нічними» домовленостями лідерів держави щодо дострокових виборів. Тобто на крайній випадок згодні, але тільки за умови, що разом із депутатами на вибори піде і Президент. Компартія, як заявив з трибуни її вождь Петро Симоненко, вже навіть збирає підписи за недовіру Вікторові Ющенку. Тому перший секретар ЦК КПУ вважає, що парламент має й надалі працювати і «поставити крапку» на нинішньому протистоянні, ухваливши рішення про дострокові президентські вибори. Окрім того, на думку Симоненка, розглядати у ВР пакет документів, необхідний для проведення парламентських виборів 30 вересня, немає сенсу доти, доки понад 150 народних депутатів не подадуть до парламентського секретаріату заяви про дострокове складення повноважень. При цьому Симоненко вкотре звинуватив Банкову та її симпатиків у тому, що вони не хочуть запроваджувати реєстр виборців, на чому наполягають комуністи, імперативний мандат тощо.

      Опозиціонери, звісно, дотримуються кардинально протилежної думки щодо того, хто що порушує. Обурені, вони виходили із сесійної зали, ледве що не матюкаючись, і наголошували в коментарях журналістам: БЮТ і «Наша Україна» свої зобов'язання чесно виконують, на відміну від опонентів.

      Зрештою спікер Мороз, який, до слова, з'явився у президії вже після початку засідання (бо був у секретаріаті Президента), оголосив перерву до 14-ї години, запросивши лідерів фракцій до себе на консультації.

Бомба із західноукраїнським акцентом

      Згодом «антракт» розширили до 16.00. Бо в політичні розклади в парламенті втрутилася... бомба. Зі слів міліції, виявилося, що о 12.50 по телефону «02» від невідомого зловмисника надійшло повідомлення про замінування будівлі ВР. На місце події виїхали криміналістично-експертні служби, вибухотехніки, кінологи з собакою. Поки в парламенті проводили евакуацію, а всередину запускали собачку, журналісти досхочу нажартувалися з приводу нових методів затягування політичних переговорів.

      Звісно, ніяких бомб у Раді не знайшли. Блок Тимошенко у своїй заяві звинуватив у фальшивому мінуванні правлячу коаліцію, яка, мовляв, таким чином зриває домовленості і заважає вирішити всі питання голосуванням 30 травня — в останній день зупинки указу Президента про розпуск парламенту. У відповідь центр громадських зв'язків «соціалістичної» міліції зауважив, нібито «людина, яка телефонувала [по «02» про бомбу], говорила з західноукраїнським акцентом».

Скепсис після «розмінування»

      Загалом, було дедалі очевидніше, що замість наближати, «переговорники» лише віддаляють компроміс. Як зізнався Голова ВР Олександр Мороз, вони «зіткнулися з гострими дискусіями» щодо пакету документів. «Нашими колегами з опозиції категорично не сприймається норма, яка визначає бар'єр явки для виборів. Ми виходимо з того, що не може бути обраний парламент при 70 відсотках явки, а позачергові вибори проводяться, коли приходять 20 відсотків, і перекреслюють волю 70 [відсотків]», — пояснив спікер. А імперативний мандат, на якому наполягає опозиція, назвав «великим анахронізмом» і «диктатом над депутатом».

      Пообідні кулуари були просякнуті скепсисом — про те, що все менше вірять у позитивне розв'язання ситуації, почали казати вже й доти позитивно налаштовані «регіонали», зокрема, Ярослав Сухий. А представники опозиції, які доти в коментарях «УМ» намагалися демонструвати оптимізм, знехотя погоджувалися, що двох передбачених Президентом в указі про припинення розпуску ВР днів (29—30 травня) для досягнення компромісу дійсно може забракнути.

      «Не знаю... може, сьогоднішнього дня й не вистачить, — визнав представник фракції БЮТ Анатолій Семинога. — Можливо, доведеться просити [у Президента] ще один день». За словами парламентарія, нескладно було передбачити, що комуністи й соціалісти спробують зірвати домовленості, яких досягли Ющенко і Янукович. Водночас саме через те, що Прем'єр дійшов згоди з Президентом, Семинога переконаний: навіть якщо КПУ й Соцпартія будуть проти, «Партія регіонів разом з іншими політичними силами забезпечать процес, і вибори обов'язково відбудуться».

I знову на вихiд

      ...О 17.30, коли цей номер здавався до друку, парламент 246 голосами проголосував за зміни до закону про статус народного депутата щодо запровадження імперативного мандату. Як наголосив спікер Мороз, постановою визначено, що депутат, який вийшов із фракції, зберігає всі свої права до рішення керівного органу блоку або партії. Також нардепи 253 голосами ухвалили постанову про тимчасовий порядок призначення та звільнення суддів, заборонивши Президентовi звiльняти голiв судiв. Це при тому, що «НУ» та БЮТ були категорично проти, адже дану норму мають регламентувати закони, а не постанови, до того ж її не узгодила робоча група.

      Крім іншого, «Наша Україна» виключила з фракції «перебіжчиків» з ПППУ плюс Сергія Головатого.

      Спікер Мороз «під шумок» намагався протягнути через зал постанову про визнання Генпрокурором Піскуна, а не Шемчука. У вiдповiдь опозицiйнi фракцiї знову вийшли iз зали...

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>