«Струнко! Ваш тренер став чемпіоном України!»

28.04.2007

      Осягнути таємницю педагогіки, завдяки якій юний спортсмен iз іще більшим завзяттям працює на тренуваннях, вдається далеко не всім видатним спорстменам, які стають дитячими тренерами. Позавчора кореспондент «УМ» став свідком того, як це робиться у київських дзюдоїстів. На початку тренування шикуються в ряд усі юні борці в кімоно — від 11 до 18 років, наставник проводить звичний ритуал привітання і каже: «Цими днями у Луцьку відбувається чемпіонат України з самбо серед студентів. Щойно мені повідомили, що ваш тренер, Галина Коваль, стала чемпіонкою у своїй ваговій категорії».

      Упевненість у собі та постійна спрага перемог — це і є та таємниця тренерів СК «Реванш» та КДЮСШ «Артем» Нугзара Месаблішвілі й Галини Коваль, яка дозволяє їхнім вихованцям невпинно зростати. Малий Микола Токаренко прийшов у цей зал п'ять років тому, а нещодавно виграв першість України з самбо, став майстром спорту й готується до виступу на чемпіонаті Європи у Латвії. Чотири роки тому до рук цих тренерів потрапив Дмитро Бережний, а десять днів тому він узяв перше своє «золото» молодіжного чемпіонату України із дзюдо, і також поїде у складі збірної «на Європу».

      Нікого не повинно дивувати, що медалі здобуваються у різних видах єдиноборств. На думку тренерів, це вдосконалює перш за все навички саме в олімпійському дзюдо. Минулого тижня, скажімо, Галина Коваль стала другою на чемпіонаті світу з боротьби... кураш на батьківщині цього виду спорту в Узбекистані.

      З такими підходами логічно, що юні представники клубу «Реванш» — далеко не найбільшої за інфраструктурою спортшколи — упевнено почуваються серед ровесників на всеукраїнському рівні. Днями в Одесі завершилася першість України з дзюдо серед юнаків та дівчат 1995—96 р.н., звідки Гія Мрелашвілі привіз у «Реванш» «золото», а Софійка Трофимчук та Магомед Сагалов — дві «бронзи». А на початку квітня вісімка «артемівців» привезла на свій стадіон «Спартак» перший за останні 12 років командний Кубок Києва з дзюдо серед кадетів (14—15 років).

      До речі, натхнення цьому квітневому спалаху нагород дав збір вихованців Нугзара Месаблішвілі в умовах високогір'я на його бітьківщині. Крім іншого, у Грузії київські дітлахи відчули, наскільки ця країна нам дружня, одержавши у подарунок оригінальні помаранчеві шарфи, на протилежних кінцях яких — кольори грузинського та українського прапорів.

      Тепер вихованці КДЮСШ «Артем» чекатимуть червня: Нугзар Ревазович їде до Сан-Паулу (Бразилія), щоб утретє стати чемпіоном світу серед ветеранів, подавши ще один приклад молодим.