Дайте відіспатися...

17.04.2007
Дайте відіспатися...

Хто більше спить, той менше хворіє. (Фото з сайту http://foto.mail.ru.)

      Чому після безсонної ночі так важко зосередитися на роботі? Чому після короткого сну так часто виникає стан «повного гальма»? А тому, що тривале позбавлення сну перешкоджає розмноженню нервових клітин у головному мозку, вважають американські науковці. Експеримент, який вони провели з пацюками, показав, що пригнічення процесу поділу нервових клітин пов'язане з підвищенням рівня одного з так званих «гормонів стресу», повідомляє «Медпортал».

      Науковці Прістонського університету оглянули пацюків, яким не давали спати 72 години. У тварин був значно підвищений рівень гормона кортикостерону, що відіграє важливу роль у регуляції фізіологічних процесів в організмі гризунів.

      Крім того, у щурів зафіксували значне скорочення числа нових нервових клітин у ділянці мозку, пов'язаній з емоціями і пам'яттю. Зниження рівня кортикостерону призводило до того, що нервові  клітини в гіпокампі починали ділитися з нормальною швидкістю.

      Нормальний сон у тварин відновлювався протягом тижня. При цьому на відновлення процесів поділу нервових клітин ішло вдвічі більше часу.

      Коментуючи дослідження американських колег, британський експерт з проблем сну доктор Нейл Стенлі зазначив, що результати цього дослідження не можна на сто відсотків екстраполювати щодо людини, оскільки людям зазвичай не доводиться жити без сну протягом такого тривалого періоду. На думку доктора Стенлі, було б цікаво дізнатися, чи впливає аналогічним чином на нервові клітини часткова втрата сну, коли людина змушена спати менше, ніж необхідно.

Олекса ШВЕЦЬ.