А рівень української першості справді підвищується!

25.04.2007
А рівень української першості справді підвищується!

Дніпропетровці зіграли головою краще, ніж «Шахтар». (Фото PHL.)

      Відкладений на понеділок поєдинок знайомих ще з союзних часів суперників залишив у багатьох позитивні емоції. Звісно, тільки не в донецьких уболівальників. Після таких матчів з'являється враження, що чемпіонат України справді прогресує. Колективна швидкість і велика інтенсивність дій упродовж матчу зробили гру «Шахтаря» та «Дніпра» однією з найбільш видовищних у цьому сезоні. І мало хто сперечатиметься, що підопічні Олега Протасова заслужили цю перемогу.

      Єдине, що могло зіпсувати враження від центрального матчу 23-го туру, — це суддівство. Наші служителі Феміди часто виявляються неспроможними встигати за таким швидким перебігом подій, як у цьому поєдинку. У багатьох викликало незадоволення те, що арбітр із Чернівців Юрій Мосейчук дозволив господарям двічі пробивати пенальті, які важко було назвати стовідсотковими, й по-різному трактував інші фоли. Та, певно, виною цьому — не упередженість, а квалiфікація «людини в чорному», бо Мосейчук і провідному півзахиснику «Дніпра» Назаренкові теж давав чимало шансів для пробиття штрафних із улюблених місць, і Сергій таки спромігся відправити м'яч у «дев'ятку» воріт Юрія Вірта.

      До речі, охоронець воріт «Шахтаря», який другий матч поспіль вийшов на поле у стартовому складі замість травмованого Дмитра Шуткова, показав дуже невпевнену гру. А от дніпропетровці вкотре продемонстрували, що в них добре організована оборона і традиційно сильні воротарі. Старцев узяв не лише «постріл» Матузалема з 11-метрової позначки, а й потягнув чимало небезпечних ударів із гри.

       Шансів у гірників було чимало. Жадсон забив сам і віддав гольовий пас на Брандао, крім того, організував кілька слушних нагод для Маріки. Але румун був не в ударі, а двох голів «помаранчево-чорним» не вистачило.

      Як визнав після гри Протасов, його команда вирішила нейтралізовувати атакуючий порив суперника своєю активністю в атаці. Тому й не викликає сумнівів заслуженість перемоги дніпрян, які навіть наприкінці поєдинку не грали на утримання переможного рахунку. Відзначимо також, що «Шахтар» виявився неготовим до постійного тиску опонентів. Наслідком такої розосередженості стали два голи з трьох. На останніх секундах першого тайму Чигринський та Кучер невдало виконали штучний офсайд, і Корніленку залишалося тільки перекинути м'яч через голкіпера. А через дві хвилини після точного удару Назаренка зі штрафного весь донецький захист припустився позиційної помилки. Вірт теж не зорієнтувався, йти йому на вихід чи ні, і росіянин Сергій Самодін спокійно «замкнув» навіс на дальній штанзі. До речі, це був перший гол колишнього форварда московського ЦСКА в чемпіонаті України.

      Так «Дніпро» вперше після проголошення незалежності виграв у «Шахтаря» в Донецьку й суттєво покращив свої шанси не лише на четверте, а й третє місце. Гірники ж, схоже, відставатимуть від киян на три очки — аж до очного поєдинку з «Динамо» на своєму полі. Ймовірність «золотого матчу» наприкінці цього сезону залишається досить високою, що не є плюсом для національної збірної, якій 2 червня належить грати з французами у Парижі.

 

ТАБЛО

Останній матч 23-го туру:

«Шахтар» — «Дніпро» — 2:3

      23 000 глядачів

      Голи: Жадсон, 47 (пен.); Брандао, 77 — Корніленко, 45+2; Назаренко, 54; Самодін, 56

      Нереалізоване пенальті: Матузалем, 21 («Ш»).

      Лідери: «Динамо» — 57, «Шахтар» — 54, «Металіст» — 42, «Дніпро» — 38, «Таврія» — 34, «Карпати» — 31...