Рада зі «стаканом»

28.04.2007

      Уже двічі розпущена Верховна Рада демонструє дива непоступливості й живучості. Учора частина «більшовиків» знову зібралася на засідання, яке вони називають сесійним.

      Молодий депутат від СПУ Василь Волга, вкотре демонструючи найгірші зразки політичного нахабства, запропонував створити тимчасову слідчу комісію, яка б зайнялася вивченням стану здоров'я Президента Віктора Ющенка. За його словами, така ТСК має співпрацювати «з експертною групою, яка буде створена з міжнародних фахівців», аби запропонувати главі держави пройти медичне обстеження. «Я сумніваюсь, що людина, яка вжила майже стакан діоксину, в стані поводитись адекватно», — сказав Волга, вживши, очевидно, «стакан» чогось міцнішого.

      Натомість Верховна Рада створила іншу тимчасову слідчу комісію — з питань розслідування обставин звільнень та призначень суддів окремих судів загальної юрисдикції і їхніх голів та Генерального прокурора України. «Антикризовикам» не до вподоби те, як Президент поводиться з суддями, котрі ухвалюють рішення на користь розпущеного парламенту. А заодно вони надумали розібратися з правовими підставами блискавичної операції щодо поновлення в ГПУ Святослава Піскуна.

      Розвиваючи проголошену напередодні тему, спікер Олександр Мороз закликав регламентний комітет парламенту розглянути пропозиції народних депутатів щодо початку процедури імпічменту Президента Віктора Ющенка. На це варто звернути особливу увагу: якщо у четвер ініціативу щодо імпічменту можна було назвати «самодіяльністю» окремих надто старанних нардепів, то тепер на цьому акцентує сам Голова ВР V скликання.

      Його перший заступник Адам Мартинюк під час пленарного засідання висловив думку, що у випадку проведення «незаконних» дострокових виборів народних депутатів услід за ними відбудуться і президентські вибори, а також вибори до органів місцевої влади. «Якщо усі цього хочуть — давайте підемо усі разом на такі вибори», — сказав Адам Іванович.

      А його колега по Компартії Петро Цибенко натиснув на іншу улюблену педаль «антикризовиків», заявивши з трибуни про свою поінформованість щодо намірів «поганого» Ющенка влаштувати «силовий варіант». Комуністи нібито чули про те, що «помаранчеві» зусиллями чи то натовпу, чи то підконтрольних військ хочуть під час травневих свят захопити будівлю Верховної Ради. «Вашингтонський відділ кадрів дав на це добро», — так Цибенко озвучив явну засторогу московських товаришів.

      Закриваючи засідання, Мартинюк оголосив, що наступне розпочнеться у понеділок о 10.00, і роботящий парламент розглядатиме законопроект щодо внесення змін до державного бюджету на 2007 рік. Учора, до речі, Рада запровадила штрафи на незаконний видобуток корисних копалин. Хоча Президент усе одно жодних законів після 2 квітня не підписує.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      Сім членів Комітету ВР з питань свободи слова, які входять до «антикризової» більшості, всупереч регламенту, призначили депутатку від Партії регіонів Олену Бондаренко в.о. голови комітету замість БЮТівця Андрія Шевченка. У відповідь той заявив, що ставиться до таких кроків з іронією, бо голів комітетів призначає парламент, а семеро депутатів з таким самим успіхом могли обрати між собою і в.о. Генсека ООН.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>