Повернення патріарха

15.05.2007
Повернення патріарха

Iван Плющ: «Дозвольте представитися: патрiарх». (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

      У суботу Президент України Віктор Ющенко звільнив з посади секретаря РНБО Віктора Гайдука та призначив на його місце Івана Плюща.

      Джерела «УМ» у секретаріаті твердять, що сам Віктор Андрійович надзвичайно задоволений власною кадровою ротацією i енергiйнiстю свого давнього соратника. 66-річний «винуватець торжества», вочевидь, задоволений не менше — останні два роки Іван Степанович перебував «у резервi».

      Нагадаємо, що Плющ чотири рази поспіль обирався до Верховної Ради народним депутатом, і двічі — у парламенті І та ІІІ скликань — посідав крісло спікера. Проте після початку президентства Ющенка і програшу Плюща на парламентських виборах у 2006-му (Плющ ішов блоком із Юрієм Костенком) одна з найбільш колоритних персон українського політикуму на певний час випала зі щоденного інформаційного коловороту. Та після останнього призначення ім'я Іван Плюща, до якого доклав руку глава СП Віктор Балога, знов на слуху — тепер він несе відповідальність за національну безпеку в країні.

      Утім, на думку керівника соціологічної служби «Український барометр» Віктора Небоженка, Плющ опікуватиметься не лише Радою нацбезпеки та оборони. В коментарях для «УМ» Небоженко відзначив, що фігура Плюща знадобилася Президенту для того, аби залучити політика до всіх переговорних процесів, що відбуваються нині, і, зокрема, до згладжування різкого протистояння між Президентом та парламентом. Стиль відносин між Банковою та парламентом взагалі нагадує Небоженку нагнітання подій в Росії, коли конфлікт між Єльциним та Держдумою спровокував відомі події під російським «Білим домом».

      Схожої думки дотримується і інший експерт — як зазначає директор центру соціальних досліджень «Софія» Андрій Єрмолаєв, призначення Плюща переслідує певне тактичне завдання, адже «є проблема (У Президента та його симпатиків. — Авт.), як позбутися іміджу «партії війни». А щодо Плюща, то його образ — образ людини демократичних уподобань — дуже котується, він проводитиме більш прийнятну лінію, без візантійства...».

      На те, що від Івана Плюща не слід очікувати скільки-небудь радикальних та різких кроків, вказують обидва політологи. «Ліквідувати Кабмін не вдасться, й Плющ цього не робитиме», — каже Небоженко. Такою була його відповідь на запитання «УМ», як слід розцінювати припущення, що частину функцій Кабінету Міністрів може бути передано РНБО — таким, мовляв, буде «покарання» упертюху-Януковичу за всю його непоступливість (подібний план буцімто виношує голова президентського секретаріату Віктор Балога, який лобіював висування Плюща). Для такого сценарію «немає конституційних підстав», підкреслює Єрмолаєв. Отже, очікувати перерозподілу урядових повноважень — та ще й руками Івана Плюща — не доводиться, говорять експерти.

      Що ж стосується деяких заяв новопризначеного секретаря РНБО, які не можуть не дивувати і йти урозріз із президентською лінією (а в інтерв'ю «Коммєрсанту» Плющ назвав нову дату дострокових парламентських виборів — 15 липня — і висловився за «широку коаліцію» за участю Партії регіонів, БЮТ і «Нашої України»), то це дається взнаки особливе, закріплене за Іваном Степановичем «право на єресь та політичний маневр», — припускає Віктор Небоженко. «Плющ — майстер політичного маневру, — додає політолог, — вочевидь, уже зовсім скоро він скаже дещо інше». «Так, зараз подібні заяви звучать досить пікантно, особливо на тлі того, як руйнується колишній парламент — саме в ім'я того, аби коаліція не була мішаною. Думаю, що ми будемо свідками того, як погляди Плюща з цього питання еволюціонуватимуть», — вважає Андрій Єрмолаєв.

      Що ж, в умовах, які склалися, еволюція краща за революцію. Сам Плющ, коментуючи нову посаду, нагадав слова свого «роботодавця» Віктора Ющенка: «Я ніколи на силові кроки не піду!», — не раз підкреслював Президент. Особисто Іван Степанович таку позицію цілком і повністю поділяє.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>