Достроковим виборам — надстрокові переговори

17.05.2007

      Президент України Віктор Ющенко та Прем'єр-міністр Віктор Янукович, від яких сподівалися почути вчора погоджену дату дострокових виборів до Верховної Ради, не змогли домовитися. Секретар РНБО Іван Плющ, вийшовши до журналістів, сказав: «Якби був якийсь вагомий підсумок, то було би приємно з вами говорити, і було б про що».

      Єдине конкретне рішення, на якому зійшлися сторони, — це те, що робоча група з підготовки до дострокових виборів має продовжити свою роботу. «Нам треба максимально завершити те, що можна узгодити, протягом одного-двох днів», — відзначив Іван Плющ, додавши, що дата виборів буде названа вже після того, як робоча група погодить документи і знову передасть їх двом Вікторам.

      Перший віце-прем'єр Микола Азаров поставився до ситуації з гумором: «Коли збираються два юристи — в них буде три думки, а коли політики — то цілих двадцять п'ять». Він відзначив, що складність переговорів полягає зокрема в тому, що в них беруть участь різні політики. «На робочій групі представлені парламентські партії, які мають різні інтереси та різне сповідують, і в цьому значенні теж досить складно шукати консенсус», — сказав Микола Янович.

      Іван Плющ відзначив, що переговори стали таким собі індикатором, який допоміг зрозуміти, що «проблем більше, аніж уявляли». На думку секретаря РНБО, треба суттєво міняти законодавство. «Дивлячись на робочу групу, на деякі з натяжкою узгоджені позиції, треба сказати, що залишаються такі позиції, які без удосконалення конституційного поля розв'язати неможливо». Але зміни до Конституції, за словами Плюща, — це проблема і часу (адже дострокові перегони треба провести у короткі терміни), і «політикуму всього». Відтак Іван Степанович пропонує зараз утрясти те, що можна погодити, а зміни до Конституції вносити вже потім. «Тому це виносимо в дужки нової редакції Конституції», — пояснив Плющ.

      Що ж до цих двох днів, які відведено робочій групі, то Іван Степанович каже: «Я вірю в ці два дні». За його словами, за цей час багато що може змінитися, зокрема пропозиції щодо законодавства.

 

А НАПЕРЕДОДНІ...

      Робоча група, котра кілька днів напрацьовувала пакет документів, потрібний для того, щоб провести дострокові вибори, попередньо припинила свою роботу у вівторок увечері. Про результати цих переговорів вельми красномовно висловився лідер Компартії Петро Симоненко: «Робота завершена, але завершена на тому, що було вчора і позавчора — практично на визнанні того, що є серйозні розбіжності».

      За словами першого секретаря ЦК КПУ, головні розбіжності стосуються, зокрема, змін до закону про вибори депутатів та створення реєстру виборців.

      Заступник глави секретаріату Президента Іван Васюник натомість сказав, що робоча група погодила всі заплановані до її розгляду законопроекти, включно зі змінами до держбюджету. За словами Васюника, кожен законопроект «у формі погодженого рішення та списку розбіжностей» передали Ющенку та Януковичу. Пан Іван констатував, що Компартія зайняла деструктивну позицію, «яка від самого початку роботи була спрямована на те, щоб зірвати виборчий процес».

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>