А міністрів ми навчимо кидати гранати!..

17.05.2007
А міністрів ми навчимо кидати гранати!..

Янукович у «ставцi»: я не здамся без бою. (Фото Укрінформ.)

      Рішуче ввійшовши до зали засідань — анітрохи при цьому не шкутильгаючи (слава іспанській медицині!), але з мертвотно-блідим обличчям — шановий Прем'єр-міністр Віктор Федорович Янукович зробив дві гучні заяви. Перша: жодної економічної кризи після розпуску Верховної Ради у державі не сталося, а інфляція у квітні була значно меншою, ніж зазвичай. І друга — керівництво уряду у власних очах виглядає мужніми захисниками фортеці на Грушевського. Усім, хто лякає Кабмін відставкою і при цьому «ляпає язиками», його глава, звертаючись до власних підлеглих, дав гідну відсіч: «Ми використаємо всі наші можливості. Шановні колеги, будьте до цього готові!».

 

І галстук піонерський так гордо майорить!..

      «Завжди готові!» — написали на своїх обличчях відоме гасло радянських скаутів ті члени уряду, які сидять зазвичай ближче до головного крісла. Воєнна риторика шефа примушувала серце битися гучніше, а кулаки самі стискалися у праведному гніві. Як досвідчений польовий командир Віктор Федорович хвацько приструнив панікерів: «Незважаючи на, м'яко кажучи, тривогу, яка є в кожної людини — тому що ми всі люди, — будемо працювати за планом. Життя продовжується!».

      Через заплановану зустріч із главою держави вчора уряд працював надзвичайно оперативно. «Через 45 хвилин буде чергова зустріч із Президентом ЮщенкА», — розставляючи закінчення українських слів на донецький штиб, Віктор Янукович уміло мобілізував зал. Утім галузеві керівники хоча й засідали недовго, але до преси виходили дуже активно, детально при цьому розповідаючи, скільки кожен з них зробив доброго для рідного українського народу.

      ВВП України, за підрахунками Кабміну, за чотири місяці зріс на вісім відсотків. Інфляція, знову ж таки за даними відомства пана Азарова, була стабільною. Але найцікавіше нас очікує попереду — до кінця року Віктор Федорович ще раз пообіцяв трудящим підняти заробітну плату на сорок відсотків, а заслужених пенсіонерів потішити на цілих 33 відсотки. Льодяник від Прем'єра отримали селяни — Кабмін скасував квотування експорту зерна.

      Отримавши щедрі гроші від Прем'єра, мешканці України, за словами Януковича, спостерігатимуть, як їхня держава виходить на модель прискореного розвитку економіки. Керівник Кабміну не сказав, завдяки чому він планує набрати прискорення, але натякнув, що рівень життя електорату, якщо, звичайно, пан Янукович залишиться при посаді, дожене і пережене наші найсміливіші мрії.

      Дорікнув Віктор Янукович Президентові — за те, що не підписує ініційованих Кабміном соціальних законів у гарячу передвиборчу пору: «Фактично Президент став у жорстку позицію на підтримку опозиції. Він також несе відповідальність за ситуацію й економічний стан у країні».

Є ще порох у газосховищах!

      Паливний міністр Юрій Бойко, який учора блискуче втер носа колегам, продемонструвавши близькість «до тіла» Самого — зайшов до зали за кілька секунд і через той самий вихід, що й Віктор Янукович — старанно демонстрував оптимізм. Паливної кризи, на його думку, ми уникнемо — запас 1,5 мільйона тонн світлих нафтопродуктів цьому надійна запорука. А російська газова криза змусить нас активніше  взятися за недокінчену справу — розробляти шельфи Чорного та Азовського морів. «Через чотири роки можна буде вийти на обсяги 7—10 мільярдів кубометрів газу», — повідомив Юрій Анатолійович.

      З «недопереприватизованими» обленерго, які працюють на старому, зношеному обладнанні і не можуть забезпечувати нових споживачів, міністр палива та енергетики бачить три головні проблеми. Перша — це нестача коштів, друга — збільшення витрат на транспортування енергії. Про проблему під номером три, трохи повагавшись, він вирішив не казати.

      Російських журналістів цікавило, як діятиме найбільший проросійський міністр, коли отримає команду Януковича не підкорятися «антиконституційним» наказам Віктора Ющенка. «Заходи будуть адекватні, враховуючи особливості нинішнього періоду», — відчеканив Бойко. «Саме те, що треба», — задоволено потер руки кореспондент.

І Азаров читатиме українською?!

      У нашій країні, виявляється, щороку збільшується кількість охочих читати книги державною мовою. Щоправда, ця цифра зростає дуже повільно, повідомив віце-прем'єр-міністр Дмитро Табачник. Торік загальний наклад україномовної літератури сягнув позначки 54 мільйони примірників. Книги, написані російською, користуються на неозорих просторах нашої батьківщини, за словами віце-прем'єра, значно більшим попитом. Після цих слів палкий прихильник усього українського Дмитро Табачник продемонстрував дуже цікавий пасаж. Виявляється, одне дуже цікаве соціологічне опитування привідкрило йому таємницю, чому україномовна література програє російськомовній. «Найпоширеніша відповідь на запитання: «Чому ви не купуєте українську книгу?» звучить — «Не бачу у цьому потреби», — резюмував Дмитро Володимирович.

      Проте гуманітарний віце-прем'єр не проти того, аби його піддані читали рідною мовою. Для досягнення цього Кабмін вирішив діяти радикально: доручив розробити концепцію підтримки книгодрукування та книгорозповсюдження, а також подати до кінця року пропозиції щодо змін у законодавстві. А з тими місцевими керівниками, які руйнують книжкові магазини, аби розчистити місце для бутиків та дорогих кафе, уряд учинив просто жорстоко — запропонував так більше не робити.

      Пан Табачник натякнув, що пільги вітчизняним книговидавцям на сплату ПДВ та податку на прибуток, імовірно, діятимуть і після 2008 року. Але, не зумівши пояснити, що він вважає українською книгою — написану українською мовою чи просто надруковану в Україні, — перейшов на улюблені філософські теми.

Найбільший друг вагітної жінки

      Без додаткових гривень напередодні виборів не залишилися і бюджетники. «Державним службовцям вищої ланки підвищать заробітну плату на сім відсотків, а провідним фахівцям — на 16%», — повідомив радісну новину міністр праці та соціальної політики Михайло Папієв. Графік «поліпшення життя вже сьогодні» виглядатиме так: грошові виплати зростатимуть першого червня, першого липня та першого жовтня. «І це не останнє підвищення, — змовницьким тоном заявив міністр. — Уряд Януковича планує активно діяти в цьому напрямку». Знаючи схильність Віктора Федоровича до популізму, у це повірилось одразу.

      Заяви профспілкових лідерів, що шахтарі останнім часом почали отримувати менше, ніж раніше, Михайло Миколайович майстерно парирував: «Нині готується закон про престижність шахтарської праці. Він підніме зарплату не тільки тим, хто працює під землею, але й працівникам інших підрозділів. Нефахівці ж не знають методики нашої роботи і тому не можуть нічого стверджувати компетентно».

      Але найбільше обурили пана Папієва звинувачення опозиції в геноциді вагітних жінок — у проекті нового трудового кодексу міститься пункт, який дозволяє звільняти майбутню матір з роботи навіть напередодні пологів. Міністр переконаний — у опозиціонерів просто совісті немає, раз вони таке кажуть. І, зіткнувшись із загальною обструкцією кращої половини людства, запропонував вилучити цей пункт, «незважаючи на думку міжнародних експертів».

      «Ви ж поясніть мою позицію, — благально звернувся він до преси. — Я, звичайно, витримаю, але ж хвилюються жінки!..» 

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>