Відзнаки є. Були б таланти

24.04.2007

      Обидві відзнаки, що вигулькнули на літературному небосхилі майже одночасно, були здетоновані — нехай і опосередковано — Національною премією імені Шевченка. Так, ініціатором Мистецької премії «Глодоський скарб» став цьогорічний шевченківський лауреат, головний редактор журналу «Кур'єр Кривбасу» Григорій Гусейнов — задля шляхетної мети підтримати молодих він не пошкодував власних преміальних. Першого лауреата премії «Глодоський скарб» вітатимуть у Києві та на Кіровоградщині — ім'я переможця, який отримає диплом і 15 тисяч гривень, буде повідомлено на урочистостях, що відбудуться 25—26 квітня. Лауреата запросять до Торговиці (батьківщина українського поета Євгена Маланюка), а також він матиме зустріч з мешканцями Кіровограда.

      Національну премію імені Шевченка Гусейнов отримав за свої «Господні зерна». Відтак, бажання автора вшанувати лауреата новоствореної премії саме на Кіровоградщині багато в чому пояснюється саме історією написання цього твору. «Господні зерна» писалися протягом 20 років, — розповідає пан Григорій. — За цей час я встиг об'їхати майже всі куточки колишнього херсонського степу, встиг познайомитися із сотнями унікальних людей і багато разів переконувався, як блискуче вони знають свій край, його історію. Отож, коли виникла ідея з премією «Глодоський скарб», моєю першою думкою було обов'язково повезти людей зі столиці якраз туди, в степову глибинку, де іноді немає навіть шляхів і неважко загубитись. Цього разу ми поїдемо в Торговицю, древнє поселення, про яке, здається, писав ще Геродот. Стоїть воно над річкою Синюхою, оспіваною Євгеном Маланюком. А в Кіровограді я хотів би показати дивовижної побудови старовинний куток під назвою Чечора, де пройшли юнацькі роки Юрія Яновського, де зберігся будинок Івана Карпенка-Карого».

      Ще одну премію вписали до сучасного літературного процесу Національна спілка письменників України та фонд Ернеста і Наталії Гуляк (Австралія). І цьому факту також прислужилася Шевченківська премія, щоправда, нова відзнака з'явилася «не завдяки, а всупереч». Презентуючи «Стожари», голова Спілки письменників Володимир Яворівський не приховував, що однією з причин її появи стала непрозорість присудження Шевченківської премії. А також численні премії та премійки, яких дуже багато, але чи працюють вони на якість та престиж нашої літератури? «Їх сьогодні така незліченна кількість, що вони знецінені навіть у грошовому еквіваленті, наприклад, є премія 100 гривень, але вона звучить дуже пишно», — обурюється Володимир Яворівський.

      Лауреатів премії визначатиме Комітет у складі 13 осіб, до якого увійдуть письменники, критики та видавці. Переможець, запевняють ініціатори премії, буде один, і лише в рідкісних випадках, коли конкуренція справді виявиться надпотужною, їх може бути двоє. Призовий фонд — 30 тисяч гривень, при цьому, планується, що ця, і так достатньо солідна сума, зростатиме рік у рік. Переможця  визначатимуть напередодні щорічного Шевченківського свята «В сім'ї вольній, новій», яке проводить НСПУ, а саму премію вручатимуть 22 травня.

      Перший лауреат нової премії буде названий у 2008 році. До речі, вже відомо, що вручатимуть її у Дніпропетровську. «Оскільки премію засновано лише тепер, то перше її вручення відбудеться наступного року в Дніпропетровську, бо Дніпропетровська область перейме естафету Шевченківського свята саме наступного року», — пояснив заступник голови НСПУ  Василь Шкляр.