Лже-судді із лже-рішенням?

22.05.2007
Лже-судді із лже-рішенням?

КС перейшов на закритий режим. (Фото Укрінформ.)

      Учорашній день минув під знаком очікувань новин із Жилянської — ще зранку російський канал ОРТ обіцяв «скандальне рішення» щодо конституційності указу Віктора Ющенка про розпуск Верховної Ради. Проте особливими «скандалами» Конституційний Суд не потішив. Навпаки, учора КС припинив провадження за поданням 53 депутатів Верховної Ради щодо указу про дострокове припинення повноважень парламенту. Про це — поки що без подробиць — заявив в. о. голови КС Валерій Пшеничний. Він, зокрема, уникнув відповіді на питання, скількома голосами було прийнято відповідне рішення, зазначивши лише, що вердикт ще тільки згодом буде належним чином оформлений та офіційно оприлюднений. 

      При цьому, однак, питання кворуму та присутності на історичному засіданні Конституційного Суду всіх його членів набуває першочергового значення. Адже не далі як учора у відставку подав обраний до складу КС за квотою Президента Дмитро Лилак. Щодо причин його відставки відомо мало — як прокоментував ситуацію голова президентського секретаріату Віктор Балога, «пан Лилак подав Президентові письмове клопотання, в якому йдеться про небажання виконувати обов'язки судді КС». «Це досить серйозний крок, який є тривожним сигналом для всієї системи судочинства в державі. Показовим є те, що суддя написав заяву про звільнення на ім'я глави держави, а не Валерія Пшеничного, який називає себе головою КС. Очевидно, пан Лилак не вважає законним так зване керівництво Конституційного Суду, і тому апелює до Президента», — сказав Балога.

      Але інтрига насправді полягає в іншому. Без підпису Дмитра Лилака (а також Віктора Шишкіна, який перебуває на лікарняному) Конституційний Суд не зміг учора ухвалити рішення щодо тлумачення частини 5 статті 20 Закону України «Про судоустрій» — адже для оприлюднення вердикту потрібні «автографи» всіх суддів. В указаній статті міститься норма про призначення Президентом країни суддів на адміністративні посади — як пам'ятає наш читач, минулого четверга КС без кворуму та дотримання процедури позбавив Віктора Ющенка такого права. За умов, що склалися вчора, Суд перенесе розгляд цього питання на інший час.

      Однак це ще не все. Адже за відсутності Лилака і Шишкіна Конституційний Суд був так само позбавлений можливості прийняти ухвалу й щодо указів Президента про розпуск парламенту. Хоча, як наголосив Віктор Балога, «лже-судді Конституційного Суду можуть прийняти лише лже-рішення».

      Можливо, така оцінка є занадто різкою. Чи то пак передчасною. Тепер КС має намір взятися за розгляд другого президентського указу, який є майже аналогічним першому за змістом. Дочекаємось другого вердикту, проте пам'ятаємо вже зараз про те, що Конституційний Суд у нинішньому своєму складі досить вільно інтерпретує власний регламент. 

      На тлі всіх згаданих подій під Конституційним Судом учора знову мітингували прихильники коаліції, а в Донецькому апеляційному адміністративному суді секретаріат Президента оскаржив  рішення Кам'янобрідського районного суду Луганської області про відновлення на посадах звільнених Ющенком суддів КС Пшеничного, Станік та Іващенка.

      Проте з оскарженням так само виникли проблеми: луганські судді закрили справу у сейфі та зникли у невідомому напрямку, відтак їхнiм донецьким колегам на даний момент просто ні з чим працювати, поінформував заступник голови СП Ігор Пукшин. «Я не здивуюсь, якщо потім з'ясується, що й сейф кудись пропав або щось подібне трапилось», — сказав він.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      Президент Віктор Ющенко склав позов щодо заборони суддям Конституційного Суду здійснювати судочинство. Позов надійшов до Голосіївського районного суду столиці. Відомо також, що суддею-доповідачем у цій справі призначено Тетяну Шевченко.

      Представники коаліції дуже гостро відреагували на подібну новину. Народний депутат України від Партії регіонів Юрій Мірошниченко розцінив позов глави держави як «тиск на суд, спробу заблокувати його роботу». Відтак Мірошниченко висловив сподівання, що «цю заяву не буде прийнято до розгляду й буде повернуто назад».

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>