Голлівуд та інші

08.05.2007
Голлівуд та інші

Плакат цьогорічного фестивалю.

      Цьогорічний 60-й Міжнародний Каннський кінофестиваль відбудеться з 16 по 27 травня. Хоча цей найшанованіший форум світового кіно входить у «пенсійний вік», він сумлінно намагається тримати молодечу форму. Iз більш, як півтори тисячі стрічок, які були запропоновані з 95 країн світу, комісія відібрала 21 для головного конкурсу та 49 для показу в рештi офіційних програм.  За головну фестивальну нагороду «Золоту пальму» змагатимуться фільми переважно вже відомих майстрів світового кіно.

 

На добрий початок

      Переможців визначить шановане журі на чолі з британським кінорежисером Стівеном Фрієрсом, до складу експертів входить і минулорічний лауреат Нобелівської премії з літератури, турецький письменник Орхан Памук. Склад усіх конкурсних і позаконкурсних програм фестивалю було оголошено на прес-конференції в Парижі ще 19 квітня. Як і назви двох фільмів, якими відкриватиметься та закриватиметься фестиваль. «На добрий початок» заплановано показ останньої роботи улюбленого режисера організаторів фестивалю, китайця Вонг Кар-Вея, стрічки під назвою «Мої блакитні ночі». Це романтична історія молодої жінки, яка вирушає в подорож Америкою в пошуках кохання. В головній ролі — молода, але дуже популярна американська поп- та джазова співачка Нора Джонс. Її партнери — зірки американського кіно: Джуд Лоу, Рейчел Вейш та Наталі Портман. Лауреатка дюжини найвищих музичних нагород США «Греммі» визнала в інтерв'ю американському тижневику «Тайм»: «Коли Вонг Кар-Вей зателефонував мені і запропонував зустрітися, то я подумала, що йтиметься про написання музики до фільму. А він запитав мене, чи не хочу я виконати головну роль в його картині. Я страшенно нервувала. Коли погодилася, то не знала, з ким буду грати. Думала, що це буде незалежна продукція, а тут — провідні зірки Голлівуда. Я подумала про себе: «В що ж ти встряла?».

      Ця стрічка виходить на екрани світу в червні. Фестиваль завершиться позаконкурсним показом фільму «Епоха темряви» канадського режисера Дені Аркана.

Хто перший у черзі за «Золотою пальмою»?

      Після оголошення списку фільмів, які демонструватимуть у головному конкурсі, кінокритики відразу ж визначили двох головних суперників та четвірку найімовірніших претендентів на головну нагороду. Хоча такі прогнози частіше за все не справджуються, але все ж скажемо, про кого йдеться. Тож головна боротьба має розгорнутися між фільмами «Доказ смерті» американського кінорежисера Квентіна Тарантіно, який переміг у Канні 1994 року з фільмом «Кримінальне чтиво», та боснійця Еміра Кустуріци, який є двічі лауреатом «Золотої пальми». Нова стрічка останнього має оригінальну сербську назву «Заповіт», але на фестивалі буде демонструватися під зміненою англомовною назвою «Обіцяй мені це». Фільм Тарантіно вже вийшов на екрани США і отримав неабиякий розголос. Не завжди — позитивний. На думку критика фахового американського кіночасопису «Голлівуд репортер», нова робота Тарантіно є «порцією хворої, шокуючої та збоченої атмосфери». «Доказ смерті» — це історія вбивці-садиста, який подорожує Америкою автомобілем та вбиває молодих, звабливих жінок. Фільм Кустуріци, натомість, є делікатною розповіддю про хлопця, який розшукує справжнє кохання. Свого часу він пообіцяв помираючому дідусеві, що повернеться до рідного села вже як зрілий чоловік і представить йому свою кохану дружину. В одній з ролей у фільмі з'явилася відома французька акторка Жюльєт Бінош. Двома іншими потенційними лідерами головного конкурсу називають фільми американських режисерів: Гаса Ван Сента — «Параноїд-Парк», в якому розповідається про скейтбордера, який випадково вбив охоронця, та братів Джоела і Етана Коенів — «Немає країни для старих чоловіків», пригодницька фабула якого розгортається в районі ріки Ріо-Гранде на мексикансько-американському прикордонні. 

Фестивальна географія

      Відбіркова комісія Каннського фестивалю щороку намагається укомплектувати головний конкурс таким чином, щоб у ньому зберігався баланс між голлівудськими бойовиками, французькими фільмами та артистичним кіно з різних куточків світу. Директор фестивалю Жиль Жакоб сказав, що вважав своїм завданням «поєднати в конкурсі досвід і модернізм, роботи видатних кінематографістів і початківців». 13 режисерів дебютують зі своїми останніми роботами в головному конкурсі. Цього року американське кіно представлене в ньому шістьма фільмами, французьке — чотирма, кольори Азії захищають два фільми з Південної Кореї та один з Японії. До конкурсу потрапили два російські фільми: «Александра» «фестивального режисера» з Санкт-Петербурга Олександра Сакурова та «Вигнання» Андрія Звягінцева, дебютний фільм якого — «Повернення» — здобув гран-прі Венеціанського кінофестивалю 2003 року. Боснію репрезентує вже згаданий фільм Еміра Кустуріци, Румунію — «Чотири місяці, три тижні і два дні» режисера Крістіана Мужнію, Угорщину — «Людина з Лондона» режисера Бели Тарра.

Позаконкурсні родзинки

      Із повнометражних художніх фільмів, які демонструватимуться в позаконкурсній програмі, найбільший інтерес викликають остання робота британця Майкла Вінтерботтома — «Могутнє серце», кримінальна комедія американця Стівена Содерберга «13 друзів Оушена» (продовження популярних попередніх серій «11...» і «12 друзів Оушена») та американського документаліста Майкла Мура «Сіко» («Хворий»), який прославився своєю антибушівською викривальною стрічкою «Фаренгейт 9/11», яка отримала «Золоту пальму» 2004 року.

      Подіями мають стати тривимірний (стереоскопічний) концертний фільм ірландської рок-групи U2 та документальний фільм американської режисерку Лінн Новак «Війна» тривалістю 15 годин про досвід США у Другій світовій війні. Оскільки цьогорічний фест буде ювілейним, то однією з найцікавіших програм фестивалю обіцяє стати програма про... сам фестиваль. У ній демонструватимуться трихвилинні короткометражки про Каннський кінофорум, його вплив на розвиток світового кіно та насолоду ходити в кіно взагалі, які зняли славетні режисери, лауреати «Золотої пальми» різних попередніх років, зокрема Роман Поланський, брати Коени, Девід Кроненберг, Ларс фон Трієр, Алехандро Гонсалес Інарріту та Вонг Кар-Вей.

Парад зірок

      До Канн щороку приїздить така кількість кінозірок, як на жодний інший кінофорум світу. Американський режисер Мартін Скорсезе цього року не привезе до Канн свою нову роботу, але організує майстер-клас для студентів та молодих кінематографістів. Фестивальними гостями мають бути Бред Пітт, Джордж Клуні, Джулія Робертс, Кетрін Зета-Джонс, Метт Деймонд, Аль Пачіно, Енді Гарсія, Джейн Фонда, Боно та десятки інших зірок. На фестивалі будуть працювати десять тисяч представників кіноіндустрії та чотири тисячі журналістів.