Піраміди — вже не дивина

24.04.2007

      Піраміди Гізи не увійдуть до переліку «нових семи чудес світу». Причому «відставка» відбулася з ініціативи самих єгипетських властей. «Піраміди — єдине диво світу, яке збереглося з античних часів до наших днів, і вони не потребують для підтвердження свого статусу ніякого голосування. Це було б просто смішно», — заявив Захі Хавасс, глава Вищої ради Єгипту з вивчення древніх цінностей.

      Щодо голосування, то йдеться про інтернет-конкурс, ініційований швейцарсько-канадським кінематографістом Бернардом Вебером. Конкурс Вебера, який підтримує ЮНЕСКО, було започатковано у 2004 році, його фінал відбудеться вже за два з половиною місяці — 7 липня. До вирішального відбору потрапила 21 архітектурна споруда сучасності, в тому числі й гігантські усипальниці фараонів.

      Вебер спробував піти на компроміс і запропонував комплексу пірамід статус «почесного кандидата» на звання «чуда нового світу». Але, повідомляє агенція «Франс пресс», у Каїрі й таке формулювання вважають образливим. Можливо, просто побоюються, що, за підсумками голосування, піраміди не потраплять до чільної сімки, поступившись Великій Китайській стіні чи якомусь собору Василія Блаженного. Голосуватимуть же переважно мешканці США, Західної Європи, Китаю тощо.

      А першого разу до переліку «семи чудес світу» піраміди вписав ще Геродот. Відтоді завалилися i Александрійський маяк, мавзолей у Галикарнасі та Колос Родоський, храм Артеміди в Ефесі і статуя Зевса в Олімпії, зникли висячі сади Семiраміди, а піраміди стоять.