Дала чоловікові грудь — можеш зняти хустку

24.05.2007

      У мусульманському світі спалахнула дискусія щодо вельми оригінальної, навіть як на наш прогресивний погляд, фетви (релігійного припису), яку випустили вчені-теологи Єгипетського ісламського університету Аль-Азхар — Іззат Аттійя та Абдель Махді Абдель Кадер. Наміри чоловіків були якнайкращими — допомогти жінкам, які працюють у колективах, де є чоловіки. Річ у тім, що, за правилами ісламу, жінка не може перебувати в одному приміщенні вдвох із чоловіком, який не є її родичем. У сучасних офісах, яких не бракує в Каїрі та інших розвинених мусульманських містах, ця заборона може створювати масу незручностей.

      Теологи, як їм здавалося, знайшли чудовий вихід із цієї ситуації: згідно з випущеною ними фетвою, мусульманка може перебувати наодинці з колегою-чоловіком, якщо... погодує його груддю. Адже, за ісламськими законами, в такому разі цей чоловік стає їй молочним сином, а отже, сприймається не як «чужий» представник протилежної статі, а як родич. Тому «молочна мати» не лише може спокійно залишатися з ним в одній кімнаті, а навіть зняти в його присутності хустку з голови.

      До слова, чоловіки-мусульмани (звісно, окрім радикалів) такий вихід із ситуації оцінили і в інтернеті вже жартують, що залюбки замінять свою ранкову каву на таке ось «ранкове молоко». А жінки, навпаки, вельми обурилися, назвавши нову фетву «неетичною», «божевільною» й «обурливою». Довелося авторам припису «взяти його назад», вибачившись перед одновірцями за надмірну сміливість.