Лаборанти-симулянти

15.05.2007
Лаборанти-симулянти

Черкаські лаборанти примудряються «знаходити» елементи життєдіяльності людини навіть у ситрі. (Фото автора.)

      Чималого резонансу серед черкащан наробила публікація в обласній газеті «Нова Доба» під заголовком «У черкаських лікарнях аналізи роблять «на око». Журналісти цього видання вирішили перевірити добросовісність роботи державних та приватних лабораторій у лікарнях міста і замість сечі здали на аналіз звичайний солодкий чай та газований напій. Яким же було здивування «пацієнтів», коли вони одержали результати тих аналізів! На папері чорним по білому були старанно розписані елементи життєдіяльності людини, знайдені в чаї та газованому напої.

      «Ми не могли повірити, що наш чай ні в кого не викликав жодних підозр, а у відповідних графах стоять позначки, наприклад «реакція — лужна», «лейкоцити — одиничні», — розповідає «Україні молодій» автор публікації Леся Щербенко. — Ми ще перепитали в лаборантів: «Скажіть, це нормальні аналізи?», на що ті нам відповіли: «Тут низька питома вага й слабка лужна реакція, а так усе нормально. Зверніться до лікаря, він вам усе пояснить».

      За словами пані Щербенко, після цього газетярі вирішили діяти радикальніше і здали на аналіз уже не чай, а газований напій, попередньо випустивши з пляшки газ. Леся зізнається, що хвилювалися, а раптом їх запитають, що це вони принесли замість сечі. Але результати аналізу знову були розписані за всіма правилами медицини. В ситрі так само лаборанти-симулянти виявили «лейкоцитів — 1—2», «епітелій — плаский», «реакція — кисла». Єдине, що відповідало дійсності, то це наявність цукру. Турботлива лаборантка навіть порадила звернутися до лікаря і здати повторний аналіз сечі на цукор.

      До речі, газета «Нова Доба» проводить такий експеримент з аналізом уже вдруге: торік журналісти здавали чай замість сечі до тих самих лабораторій. Автор торішньої публікації, журналістка Тетяна Боковня говорить, що власноруч насипала в баночку з чаєм дві столові ложки цукру та трохи солі. І в тому чаї лаборанти познаходили усе, що треба — клітини крові, фосфати, урати. Резонанс після тогорічної публікації був чималий. У Черкасах навіть створили комісію управління охорони здоров'я, яка перевірила лабораторії лікарень міста Черкаси і... не виявила порушень. А от медики телефонували кілька разів автору і виказували на її адресу погрози, а ще казали, що вона не має совісті, що бреше, і взагалі, все в житті у неї буде погано.

      «Таких дзвінків було до десяти, навіть від керівника лабораторії. А коли я захворіла й довелося здавати аналіз, то, побачивши на карточці моє прізвище, лаборанти цікавилися, чи не я це писала. Довелося казати, що ні — інакше б аналізи точно не зробили», — говорить «УМ» Тетяна Боковня. Тепер, каже вона, знаючи, що аналізи в Черкасах роблять «лівою ногою», вона завжди кладе перед лаборантом 20 гривень і просить зробити дослідження на совість.

      До речі, офіційної реакції від керівників черкаської медицини на останню свою публікацію про аналізи чаю та газованого напою редакція газети поки не одержала.