Слов'янський роз(базар)

17.04.2007
Слов'янський роз(базар)

Чагаєв найбільше діставав Валуєва своєю лівою. (Фото РЕЙТЕР.)

      Перед суботнім протистоянням у німецькому місті Штутгарт, де російський «супертяж» Микола Валуєв мав відстоювати титул чемпіона світу за версією WBA в бою проти узбека Руслана Чагаєва, всі букмекерські контори фаворитом вважали «Звіра зі сходу» — Валуєва. При цьому більшість фахівців визнавала перевагу претендента в рухливості і техніці, але вирішальними аргументами на користь чемпіона, підопічного американського промоутера Дона Кінга, вважалися його величезна вага і зріст: Нікола Пітерський вищий за Чагаєва аж на 28 см і важчий — на 41 кг!

      Обидва спортсмени до зустрічі не зазнали на професійному рингу жодної поразки. Крім того, очікувалося, що 34-річний росіянин встановить новий рекорд непереможної серії. Але він так і не дотягнув до досягнення Рокі Марчіано, котрий пішов із великого боксу в 1955 році, провівши 49 безпрограшних дуелей. Чагаєв побив Валуєва за очками.

      Перші раунди відбулися за більш-менш рівної боротьби, але потім шульга Чагаєв почав усе частіше діставати «Звіра» дошкульними ударами, на які той не міг гідно відповісти. Після восьмого раунду — єдиного, який Микола може занести собі в актив, — він явно втомився  і навіть своєму тренерові у перерві сказав, що суперник виглядає краще за нього. Тож перемога узбецького боксера за підсумками 12-раундового поєдинку не повинна особливо дивувати. Хоча один із трьох арбітрів проявив очевидну прихильність до росіянина, виставивши нічию 114:114, інші двоє були  об'єктивнiшими — 115:113 і 117:111, віддавши титул Руслану. Ця перемога стала для узбека 23-ю у 24 виходах на професіональний ринг, ще один бій він завершив нічиєю. Таким чином, слідом за білорусом Ляховичем, який «здав вахту» у версії WBO, втратив свій чемпіонський пояс ще один слов'янський боксер-супертяж.

      До речі, українець Володимир Кличко, який донедавна мав бажання зустрітися в рингу з Валуєвим, тепер заявив, що втратив інтерес до двобою з російським гігантом. Що й зрозуміло, адже Микола тепер не володіє чемпіонським титулом. А перемогу 28-річного Чагаєва наш чемпіон за версією IBF пояснив перевагою в тактиці й техніці середньоазіатського боксера. У свою чергу, Кличко-старший — Віталій — вважає, що Руслан показав звичайний бокс, тоді як Микола не спромігся навіть на це.

      В інтерв'ю журналістам Кличко-молодший підтвердив, що наступного разу вийде на ринг 7 липня проти американця Леймона Брюстера, якому програв три роки тому за дивних обставин.

      Чи можна сподіватися на зустріч узбека з Віталієм або Володимиром? Поки що переговорів із цього приводу не видно навіть у перспективі. Для кожного з братів окреслено інше коло суперників. А поєдинок когось із Кличків проти Чагаєва був би цікавим з огляду хоча б на те, що промоутером Руслана є німець Клаус-Пітер Коль, а саме з ним тривалий час співпрацювали, а потім побили горщики провідні українські боксери.