Зіткнення з кіровцем

17.05.2007

      Дорожньо-транспортна пригода зі служителем Феміди Іваном Подолянчуком сталася вчора вранці. Як розповів сайту «Остров» голова Кіровського районного суду Донецька Анатолій Левада, коли суддя їхав на роботу на службовій «Ниві», його нібито підрізало авто ВАЗ-2101 без номерів. Після зіткнення із «Жигулів» вискочили двоє невідомих і забрали сумку судді з особистими речами, після чого втекли.

      На місце події одразу виїхала слідча група. Суддя отримав травми й пройшов медобстеження в лікарні №24; загрози його життю немає. Коли пан Левада, дізнавшись про ДТП, зателефонував підлеглому, той скаржився на біль у голові й грудях. Завідуючий травмпунктом лікарні Арнольд Василевський каже, що у судді виявлені синці та є підозри на струс мозку.

      Суддя Іван Подолянчук відзначився тим, що 10 травня виніс постанову, якою було призупинено дію указів Президента про звільнення суддів Конституційного Суду Сюзанни Станік і Валерія Пшеничного. Суддя ухвалив таке рішення, розглядаючи позов народного депутата від Партії регіонів Олександра Заца, який вважав порушеними свої права і звернувся до суду із проханням визнати дії Президента, котрий звільнив двох суддів КС, протиправними. Про вочевидь незаконне рішення своєї Феміди по-донецьки «регіонали» мовчали аж до вівторка. Як тільки запахло «смаленим», суддя одразу ж потрапив в аварію.

      Річ у тім, що ще позавчора секретаріат Президента за дорученням глави держави Віктора Ющенка звернувся до голови Вищої ради юстиції з проханням звільнити Івана Подолянчука з посади за порушення присяги. Те, що шанси залишитися безробітним у цього судді неабиякі, засвідчують попередні випадки з його колегами з Криму та Луганщини, які призупиняли указ Президента про розпуск ВР. Але, опинившись на лікарняному внаслідок ДТП, пан Подолянчук має шанси зберегти пост у суді. Звільнити його під час лікування за законом неможливо, а там є надія, що його прізвище на Банковій просто забудуть.

      Крім цього, ДТП дає можливість волати про замах. Навіть тоді, коли Банкова чітко заявила про намір покарати суддю за порушення присяги законними методами — звільненням, «регіонали» не відмовляють собі у задоволенні звинуватити в усьому «бандитів із Банкової». Принаймні колишня прес-секретарка Бориса Колесникова, а нині народна депутатка від ПР Олена Бондаренко вчора заявила про це з парламентської трибуни. Мовляв, секретаріат Президента перетворюється на «лігвище бандитів», i вони відповідатимуть за напад на суддю. При цьому Бондаренко не виключає, що це могло бути i випадкове зіткнення, але в задоволенні облити брудом опонентів собі не відмовила.

      Водночас в обласному ДАІ кажуть, що ще немає чіткої картини ДТП, не зрозумілий сам характер аварії, як саме суддя на «Ниві» врізався в дерево. Може, і не було ніяких «Жигулів»?..

 

ДО РЕЧІ

      «Наша Україна» має намір звернутися до правоохоронних органів із метою розслідування ситуації, що склалася навколо ДТП, в якій постраждав суддя Кіровського районного суду. Як повідомляє прес-служба НСНУ, про це заявив перший заступник керівника Центрвиконкому партії Ігор Жданов. «За інформацією з достовірних джерел, яка є в розпорядженні «Нашої України», суддя Кіровського районного суду міста Донецьк, ухвалою якого була призупинена дія указу Президента про звільнення суддів КС Станік і Пшеничного, у середу мав повторно розглядати це питання». Ми не виключаємо, що своїм рішенням суд міг скасувати попередні ухвали щодо призупинення дії указів Президента», — сказав Жданов. Також він зауважив, що вчорашні заяви «регіоналів» щодо ДТП можна назвати на кшталт «на злодієві шапка горить».

      Учора ж Донецький апеляційний суд зупинив виконання ухвали Кіровського райсуду стосовно указів Президента про звільнення суддів КС Станік і Пшеничного.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>