Аста ла віста, алеманос*!

28.04.2007
Аста ла віста, алеманос*!

Так свій гол у ворота «Вердера» забивав уругваєць Вальтер Пандіані. (Фото РЕЙТЕР.)

      Якщо в Лізі чемпіонів італійський «Мілан» ще може завадити «однотонному», суто англійському фіналу, то гегемонії іспанців у вирішальному матчі Кубка УЄФА, який відбудеться у Глазго 16 травня, перешкодить лише диво. У цьому винен німецький «Вердер», який занадто відчутно програв у Барселоні.

      Що цікаво: позавчора в півфінальних парах виграли господарі, які зовсім не претендують на трон у своїх чемпіонатах, а програли команди, які ще продовжують боротьбу за «золото». При цьому не будемо забувати, що «Севілья» є діючим володарем трофею і вважалася фаворитом навіть на полі «Осасуни». Матч вийшов не надто видовищним. Севільці звично плели свої «мережива», але без суттєвих загострень біля чужих воріт. Господарі ж, як і належить, перед рідною публікою билися за кожен м'яч, були старанними, хоча нижчий клас давався взнаки. І все ж підопічні Хосе Ангеля Сіганди спромоглися здобути першу в 87-річній історії «Осасуни» перемогу в єврокубковому півфіналі. Сталося це лише у другому таймі, коли розсердився Роберто Сольдадо (він отримав жовту картку і втратив можливість зіграти у повторному поєдинку). Ніхто цьому гравцю не «лікар», що він, знаючи про свої проблеми, вступив у сутичку з Хаві Наварро. Саме Сольдадо, орендований памплонцями в «Реалу», забив єдиний гол після передачі Давіда Лопеса. Підопічні Хуанде Рамоса могли відігратися, але росіянин Олександр Кержаков, який вийшов на заміну, з дуже вигідної позиції пробив вище воріт.

      А знищення «бременських музикантів» другим клубом каталонської столиці не віщувало нібито нічого. Навіть коли господарі забили свій швидкий гол, «Вердер» неодноразово міг зрівняти рахунок і вийти вперед. Найреальнішу нагоду після пасу лідера гостей Дієго мав півзахисник збірної Німеччини Торстен Фрінгс, однак Горка Ірайос продемонстрував неймовірний сейв. Нагадаємо, що голкіпер «Еспаньйола» майже самотужки витягнув свою команду й у чвертьфінальних протистояннях із «Бенфікою», рятував він неодноразово і позавчора.

      У Бремені йому знову буде важко, тим більше що у повторній грі наставник «Еспаньйола» Ернесто Вальвельде не зможе використати авторів двох голів у цьому матчі — Уртадо та Пандіані. Останній, до речі, забив свій 11-й м’яч у поточному розіграші Кубка УЄФА.


* «Аста ла віста, алеманос!» (ісп.) — «До побачення, німці!».

 

ТАБЛО

Кубок УЄФА. Півфінал (перші матчі)

«Осасуна» (Іспанія) — «Севілья» (Іспанія) — 1:0

      Гол: Сольдадо, 55

«Еспаньйол» (Іспанія) — «Вердер» (Німеччина) — 3:0

      Голи: Уртадо, 20; Пандіані, 50; Коромінас, 88

      Вилучення: Візе, 58 («В»)