Розподіл за інтересами

05.05.2007
Розподіл за інтересами

      Попередня стадія чемпіонату світу зазвичай особливого інтересу серед фахівців не викликає, оскільки передбачити підсумок більшості матчів не складно. Команди, які боротимуться за призові місця, у двох групових турнірах награють зв'язки і чекають на поповнення з НХЛ. Збірні другого ешелону намагаються досягти успіху на своєму рівні — пробитися до чвертьфіналу. Інші ж, серед яких, на жаль, і Україна, б'ються за те, щоб залишитися в елітному дивізіоні.

      Перші «битви гігантів» у Москві й Митіщах глядачі побачили лише в третьому турі попереднього етапу. У столиці феєричний матч із приємним для господарів підсумком (5:4) видали росіяни й фіни. Ціни на квитки на цю зустріч у спекулянтів доходили до 300 доларів! У Підмосков'ї не менш захоплююче дійство з тим самим рахунком продемонстрували канадці й словаки, а успіх був на боці північноамериканців. Постояли за честь Європи чехи, які наприкінці гри з командою США схилили шальки терезів на свою користь.

      Наразі потужніше за інших виглядає збірна Канади з головним тренером Енді Мюрреєм на чолі. Саме він приводив «кленових» до золотих медалей ЧС у 1997-му  і 2003 роках. Елегантно й зіграно діють чинні чемпіони світу та переможці Олімпійських ігор — шведи. На перший етап вони заявили лише 17 (!) гравців, із них тільки одного — з-за океану, але до серії «плей-оф» команда «Тре крунур» ще посилиться. Збірна Росії також числиться серед претендентів на тріумф, проте навіть місцеві фахівці відзначають не надто впевнені дії у захисті й відсутність воротаря екстра-класу. До речі, голкіпери на чемпіонаті взагалі не вражають — раз по раз отримують шайби поміж щитків, а канадець Ролосон примудрився пропустити каучуковий диск від німців узагалі з центра поля.

      Про «бундестім» варто сказати окремо. Ледь повернувшись до вищої ліги, омолоджена команда Уве Круппа на першому етапі дала бій канадцям, а місце в еліті «застовпила» після вольової перемоги над норвежцями. А вже в першому матчі кваліфікаційного раунду збірна Німеччини створила позавчора справжню сенсацію, обігравши чехів. Героєм цього поєдинку став 25-річний голкіпер Дмитро Кочнєв, уродженець Казахстану, який відбив 21 кидок по своїх воротах. Його ж партнери реалізували більшість за дев'ять секунд до завершення першого періоду, а на передостанній хвилині гри ще раз пробили Романа Чехманека. До речі, одним з арбітрів, які обслуговували цю гру, був українець Андрій Кіча.

      Непростим став четвер для скандинавських грандів. Шведи «горіли» данцям 0:2, але, тричі скориставшись вилученнями «червоно-білих», добилися-таки непростої перемоги. Фіни лише на 52-й хвилині зуміли «розкоркувати»  ворота збірної Швейцарії, матчі якої у Москві завершуються з найменшою кількістю закинутих шайб. А коли тренер альпійців Ральф Крюгер, намагаючись зачепитися за нічию в основний час, замінив голкіпера на польового гравця, досвідчений Вілле Пелтонен уразив порожні ворота.

 

ТАБЛО

Кваліфікаційний раунд

Група Е

Фінляндія — Швейцарія — 2:0, Швеція — Данія — 5:2.

        Турнірне становище: Швеція — 9 (3 матчі), Росія — 6 (2), Фінляндія — 6 (3), Швейцарія — 3 (3), Італія — 0 (2), Данія — 0 (3).

Група F

США — Словаччина — 4:2,

Чехія — Німеччина — 0:2.

        Турнірне становище: Канада — 6 (2), Чехія, США — 6 (3), Словаччина, Німеччина — 3 (3), Білорусь — 0 (2).

 

ДО РЕЧІ

      Учора ввечері збірна України грала перший матч у раунді «за виживання» з командою Латвії. А напередодні тренерський штаб «синьо-жовтих» дозаявив двох хокеїстів — захисника Олега Благого та форварда Олександра Бобкіна, які виступають за київський «Сокіл».

 

Чехи (у бiлiй формi) не встояли

пiд натиском нiмецького «другого ешелону».