Святослав ІІІ. Поліпшений?

27.04.2007
Святослав ІІІ. Поліпшений?

«Донецький» виконувач обов’язкiв Генпрокурора Вiктор Пшонка (праворуч) у задумi: Президент Вiктор Ющенко якраз пiдписує указ про поновлення Святослава Пiскуна. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

      Що не день, то несподіванка, новий поворот у хитросплетіннях політичних комбінацій. Учора Президент України зробив подання на посаду Генерального прокурора України і вже навіть представив його на колегії ГПУ. Утретє (!) в ту саму річку ввійшов Святослав Піскун. Його поновили на посаді і рішення суду, й указ глави держави. При цьому свій указ про призначення Генпрокурором Олександра Медведька Віктор Ющенко вчора скасував.

 

«Регіонали» в шоці

      Про несподіване повернення Піскуна в ГПУ журналістам у парламенті повідомила колега Святослава Михайловича по фракції Партії регіонів Ганна Герман. «Ми вважаємо це перемогою демократії і нашої коаліції, тому що ми довго домагалися того, щоб відносно Піскуна восторжествувала справедливість», — зазначила Герман. Утім, попри такий оптимістичний коментар, насправді «регіонали» перебували «в непонятці». Адже зрозуміло, що Президент пройшовся по прокуратурі у стилі «бліц-кріг» не просто так.

      Як відомо, Ющенко звільнив Святослава Піскуна з посади Генерального прокурора восени 2005 року. Після того Піскун звертався до різних судів iз метою визнання цього указу незаконним. Як повідомив «Українській правді» депутат від ПР Сергій Ківалов, визначальним цього разу стало рішення Шевченківського райсуду. «Йому відмовив Верховний Суд України, відмовив Вищий адміністративний суд, але він подав по-новій до Шевченківського райсуду. Я теж здивований цим рішенням», — свідчить Ківалов.За його словами, рішення про поновлення Піскуна ухвалено одним суддею, хоча в таких випадках необхідне рішення колегії суддів у кількості трьох осіб.

Нова гра старого прокурора

      Джерела «УМ» на Банковій підтверджують, що пан Піскун почав власну гру, окрему від своєї «донецької» фракції, не вчора й не позавчора. Очевидно, що хитрий Піскун знову погодився змінити політичні орієнтири. Цей удар, яким Банкова вибила залишки ініціативи з рук «антикризової» коаліції, хоч і химерний, зате раптовий та ефективний.

      За даними «УМ», найближчими днями можна очікувати повернення на посаду заступника Генпрокурора (а можливо, й призначення першим заступником) Миколи Голомші, який працював із Піскуном раніше і був «прокурором Помаранчевої революції». Нагадаємо, Голомшу заслали у Львівську область минулого тижня — після переформатування керівництва ГПУ, коли Медведько зліг на лікарняний, а в.о. Генпрокрора став на сто відсотків лояльний до «донецьких» Віктор Пшонка. Цікаво, що буде далі: Пшонка одразу збере речі чи в країні деякий час знову буде два Генпрокурори, тепер уже з Піскуном у головному кріслі, а не в сінях? І ще цікаво: чи притягне піскунівська Генпрокуратура до відповідальності Сюзанну Станік, застукану на корупційних оборудках із житлом? І як пан Піскун стежитиме за дотриманням законності при виконанні указу Президента щодо дострокових виборів? А коли Святослав Михайлович здасть мандат нардепа від «Регіонів»?

      Що Піскун для коаліції вже не свій, опосередковано свідчить і вчорашня відозва розпущеного парламенту, в якій сказано: «Президент зловживає своїми повноваженнями щодо судової влади, внаслідок чого Шевченківським судом міста Києва було поновлено Генпрокурором Святослава Піскуна». «Це демонструє прагнення будь-якою ціною посилити вплив Президента Ющенка на правоохоронні органи», — зацитував текст заяви Голова ВР Олександр Мороз.

Піскун пообіцяв бути хорошим

      А Віктор Ющенко на той час уже презентував Піскуна на вулиці Різницькій. «Я виконую рішення Шевченківського районного суду щодо цього питання», — визнав Президент, підписавши указ у присутності працівників Генеральної прокуратури, самого Святослава Піскуна, секретаря РНБО Віталія Гайдука та глави секретаріату Президента Віктора Балоги. «Хтось хотів, щоб через подібні кроки Президент був втягнутий у конфлікт між судами, який би затягнувся на тижні чи місяці, сформував дестабілізацію в Генеральній прокуратурі, відчуття двовладдя, невизначеності. Я не є прихильником такого процесу», — заявив Віктор Ющенко.

      Президент відзначив, що не приховує свого ставлення до Генпрокурора, який «не є новою людиною» у ГПУ. З одного боку, Ющенко каже, що цінує початок розслідування у справі Гонгадзе, хоча в «команди прокурора [Піскуна у 2005 році] не вистачило духу йти далі», крім того, глава держави відзначив успіхи у розслідуванні вбивства журналіста Ігоря Александрова та у справі «перевертнів». «З іншого боку, я дуже критичний щодо того, що багато справ, особливо резонансних, не було доведено [Піскуном] до кінця», — сказав Президент. Він закликав працівників прокуратури деполітизувати свою роботу: «Це не моє бажання — це моя вимога: я хочу бачити Генеральну прокуратуру, зокрема, як і всю систему прокуратури в Україні, поза політикою».

      У свою чергу, Святослав Піскун визнав: «У нас було багато помилок у роботі Генпрокуратури, багато речей, кроків, які були не стільки правові, скільки вигідні якимсь політичним силам. Я вважаю, що це пішло в минуле, і прокуратура буде виконувати тільки наглядові функції, передбачені Конституцією та законодавством України».

      Що ж, історія дає Піскунові новий шанс. Буває ж таке...

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>