Гроші на зерно

17.04.2007
Гроші на зерно

Останній рейс — і сівбу закінчено! (Фото Укрінформ.)

      Торік у ці дні тільки починали ранньовесняний цикл робіт на полях Луганщини. Сьогодні їх уже закінчують. На початок квітня засіяно 94% запланованих площ ранніх зернових та зернобобових, або, якщо в гектарах, — 162,3 тисячі. Причому деякі райони план навіть перевиконали. Рекордсменом виявився Новоайдарський район: 109%. Не відстають і роботи з підживлення озимини. Показники майже ті ж самі: 160,3 тис. га, або 90% до плану. Мабуть, важливим є те, що в передовиках, так би мовити, йдуть північні райони області, де зосереджена більша й найкраща частина ріллі. У південній, промисловій її частині, землі менше, та й ландшафт не надто дозволяє розгорнутися потужній техніці.

      Особливістю цієї весни стало те, що нормально перезимували всі 100 відсотків посівів. Начальник головного управління агропромислового розвитку Луганської облдержадміністрації Олександр Ольшанський, який пропрацював у цій галузі вже 36 років, не пригадує подібного феномену. Однак це стосується лише пошкоджень рослин від морозу. На жаль, існують інші, не надто приємні фактори. Наприклад, до того, як у лютому випав сніг, багато розмов ходило про лютування на полях мишоподібних гризунів. Потім випав сніг (знову ж таки, переважно на півночі області), вдарили сякі-такі морози, і про мишачу загрозу говорити перестали. Головний аграрій області з цього приводу не заспокоїв, однак сказав, що на врожай чатують інші небезпеки.

      Тепла зима принесла хвороби рослин, Олександр Петрович перелічив їх мало не з десяток, тому селянам доведеться більше, ніж зазвичай, витрачатися на фунгіциди. Однак не все так погано: оскільки посіви вижили й вистояли, їм бур'ян не так страшний — вони його самі заглушать. А отже, можна буде зекономити на гербіцидах.

      Якщо вже йдеться про економію, я спитав у співрозмовника про те, наскільки охоче сьогодні співпрацюють із селянами місцеві банки. Виявляється, не тільки охоче співпрацюють. За словами пана Ольшанського, сьогодні між банками навіть існує певна конкуренція:

      — Раніше ми билися за 18% річних для селян (загалом давали під 24%), сьогодні 17 — не проблема. А деякі навіть таємно домовляються із господарствами про кредити під 14 відсотків.

      Я попросив назвати лідера в цьому «капіталістичному змаганні». Відповідь дещо здивувала: це — Ощадбанк. Утім про конкретні цифри ми не говорили. Єдина «комерційна таємниця», яку «видав» головний начальник агророзвитку, це загальна сума кредитів. На сьогодні банки виділили 100 млн. грн. — із запланованих 120-ти.

      — На рік?

      — Ні, тільки на посівну.

      — А як вчасно селяни розраховуються?

      — Якщо господарство «на плаву» — а таких переважна більшість, то — без особливих проблем.

      Тут я згадав, як днями журналісти відвідували одну з найбільших птахофабрик краю. Директор її поскаржився, що уряд відмовився відшкодувати відсотки з кредитів, які бралися у 2006 році. Мовляв, попередній міністр АПК закликав брати гроші під реконструкцію й обіцяв компенсувати все, а тепер Кабінет Міністрів прийняв якусь хитру постанову...

      — Річ у тім, що в минулому році був виділений ліміт на відшкодування. Для Луганщини він склав 5,1 млн. грн. Хто в цей ліміт вклався, той гроші отримав. Очевидно, птахофабрика не вклалася. До речі, цього року ліміт збільшено майже в чотири рази — 19,6 мільйона.

      Узагалі, якщо говорити про підтримку аграріїв державою, остання сьогодні свої зобов'язання начебто виконує. За цільовими програмами підтримки аграрного комплексу в область уже надійшло 23,9 млн. грн, iз яких селяни встигли використати 18,7 мільйона. Причому на кожен гектар посіву озимини дотації — а це 8,5 млн. гривень — вони використали стовідсотково, на здешевлення мінеральних добрив (1,3 млн.) на 85%, за здану худобу та птицю (6,9 млн.) — на 88 відсотків. А от із власними працівниками сучасні поміщики розраховуються дещо гірше, ніж із кредиторами. Настільки, що проблемою змушений займатися голова облдержадміністрації.

      На нараді з питань АПК Олександр Антипов навів такі дані: на 1 березня т.зв. економічно активні господарства мали борги з заробітної плати в сумі 2,6 млн. грн. З початку року вона збільшилася на 204 тис. грн., а в порівнянні з попереднім місяцем — узагалі на 435 тисяч. Та ще й перед Пенсійним фондом заборгованість складає 5,7 мільйона. Чи допоможуть «кардинальні заходи», які голова області доручив ужити своїм підлеглим у районах?

  • І хліб, і до хліба

    Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>

  • Японський трактор у лізинг

    Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>

  • Аграрна арифметика

    Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>

  • Наша риба впіймала шхуну

    Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>

  • Росіяни хочуть солі?..

    Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>