Шлях на Олімпіаду — через вшанування легенди

19.05.2007
Шлях на Олімпіаду — через вшанування легенди

Момент стартової зустрічі: єгиптяни атакують ворота українців. (Фото Укрінформ.)

      Позавчора в Палаці підводного плавання стартував міжнародний турнір пам'яті легендарного спортсмена, дворазового олімпійського чемпіона Олексія Баркалова. На жаль, видатний ватерполіст два роки тому передчасно пішов із життя. Вшановують пам'ять про нього проведенням у Києві щорічних змагань на рівні збірних.

      Щоправда, хотілося, щоб у цьому ігровому виді спорту з'явилися сильні менеджери, які спромоглися б організувати приїзд до столиці провідних команд світу — це відповідало б рівню досягнень Баркалова. Наразі ж на третій Кубок пам'яті Баркалова, крім української національної команди, зібралися збірні Росії, Білорусі, Туреччини, Єгипту. Вони змагаються за головний трофей за коловою системою.

      В урочистому відкритті турніру взяли участь президент Національного олімпійського комітету Сергій Бубка, заступник міністра у справах сім'ї, молоді та спорту Віктор Христоєв, Людмила Баркалова, вдова Олексія Баркалова. Як і в попередні роки, до України приїхали й ветерани водного поло з багатьох країн.

      Президент НОК підкреслив, що, незважаючи на всі проблеми, які є в цьому виді спорту, в Україні склалася прекрасна традиція щорічно приймати змагання міжнародного рівня. «Вірю, що турнір сприятиме популяризації водного поло», — сказав Сергій Бубка. Відзначимо, що Кубок Баркалова внесений у календар Європейської федерації водного поло.

      Кожна команда розцінює київські старти як підготовку до чемпіонату Європи, що відбудеться в липні у Манчестері. Успішний виступ в Англії дасть можливість взяти участь у вересневому континентальному відбірковому турнірі у Сербії, де розігруватимуть путівки на Олімпійські ігри-2008 у Пекіні. Наставник збірної України Вадим Скуратов висловив надію, що наша команда повторить успіх 1996 року і зможе взяти участь в Олімпіаді.

      У перший день київських баталій білоруси переграли турків із рахунком 10:5, а українці — команду Єгипту — 14:9.