Новий рівень лікування критичних захворювань

19.04.2007
Новий рівень лікування критичних захворювань

Так виглядатиме медичний центр майбутнього.

      Вітчизняні медики б'ють на сполох — від серцево-судинних патологій щороку помирають більш як 480 тисяч українців, ще 100 тисяч життів на рік забирає рак. І ситуація погіршується —  через несприятливу екологічну ситуацію, тенденції до стрімкого старіння населення, а також через недоступність для більшості з нас найсучасніших методів діагностики й лікування, які можна отримати лише в закордонних клініках за великі гроші.

      Ситуацію можна змінити — переконаний відомий американський учений, доктор біологічних наук, професор Кеннет Алібек. Фахівець, якому належить ідея створення в Україні науково-виробничого онкологічного та кардіологічного центру Max-Well, ставить на меті зробити сучасні методи лікування та ефективні медичні препарати доступними для більшості українців. Коли кабінети, оснащені за світовими стандартами, будуть готові прийняти перших пацієнтів, «сердечникам» та онкохворим не треба буде виїжджати за кордон у пошуках порятунку. Варто буде лишень приїхати до Борисполя — міста, де сьогодні будується НПЦ Max-Well. Комплекс, який включатиме клініку, власне виробництво ліків та всі необхідні діагностичні підрозділи, стане унікальним для СНД за складністю й оснащеністю. 

      «Ми не збираємося конкурувати з існуючими закладами охорони здоров'я, чи то державними, чи то приватними, — переконує пан Алібек. —  Ми хочемо принести нові для України методи лікування та діагностики, медичні препарати, яких  досі немає на території колишнього Радянського Союзу».

      Загалом у діяльності компанії Max-Well можна виділити чотири структурні напрями: лікувально-діагностичний, виробничо-фармацевтичний, науково-методичний та видавничо-просвітницький. За словами професора Алібека, клініка Max-Well включатиме онкологічні та кардіологічні відділення, центр клітинних технологій, діагностичний центр, консультаційні пункти та пункти забору аналізів. У клініці планується впровадити принципово нові для України методи діагностики та лікування критичних захворювань, а саме: визначення молекулярних маркерів пухлин (це дає змогу вибрати найдієвіший вид хіміотерапії), застосування клітинної терапії, широке використання біотехнологічних препаратів.

      У Центрі клітинної терапії буде застосовуватися метод аутотерапії стовбуровими клітинами для збереження життя онко- і кардіологічних пацієнтів. Водночас у Центрі не будуть застосовувати жодні технології, пов'язані зі стовбуровими клітинами, отриманими з пуповинної крові чи клітинами ембріонального походження. Планується, що багатопрофільна клініка, яку збудують у Києві,  почне працювати вже наприкінці 2008 року.

      Клініко-діагностичний центр, який зможе щодня обслуговувати сотні пацієнтів, буде розташований у Борисполі. Центр дозволить робити до 2000 найрізноманітніших аналізів, більшість яких для українців поки що недоступні (генетичні, імунологічні аналізи тощо). Як поділився секретом пан Алібек, у центрі комп'ютерної діагностики клініки працюватимуть два типи установок для діагностики раку, інноваційні не тільки для України.  Йдеться про розробки американської компанії, яка в 2006 році запатентувала установки для діагностики раку молочної залози (онкозахворювання, яке найбільше лякає жінок) і раку простати (онкопатології, від якої найбільше потерпають чоловіки). «За допомогою вузькоспецифічного мобільного обладнання ми зможемо розв'язати проблему ранньої діагностики цих захворювань», — зазначив засновник компанії Max-Well.

      Поліклінічний і консультаційний центр надаватиме планову й екстрену допомогу пацієнтам Києва й області, а також консультуватиме хворих із важко діагностованими патологіями.

      Велике значення для боротьби з критичними захворюваннями матиме наукова діяльність Max-Well. Для цього у Центрі створено Департамент інноваційних технологій. Саме цей департамент веде підготовку до клінічних випробувань нових препаратів і методик для лікування атеросклерозу та старіння.

      Виробничий комплекс Max-Well будується з урахуванням вимог GMP (належна виробнича практика, світовий стандарт якості) до розробки й виробництва лікарських засобів. Комплекс спеціалізуватиметься на виготовленні широкого переліку біофармацевтичних препаратів для лікування кардіологічних та онкологічних захворювань на основі новітніх розробок американських учених. Власне, серед тих препаратів, які буде випускати НВЦ Max-Well, будуть не лише відомі українцям препарати в таблетках і капсулах, свічі, мазі й препарати у стерильних флаконах для ін'єкцій. Серед новинок — препарати у попередньо заповнених стерильних шприцах (їх бориспільська лінія зможе випускати близько 10 мільйонів на рік).     

      «Я радий, що у нас уперше з'явиться центр, який відповідає найвищим міжнародним стандартам лікування онкологічних та кардіологічних захворювань, — зазначив на презентації компанії радник Прем'єр-міністра України Костянтин Грищенко. — Оскільки з часом ми можемо стати центром надання медичних послуг міжнародного масштабу. Ви знаєте, що сьогодні такими центрами є Малайзія, Таїланд. Туди приїжджають пацієнти з усього світу, тому що якість послуг там є високою, а вартість медичної допомоги — досить поміркованою. Враховуючи, скільки у нас талановитих лікарів, які не виїжджатимуть за кордон, якщо для них створять нормальні умови вдома, ми від такого підходу можемо тільки виграти».

 

ДО РЕЧІ

      Американська компанія MaxWell Biocorporation планує вкласти у створення цього новітнього центру 60 мільйонів доларів, які підуть на впровадження нових методів лікування онкологічних, тяжких інфекційних та серцево-судинних захворювань. Перші пацієнти відвідають клініку вже у 2008 році. Того ж року почнеться виробництво імунобіологічних та хіміко-фармацевтичних препаратів.