Якби не шведи, ми б замерзли

17.05.2007

       «В Україні, на жаль, немає фахівців із енергозбереження, тому ми вирішили не винаходити велосипед і звернулися до уряду Швеції з проханням про допомогу — ця держава демонструє світу високі технології та відчутні результати з енергозбереження. Для створення техніко-економічного обґрунтування проекту ця країна вже виділила нашому місту гранд на 1 млн. 500 шведських крон. Готовність фінансово підтримати проект обіцяє також Європейський банк реконструкції й розвитку: 10 млн. євро місто отримає вже у травні. Після проведення незалежного тендера вже визначено компанію-переможця, що буде займатися розробкою енергозберігаючого проекта для Черкас», — розповів начальник управління з питань європейської інтеграції Черкаського міськвиконкому Павло Карась.

      За його словами, реалізація буде відбуватися за кількома напрямками. Зокрема, Черкаси модернізуватимуть систему теплопостачання міста. Це торкнеться магістралей теплових мереж, центральних теплових пунктів, індивідуальних теплових пунктів, реконструкції внутрішніх будинкових мереж, установки лічильників, модернізації котелень. Потім влада візьметься за споживачів тепла. Місто обіцяє кредитувати населення на 3—5 років на заміну дерев'яних вікон склопакетами, утеплення стін, установку приладів обліку тепла. Відсоткові ставки будуть нижчими від тих, які пропонують комерційні банки, а городянам, котрi активно візьмуться за роботу, міська влада обіцяє ще й зменшити комунальні тарифи.

      За словами пана Карася, досвід реалізації енергозберігаючих проектів Черкаси вже мають, зокрема в Черкаському міському водоканалі торік були встановлені частотні перетворювачі на насоси. Таке спеціальне устаткування забезпечило ефективну роботу, а місто не лише перейшло на цілодобову подачу води, а й зменшило її використання на 15 відсотків. Комунальне підприємство «Черкасиводоканал» зекономило електроенергії на 400 тис. грн. у рік, а кількість поривів на магістралях зменшилася вдесятеро. Такий самий економічний ефект місто одержало завдяки комунальному підприємству «Черкаситеплокомуненерго», де також були встановлені частотні перетворювачі.

      «Після завершення реалізації нового проекту енергоспоживання Черкас зменшиться на сорок відсотків. Аналогів цьому в Україні ще не було», — запевняє «УМ» Павло Карась.