Тільки для дорослих

15.05.2007
Тільки для дорослих

Кольорові олівці — кращі іграшки, ніж сигарети. (Фото надане Київським міським центром здоров'я.)

Дефіцит для підлітка

      Для того, щоб трохи зменшити армію активних (а заразом — і пасивних) малолітніх курців і покращити здоров'я нації, японці застосовують сучасні технології. Починаючи від 2008 року, в Японії неможливо буде купити сигарети в автоматі без спеціальної картки з закодованим на ній віком власника. Рішення ввести такі обмеження, як передає РІА «Новості», ухвалили Японська асоціація виробників торговельних автоматів, Асоціація виробників тютюнових виробів і низка інших організацій, які представляють тютюнову індустрію Японії.

      Керівництво Країни Вранішнього Сонця сподівається, що це допоможе обмежити доступ неповнолітніх до сигарет. Сьогодні підлітки можуть вільно купити тютюнові вироби у будь-якому будинку чи на розі вулиць, де встановлені торговельні машини. За офіційними даними, близько 83 відсотків японських юнаків-старшокласників здобувають собі курево саме таким чином. І хоча в країні вже протягом трьох років діють деякі обмеження (вуличні автомати вимикають від одинадцятої години вечора до п’ятої ранку), це мало впливає на ситуацію. Школярі можуть спокійно придбати тютюн удень, після уроків...

      Для того, щоб техніка могла «упізнавати» повнолітніх курців і видавати тютюнову продукцію тільки дорослим, до липня 2008 року всі автомати, які продають сигарети на вулиці, в переходах чи в приміщеннях, будуть обладнані зчитуючим пристроєм. До нього треба буде прикласти спеціальну персональну картку з записаним на мікрочипі віком курця, і тільки після сканування даних автомат «проковтне» гроші й виштовхне назовні сигарети.

      На кінець 2006 року кількість «тютюнових» автоматів у Японії складала 565 тисяч  на 128 мільйонів населення. Через таку кількість машин їхнє «навчання» відбуватиметься поступово. Видача перших «сигаретних» карток, як прогнозують японці, почнеться в грудні цього року. А в масовому порядку картки будуть видаватися з лютого 2008 року. До слова, продаж сигарет через автомати становить близько половини всіх доходів тютюнової індустрії Японії на внутрішньому ринку — за минулий рік японці виклали за тютюн, який купили в «автоматичного продавця», більш як 15,3 мільярда доларів. Вочевидь, у 2008 році сума буде трохи меншою, бо коли японці, молодші за 18 років, не зможуть придбати сигарети на вулиці.

А нам би «бабусь» розігнати...

      Утім японський досвід у боротьбі з палінням серед неповнолітніх, яким би вдалим він не був, мало чим допоможе українцям, переконані вітчизняні фахівці. У нас немає такої кількості автоматів, як у Японії, проте є «добрі бабусі», які торгують тютюном мало не на кожному кроці й радо збувають свій товар будь-якому покупцеві, незалежно від його віку. Мотивація вуличних торгівців проста: якщо людина хоче палити, вона все одно купить цигарку, не у мене, так у когось іншого. Тому й методи боротьби з палінням у нас мусять бути інші.

      Як розповів «УМ» екс-міністр охорони здоров'я України, професор-нейрохірург Микола Поліщук (автор Закону «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення»), для того, щоб відбити у молоді «любов» до цигарки, треба законодавчо обмежити доступ українців до тютюну:

1. Підняти акциз на тютюн і зробити сигарети дорогими, як у Європі.

2. Реально обмежити місця продажу цигарок і позбутися вуличної торгівлі. Зробити так, щоб українці не могли купити сигарети будь-де: у бабусі в переході чи в напівлегальному наметі біля ринку. Закон, який передбачає такі заходи, давно прийняли, але його не виконують. Ситуація зміниться, коли міліція припинить закривати очі на порушення закону.

3. Визначити не місця, в яких палити заборонено, а місця для паління — як у будинках, так і на вулиці. Встановити в цих місцях попільнички і відповідні знаки, щоб людина знала — тут курити можна, а на решті території — ні. Людям, які не курять, це дасть можливість жити без тютюнового диму.

4. Підвищити розмір штрафів за куріння у невстановлених місцях. Коли грошове покарання стане відчутним для кишені більшості українців, бажаючих порушувати закон значно поменшає. Для прикладу — у Франції за куріння «під знаком» треба викласти 53 євро, і там люди не димлять на кожному кроці.

5. Суворо карати торгівців, які продають сигарети неповнолітнім.

      А тоді вже й за «перевиховування» сигаретних автоматів можна буде братися...