Повтор чи спростування?

27.04.2007
Повтор чи спростування?

Коул вражає ворота «Лiверпуля». (Фото РЕЙТЕР.)

      Позавчорашній двобій між «Ліверпулем» і «Челсі» у півфіналі Ліги чемпіонів викликав спогади дворічної давнини. У 2005-му на цій стадії майбутній володар трофея «Лівер» обіграв саме «аристократів», забивши за дві гри лише один м'яч. Той результативний удар Луїса Гарсії й досі не дає спокою наставнику «Челсі» Жозе Моуріньйо, який вважає, що м'яч не перетнув лінію воріт.

      У середу підопічні Рафаеля Бенітеса не могли розраховувати на зовсім не останніх своїх гравців — Гарсію, Ауреліо та К'юелла, котрі поповнили лазарет. Однак і Моуріньйо втратив резерви для урізноманітнення атаки — травмованi Роббен й Баллак та дискваліфіковано Есьєна. До того ж обережніше мав поводитися на полі лідер атак «синіх» Дідьє Дрогба, який у разі отримання жовтої картки пропускав би наступний матч. І все ж португальський наставник «Челсі» залишив на вістрі атаки самого івуарійця, відтягнувши нашого Андрія Шевченка та Джо Коула на роль асистентів.

      Українець свою місію виконував по-динамівськи дисципліновано, тому запам'ятався насамперед активною грою у відборі, кількома досить гострими пасами на Дрогба та ударом із 23 метрів поруч із «дев'яткою» на початку матчу. А ще перед цим Лемпард потужно пробивав із меж штрафного майданчика, але Хосе Рейна створив свій перший із численних неймовірних «сейвів» у цьому матчі. Шева ж провів репетицію єдиного голу в матчі, коли, звільнившись від опіки на фланзі, зробив простріл на Коула, який не встиг на м'яч.

      Краще Джо відреагував на 29-й хвилині, коли Рікардо Карвальйо в контратаці грамотно вивів м'яч від свого штрафного майданчика на Дрогба, африканець вкотре обіграв опікуна Аггера на фланзі і прострілив. Коул зловив Рейну на протиході — 1:0.

      Ще менше можливостей щось створити в атаці в гостей було після перерви, коли «Челсі» почав грати переважно від оборони. Єдиним небезпечним епізодом став постріл Джерарда з 25 метрів, але фантастичну реакцію продемонстрував Петер Чех. Вихід на поле двометрового Пітера Крауча «Ліверпулю» теж не зарадив, бо в «мерсісайдців» у цей вечір не працювали фланги, тож «Вежа» перебувала на голодній пайці. А найкращий шанс для подвоєння рахунку мав Лемпард зі своїм потужним ударом. Знову на місці був Рейна.

      Скромна перша перемога «Челсі» у півфіналах має не таке вже мале значення, оскільки у грі на контратаках підопічні Моуріньйо виглядають привабливіше, ніж у позиційному нападі. Матч-відповідь — уже 1 травня.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів.

Півфінал (перший матч)

«Челсі» (Англія) —

«Ліверпуль» (Англія) — 1:0

      39 483 глядачів

      Арбітр — Маркус Мерк (Німеччина)

      «Челсі»: Чех, Феррейра, Террі, Карвальйо, Е. Коул, Джо Коул (Райт-Філліпс, 85), Макелеле, Обі Мікель, Лемпард, Шевченко (Калу, 76), Дрогба

      «Ліверпуль»: Рейна, Арбелоа, Аггер, Каррагер, Ріїсе, Джеррард, Маскерано, Алонсо (Пеннант, 83), Зенден, Белламі (Крауч, 53), Кюйт

      Гол: Джо Коул, 29

      Попередження: Маскерано, 77 («Л»)