Щоб мало не здалося

27.04.2007
Щоб мало не здалося

Вiктор Ющенко оголошує свою нову iнiцiативу. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

      Як і 2 квітня, підписавши перший указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради 5-го скликання, позавчора ввечері Президент пояснив причини свого кроку в телезверненні до народу. Нагадавши про те, що спонукало його ухвалити рішення про розпуск парламенту — «коаліція більшості була сформована в парламенті України в неконституційний спосіб», — Віктор Ющенко запевнив: позачергові парламентські вибори в Україні обов'язково відбудуться. «Це єдиний спосіб прищепити українському політику відчуття відповідальності перед кожним із вас, бо ви є влада, бо ви є реальна сила. Ви є головний господар країни, ви формуєте джерело влади і ви формуєте, власне кажучи, саму українську владу», — сказав глава держави, звертаючись до народу.

      При цьому Ющенко наголосив, що його позиція є непорушною: вибори мають бути належно організовані і належно підготовлені. За словами Президента, він узяв до уваги заяву Центральної виборчої комісії про те, що в ЦВК немає кворуму, тому провести вибори до Верховної Ради 27 травня, згідно з попереднім указом Президента, неможливо. Глава держави зазначив, що на перешкоди, які унеможливлюють дотримання цього строку, стоїть i ухвала Вищого адміністративного суду України, прийнята напередодні. «Я довів до Прем’єр-міністра України свою різку стурбованість фактичною відмовою Кабінету Міністрів забезпечити фінансування вашого волевиявлення. Це дія, що межує з порушенням кримінального закону», — наголосив В.Ю.

      І зауважив, що минув уже місяць відтоді, як у парламенті, всупереч Конституції, було переформатовано коаліцію, тож «відтепер Президент повною мірою може реалізувати своє право розпустити парламент на підставі статті 90 Конституції України». Ющенко, за його словами, «переконаний у юридичній правоті і політичній необхідності такого рішення». «Отже, вибори будуть. Ми проведемо їх спокійно, чесно і демократично, як належить європейській країні. З метою належного проведення виборів задля демократичного політичного рішення проблем у житті країни і керуючись статтею 5 Конституції України, я підписую указ про призначення позачергових виборів Верховної Ради на 24 червня 2007 року».

* * *

      Учора указ Віктора Ющенка від 26 квітня вже був опублікований в «Офіційному віснику Президента України». А отже,  вступив у дію і повинен виконуватися, хоч як би комусь це не подобалося. Скориставшись тим, що Віктор Янукович перебував в Узбекистані, а Олександр Мороз — у Литві, Президент остаточно перехопив ініціативу в коаліції. За відсутності в країні їхніх лідерів у декого з «коаліціонерів» від шоку, схоже, полетіли останні клепки (див. коментарі про діоксин, кокаїн тощо).

      Звісно, розгублення триватиме недовго. Однак за нинішніх умов коаліції нелегко буде виробити логічну й переможну лінію поведінки. Адже Президент фактично розпустив Верховну Раду по-новій (зверніть увагу на те, що дата нових виборів — 24 червня — цілком вписується у вимогу Конституції про проведення дострокових виборів протягом 60 днів після розпуску парламенту). Тільки тепер у відповідному указі є згадка про 90-ту статтю, яка регламентує дострокове припинення повноважень ВР. А отже, «більшовики», які раніше постійно наголошували на тому, що ця стаття не згадана в указі від 2 квітня, втрачають свій і без того слабенький козир. Це вже не кажучи про те, що бито й козир сильний: після другого указу Ющенка рішення Конституційного Суду щодо першого розпуску ВР уже не має жодного значення.

 

КОМЕНТАР З ПРИВОДУ

Вадим Карасьов,

політолог, директор Інституту глобальних стратегій:

      — Цей указ був потрібен, тому Президент зробив правильний крок. Із багатьох точок зору — починаючи від необхідності проявляти президентську рішучість, підсилювати президентську владу й функції глави держави та гаранта національного суверенітету й завершуючи тією ситуацією, яка зараз утворилася в Конституційному Суді й Центральній виборчій комісії. Тобто Президент врахував недоліки в організації виконання його указу від 2 квітня. Окрім того, до аргументаційної частини указу про розпуск тепер долучена 90-та стаття Конституції. І час для оприлюднення другого указу було вибрано вдало, адже два ключові гравці коаліції — Прем'єр-міністр і Голова Верховної Ради — перебували за кордоном.

      До того ж тепер рішення Конституційного Суду, незалежно від того, яким воно буде — позитивним для Президента чи негативним, — уже не має жодного сенсу, ні правового, ні політичного.

      Загалом той факт, що Віктор Ющенко підписав цей указ, свідчить про серйозність намірів Президента. Яку, судячи з їхніх коментарів, і досі не усвідомили представники коаліції та уряду. Вони ще не відчули, в якому небезпечному становищі опиняться ті, хто не виконуватиме указ глави держави. І взагалі, їхні виступи свідчать про відсутність ідей, з якими б можна було формувати фронт національного опору.

      Тепер ситуація вирішуватиметься на користь Ющенка. Зокрема й завдяки змінам у Генпрокуратурі, адже навіть призначення Святослава Піскуна — це теж зрушення, яке було необхідне ГП. Піскун — людина амбітна, і коли він побачить, що бути на боці Президента йому вигідно, — буде. Тож можна сподіватися на те, що тепер застій у Генпрокуратурі «прорве» і проти тих, хто не виконує указ Президента, як це й має бути згідно із законодавством, будуть порушуватися кримінальні справи. А це дасть змогу швидко «вилікуватися» й членам Центрвиборчкому, й будь-якому високопосадовцю, який вирішить «захворіти» в певний момент.

      Якщо ситуація дійсно розвиватиметься таким чином, себто будуть ліквідовані ті недоліки, які заважали проведенню дострокових виборів, організаційна машина виборів, хоч і зі скрипом, почне рухатися.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>