Шева — шостий

28.04.2007
Шева — шостий

Навіть попри невдалий сезон, у «Челсі» Андрій Шевченко заробив уже 12,7 млн. євро, що більш ніж удвічі вагомiше від того, що він отримував у «Мілані». (Фото РЕЙТЕР.)

      Уперше в історії наш співвітчизник потрапив до числа найбільш високооплачуваних футболістів світу. Капітан збірної України Андрій Шевченко, згідно з рейтингом, опублікованим в останньому числі авторитетного видання «Франс футбол», посів шосте місце у списку гравців, котрі впродовж року найсуттєвіше поповнили свої капітали.

 

12,7 млн. євро за рік

      Річний прибуток українського форварда «Челсі» склав 12,7 млн. євро. Левову частку цих грошей Андрій заробив за умовами особистого контракту. Якщо у «Мілані» йому виплачували 4,7 млн. євро, то на Туманному Альбіоні — майже вдвічі більше — 9,24 млн. євро на рік. Окрім того, 260 тис. євро становлять преміальні. Інші доходи, а це 3,2 млн. євро, Шеві приносять рекламні контракти — насамперед із фірмами «Сектор» та «Рібок», а також спільна комерційна діяльність із відомим італійським дизайнером Джорджо Армані.

Згори — знову Роналдіньйо

      Удруге поспіль на чолі своєрідного рейтингу опинився гравець збірної Бразилії Роналдіньйо, чиї активи за минулий рік зросли на 24 млн. євро. В «Барселоні» «гола» зарплата Зубастика-2, до речі, менша, аніж у Лондоні в Шевченка, — «всього» 8,5 млн. євро. Півмільйона євро Роналдіньйо становлять преміальні, а рекламна діяльність принесла кращому гравцеві світу-2005 одразу 15 млн. євро. Найбільші контракти бразилець має з такими відомими торговельними марками і фірмами, як «Найк», «Пепсі», «Соні Ерікссон», «Хюндай», «Юнілевер», «Електронікс арт», «Геторейд», «Сейсон».

Девід Бекхем — крок назад і... два вперед

      Колишній незмінний «грошовий» лідер серед футболістів — Девід Бекхем — знову на другій сходинці. Його сукупний дохід за минулий рік — 17 млн. євро (6,4 млн. — зарплата, 100 тис. — преміальні, 10,5 млн. — рекламна та видавнича діяльність). Проте вже наступного року англієць, який змінить мадридську прописку на каліфорнійську, матиме всі шанси знову очолити топ-перелік, адже, за деякими даними, в клубі «Лос-Анджелес гелексі» він зароблятиме близько 37 млн. євро.

Анрі та інші

      Призову трійку замкнув нападник лондонського «Арсеналу» Тьєррі Анрі з 15,7 млн. євро. У порівнянні з минулим роком заробітки французького форварда зросли на 6 млн. євро. Із них на 3,5 млн. — завдяки перегляду умов особистого контракту з «канонірами».

      Свої місця в десятці кращих також зберегли бразилець Роналдо, який змінив «Реал» на «Мілан» (15,2 млн.; п'яте місце), італієць Алессандро Дель П'єро з «Ювентуса» (гравець серії В заробив 11,5 млн. євро; це сьома позиція), одноклубник Шевченка по «Челсі» англієць Джон Террі (11,4 млн; восьма сходинка). А серед новачків компанію Шеві склали німець Міхаель Баллак («Челсі»; 15,3 млн.), англієць Стівен Джеррард («Ліверпуль»; 11,3 млн.) та італієць Фабіо Каннаваро («Реал»; 10,5 млн.).

Квартет замість трійки

      У десятці найбагатших тренерів зміни менш суттєві. Вибули з почесного списку Клаудіо Раньєрі, Карлос Б'янкі та Юрген Клінсманн, їм на зміну прийшли Джованні Трапаттоні («Зальцбург»), Роберто Манчіні («Інтер»), Фелікс Магат (екс-«Баварія») та Рафаель Бенітес («Ліверпуль») — двоє останніх поділили десяту позицію.

      А лідирують серед найбільш високооплачуваних фахівців португалець Жозе Моуріньйо («Челсі»; 10 млн. євро на рік), шотландець Алекс Фергюссон («МЮ»; 6,1 млн.), італієць Фабіо Капелло («Реал»; 5,8 млн.), швед Свен-Горан Ерікссон (5,2 млн; екс-збірна Англії, контракт чинний до червня 2008 року) і голландець Гус Хіддінк (збірна Росії; 5 млн.).

Юрій МАЛИШЕВ,
ФФУ.