Неспроможна Феміда — нікчемні рішення

24.05.2007

      Сам чорт ногу зламає, якщо спробує розібратися в тому, що відбувається на Жилянській, в будівлі Конституційного Суду. Секретаріат стверджує, що в святая-святих будівлі Феміди відбувся переворот, натомість уряд Януковича, задоволено потираючи руки, очікує на заангажоване рішення КС про неконституційність указу Президента про розпуск парламенту. Очевидно, що довіри суспільства до будь-якого рішення суду вже не буде. Це засвідчила й учорашня спроба окремих одіозних осіб у мантіях (прізвища яких вже знає уся країна) проштовхнути рішення, яким КС визнавав неконституційним призначення Президентом голів судів та їхніх заступників.

 

КС пересмикує подання

      Офіційно розтлумачити положення ч. 5 ст. 20 Закону «Про судоустрій» (справа про звільнення судді з адміністративної посади) у власному поданні до КС просила Вища рада юстиції. Ще 16 травня визнавши неконституційною норму закону, згідно з якою голова суду та його заступники призначаються на посаду та звільняються з посади Президентом, КС рекомендує Верховній Раді законодавчо врегулювати питання призначення-звільнення керівництва судів загальної юрисдикції. Прес-служба КС повідомила, що це рішення оприлюднено саме вчора.

      Але не все так просто. Нікчемним i таким, що не має жодних правових наслідків, назвав це рішення КС заступник голови секретаріату Президента Ігор Пукшин. З ним важко не погодитися, адже тлумачі Конституції перекрутили зміст самого подання — Вища рада юстиції лише просила розтлумачити, — чи потрібно їй звертатися до Президента, щоб призначити чи звільнити суддів загальної юрисдикції. Натомість КС взагалі заборонив главі держави призначати чи звільняти суддів. Бо саме таке рішення потрібне коаліції, адже їх кишенькових суддів у Печерському та Шевченському райсудах столиці, а також в окремих регіонах країни Президент звільнив одразу після прийняття ними абсурдних рішень.

Нелегітимні судді — нелегітимне рішення

      Мало цього, пан Пукшин каже, що за це рішення голосувала й відома громадянка Станік (її голос був вирішальним — десятим), яка не є суддею КС, адже звільнена Президентом ще три тижні тому. Відтак рішення КС є не лише нікчемним, а й завідомо неправомірним, оцінку якому на Банковій очікують від Генпрокуратури.

      Нелегітимним це рішення КС вважає i постійний представник Президента у ВР Роман Зварич, адже роками питання звільнення суддів главою держави ні в кого не викликало сумнівів. Пан Зварич нагадує, що Президент звільнив трьох суддів КС з власної квоти — Сюзанну Станік, Валерія Пшеничного та Володимира Іващенка, тому «будь-яке рішення, ухвалене судом у цьому складі, не можна вважати легітимним».

      «Конституційного Суду в Україні на сьогодні не існує, а рішення суддів-самозванців незаконні і нелегітимні», — зазначає у власній заяві БЮТ. Цієї думки притримується i глава секретаріату Президента Віктор Балога: «Після звільнення з посад трьох суддів КС, після низки корупційних скандалів, які фактично помножили на нуль чесність, об'єктивність і безсторонність цієї судової інстанції, говорити про чинність будь-яких її ухвал не доводиться».

      Нагадаємо, що натягнути суддівські мантії на скомпроментоване тріо КС — Станік, Пшеничного та Іващенка — активно намагається коаліція. Призупинити указ Президента про їх звільнення, після кількох невдалих спроб, «регіоналам» таки вдалося вночі (!) завдяки готовому рішенню Кам'янобрідського суду Луганської області. I питанням чистоти цього рішення теж мають зацікавитися правоохоронці. А доки це кишенькове рішення не було оскаржене, вищезгадуваному тріо самозванців вдалося здійснити переворот на Жилянській: голову КС Івана Домбровського було звільнено за власним бажанням, у тому числі голосами самозванців, а виконувати обов'язки узявся «старший за віком» Пшеничний, який вперто вважає себе суддею.

Даремно хтось сподівався на «покращеного» Піскуна

      Такі «реверанси» не могли не зацікавити СБУ, відтак слідчі порушили кримінальну справу за ст.353 КК (самовільне присвоєння владних повноважень). На Володимирській, 33 вважають, що трійка самозванців не мала права голосувати за відставку Домбровського й, тим більше, громадянин Пшеничний не міг стати в.о. голови КС, бо не є суддею. В цих діях СБУ вбачає загрозу нацбезпеці.

      Але іншої думки притримуються на Різницькій, куди СБУ передала справу. Чутки про те, що в ГПУ справу було успішно потоплено, учора фактично підтвердив... сам Генпрокурор Святослав Піскун. Мовляв, справу закрито за відсутністю складу злочину. На думку Піскуна, Станік, Пшеничний та Іващенко законно обіймають посади суддів КС, бо так вирішив Голосіївський суд столиці. А наскільки законне рішення Феміди, вирішить Вища рада юстиції.

У бій ідуть районні суди

      Цікаво, чи бачив пан Піскун це рішення суду? Адже відомо, що у вівторок Президент Віктор Ющенко звернувся до Голосіївського райсуду столиці з позовом про визнання протиправними дій трьох самозванців у мантіях. А вже учора Партія регіонів офіційно стверджувала, що Феміда відмовила главі держави в розгляді його позову. Нібито суддя Коломієць оперативно встановив, що дана суперечка не стосується публічно-правових відносин, відтак, позов Президента не підлягає розгляду в порядку адміністративного судочинства. Втім по обіді пан Пукшин спростував інформацію ПР, бо Голосіївський суд насправді не відхиляв позов Президента й насправді ще не виносив жодного рішення у цій справі.

      Тим часом у КС не спостерігається кворуму, за окремими даними, тиск самозванців дістав уже i суддів з квоти з'їзду суддів, які демонстративно залишають засідання КС. Представники опозиції прочитали цей вчинок як початок процесу саморозпаду: обрана командою Януковича жорстка лінія в КС не просто похитнула, а навіть відлякала частину суддів, яка коливалася. Тисне на КС i нелегітимна Верховна Рада: наступного тижня коаліція хоче розглянути питання про порушення присяги суддями КС Віктором Шишкіним, Володимиром Кампо, Дмитром Лилаком і Петром Стецюком. Учора ж під куполом ВР відбулися парламентські слухання про стан правосуддя в Україні, на які запросили скомпрометованих Станік та Пшеничного.

      Тоді як, розуміючи абсурдність власного поновлення на посадах за допомогою «регіоналів», тріо самозванців уперше особисто оскаржило своє звільнення у Печерському райсуді Києва. Натомість Шевченківський райсуд Києва вчора заборонив Сюзанні Станік, Валерію Пшеничному та Володимиру Іващенку виконувати обов'язки в КС. Таку ухвалу прийняв суддя Кухалейшвілі за позовом «нашоукраїнця» Миколи Оніщука.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>