Ранковий штурм

24.04.2007
Ранковий штурм

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

      За оцінками провідних вітчизняних інвестиційних компаній, щорічний обсяг злиття і поглинань в Україні, без урахування приватизації, становить майже 3 млрд. доларів. Частка недружніх поглинань, тобто рейдерських захоплень, у цьому показнику становить 60—70 відсотків.

      Варто зазначити, що рейдерство характерне і для держав із розвинутою економікою. Проте там особи, які здійснюють поглинання підприємств, переважно досягають мети, застосовуючи методи, що не суперечать законам, хоча і є досить далекими від норм ділової етики, оскільки при цьому відбуваються маніпуляції суспільною думкою, явища лобізму, біржових махінацій.

      Особливість рейдерства в Україні полягає в тому, що воно має кримінальний характер, а саме: активи в ефективних власників відбирають незаконним шляхом. Ця проблема на даний час набуває стихійного характеру, оскільки кількість фактів протиправних поглинань підприємств зростає з кожним днем, а методи комерційних структур та угруповань, що здійснюють протиправні поглинання господарських товариств, стають дедалі зухвалішими. Часто корпоративні конфлікти маскують під рейдерські атаки, але буває і навпаки, рейдерські атаки стають продовженням давнього корпоративного конфлікту, коли одна зі сторін затаїла образу і намагається всіма способами помститися.

      Одна з таких рейдерських атак з усіма необхідними атрибутами як то стрілянина, озброєне вторгнення та захоплення будівлі відбулася у серпні минулого року в Києві. Представники товариства з обмеженою відповідальністю «Тріада» у супроводі співробітників приватного охоронного підприємства здійснили напад, спрямований на заволодіння майном, яке належить іншим товариствам.

      ТОВ «Тріада» – один із колишній власників майнового комплексу, на яке був здійснений напад. Першим власником цього майнового комплексу було ВАТ «Алгоритм центр», яке певний час очолював О.Андреєв (нині він очолює ТОВ «Тріада»). Перебуваючи на посаді голови правління «Алгоритму», О. Андреєв, перевищуючи свої службові обов'язки, передав майновий комплекс своїй же фірмі «Тріада». Згодом у 2004 році це майно було, за рішенням суду, передано знову до «Алгоритм центру». На той час О. Андреєва вже звільнили з посади голови правління рішенням загальних зборів акціонерів. Але колишній голова правління, на якого було відкрито кілька кримінальних справ, вийшов на пенсію і за сумісництвом вирішив і надалі позмагатись за власність уже силовим шляхом.

      Уранці, коли мирні громадяни, співробітники власників, орендаторів та інших установ, які розташовані в цій будівлі, таких як «Державний науково-дослідний Інститут підтримки та експлуатації АЕС», прийшли на роботу, їх у буквальному сенсі атакували 12 представників приватного охоронного підприємства в міліцейській формі в супроводі представників ТОВ «Тріада». Нападники представились працівниками міліції, приставили охорону до стінки та відібрали ключі від усіх приміщень.

      Охорона не могла чинити опір, оскільки вважала, що виконує законні вимоги правоохоронних органів. Згодом з'ясувалось, що нападники не мають ніякого відношення до міліції, а є представниками комерційного підприємства, яке надає охоронні послуги, а саме «Департамент охорони» Міжнародна Благодійна Організація «Комітет координації сприяння правоохоронним органам та військовим формуванням України».

      Як свідчать очевидці, нападники заблокували всі входи і виходи у приміщення, розставили своїх людей, поводили себе брутально і нахабно. Дії цих осіб були поєднані з небезпечним для здоров'я насильством та погрозами його застосування до співробітників як самого об'єкта нападу, а також сторонніх осіб. Із вторгненням у майновий комплекс, особи, що на законних підставах перебували в ньому, включаючи його співробітників, їхнiх контрагентів та відвідувачів, були брутально виштовхані назовні, що супроводжувалось погрозами з боку представників ТОВ «Тріада» та найнятими ними так званими охоронцями застосувати фізичне насильство в разі протидії нападникам або невиконання їхніх вимог. Будь-які намагання у передбачений законом спосіб захистити свої недоторканність, здоров'я та власність припинялись застосуванням нападаючими грубої фізичної сили. Кількох людей довелося потім госпіталізувати з травмами різної важкості.

      Водночас, коли представники охоронної фірми залякували всіх застосуванням фізичної сили, їхнi «роботодавці» — представники ТОВ «Тріада» О. Андреєв, В. Скляренко , В. Мещанкін та П. Леськов — погрожуючи, змушували всіх орендарів укладати з ними договори оренди, мотивуючи це тим, що «вони нові власники». При цьому вони не надали жодних документів, які б підтверджували правомірність їхніх дій, відсутні також які-небудь виконавчі документи та представники державних органів.

      Варто зазначити, що цього разу в рейдерів нічого не вийшло, і майно залишилося у законних власників. Рейдери пішли після того, як орендатори відмовились сплачувати «новим власникам» орендну плату та їм нічим було платити охоронній фірмі.

      Але, як зазначив директор юридичної компанії «Юридична допомога» Володимир Щиголь, напади на підприємства з боку приватних охоронних фірм явище, на жаль, поширене. За офіційною статистикою, нині з більш ніж трьох тисяч недержавних охоронних фірм від рейдерських атак утрималось менше двохсот. Інші фірми, беручи участь у майнових суперечках підприємств, свідомо порушували закон.

      Водночас, за даними віце-президента УСПП із питань корпоративної безпеки Василя Крутова, на сьогодні кількість незаконних захоплень підприємств в Україні досягла майже трьох тисяч. Результативність рейдерських атак на вітчизняні підприємства становить майже 90 відсотків, і лише 10 відсотків компаній, які стали об'єктом рейдерів, можуть більш-менш захистити себе, каже він.

      За словами Володимира Петренка, секретаря Міжвідомчої комісії з питань протидії протиправному поглинанню та захопленню підприємств, розв'язання цієї проблеми, передусім, потребує системного підходу, а також вживання відповідного комплексу заходів з боку низки міністерств та центральних органів виконавчої влади.

Іван СКЛЯРЕНКО.