Квадратнi метри Конституцiї

17.04.2007
Квадратнi метри Конституцiї

У цьому розкішному будинку на вулиці Лютеранській у центрі Києва розташована квартира за 8 млн. доларiв, якою «пiдмазували» заступника голови КС? (Фото Володимира СТАДНIКА.)

      Особою судді-доповідача у цій справі — Сюзанною Станік — відучора всерйоз зацікавилася СБУ. На Володимирській, 33, мають підтвердження фактів передачі майна на 12 мільйонів доларів близькому родичу цієї судді КС. За словами в. о. голови Служби безпеки Валентина Наливайченка, СБУ відреагувала на звернення чотирьох депутатів і провела відповідну перевірку. Нею виявлено, що впродовж 2005—2006 років і на початку 2007-го родичеві пані Станік було передано земельні ділянки та квартири у Києві і Ялті, кілька іномарок та офіс у центрі столиці площею близько 500 кв. м.

      Розібратися у цій ситуації має і Генпрокуратура, і сам Конституційний Суд, голові якого Івану Домбровському вже направлено листа від СБУ. Слідчі бажають почути пояснення й самої пані Станік. Принаймні як її непрацюючий родич (а йдеться про 75-річну матір) отримав майно на таку суму? Чи це був не хабар із прицілом на важливі процеси в Конституційному Суді?

 

Хто доповідає?

       Нагадаємо, що розгляд цієї справи мав розпочатися ще тиждень тому. Але КС несподівано переніс його саме на 17 квітня, хоча й розглядатиме справу за конституційним поданням 53 народних депутати щодо відповідності Конституції Указу Президента «Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України» від 2 квітня 2007 року за № 264: у формі невідкладного(!) конституційного провадження. Як відомо, суддею-доповідачем у справі є Сюзанна Станік, репутація якої в останні дні була дещо заплямована ймовірною небезкорисливою співпрацею з Януковичем i його командою. Спочатку в пресі з'явилися роздруківки розмови заступниці голови КС пані Станік із заступницею міністра Кабміну Оленою Лукаш про сприяння у винесенні «правильного» вердикту КС, i ця пропозиція була підкріплена матеріальним заохоченням. Згодом у ЗМІ з'явилася інформація про те, що пані Станік нібито отримала в подарунок дві квартири в центрі Києва, на Львівській площі, загальною вартістю два мільйони доларів.

       I хоча «Наша Україна» закликала Сюзанну Станік спростувати цю інформацію, цього не сталося. У вечірньому телезверненні у п'ятницю, яке транслював «5-й канал», пані Станік лише зазначила про організацію брудної кампанії з її дискредитації як судді-доповідача по цій справі, мета якої — завадити їй належно підготуватися до розгляду.

      «Це робиться, щоб мене відволікти, щоб я почала ходити по судах, відстоювати свою честь і гідність. Я це обов'язково зроблю, але після того, як виконаю святий обов'язок перед народом України і виступлю у цій справі», — заявила заступник голови КС і додала, що ізолювала себе від спілкування з будь-ким із посадовців. Мовляв, щоб ніхто не вплинув, не висловив своє бачення, не натиснув...

Працюю в Києві, відпочиваю в Ялті 

       За даними «УМ», спочатку доповідачем у цій резонансній справі мав бути інший заступник голови КСУ — Валерій Пшеничний. Але якимось чином доповідачем у цій справі вдалося стати саме пані Станік, яка виявила у цьому неабияку наполегливість. Що не може не дивувати, адже впродовж трьох років роботи в КС пані Сюзанна не рвалася бути доповідачем із жодного конституційного провадження, а тут така зацікавленість!

       Але не це головне. Інтерес до особистості Сюзанни Станік зрозумілий: від її доповіді багато що залежить, та й узагалі: судді КС мають бути поза підозрою. До редакції «УМ» iз надійних джерел потрапила iнформацiя, яка свідчить, що інтерес родини Станік до нерухомості не обмежується двома подарованими квартирами в центрі столиці. Що цікаво, джерела посилаються на номери офіційно зареєстрованих правочинів, конкретні об'єкти нерухомості. Якщо це не відповідає дійсності, тоді кому насправді належать перелічені нижче об'єкти, яка їхня доля?

       Принаймні дуже б хотілося вірити, що мати пані Сюзанни — Оксана Теодорівна Антошко, якій більше 75 років, не є набувачем квартири в Ялтинській Масандрі (вул. Стаханівська, 12, кв. 17) загальною вартістю 1,2 млн. доларів та апартаментів №51 в тій же Ялті (в престижному районі «Едінбург-тауер»), по вул. Свердлова, 13/2 — за 1,5 млн. доларів ; а також земельних ділянок №10-в у Києві, по вул. Кудряшова — 1,125 млн. доларів, та в області — №17 в селі Ясногородка, по вул. Приморській — 1,2 млн. «зелених». Цікаво, що старенька Оксана Теодорівна стала ще й набувачем власності на 8 мільйонів «баксів» — квартири в самісінькому центрі столиці, по вул. Лютеранській, 10-а, з гаражем №17.

       Активно 75-річна мати судді-доповідача виступає i в ролі відчужувача майна. Це стосується київських квартир по вул. Грінченка,4, кв. 23, та Дарвіна, 7, кв. 14, вартість яких сягає позначок в 1,8 та 2 мільйони доларів, відповідно. До речі, саме пані Антошко була відчужувачем i вже «засвічених» двох квартир у районі Львівської площі — по провулку Нестерівському, 6, квартири 27—28. Набувачем стала донька — Сюзанна Романівна Станік. Судіть самі, усі перелічені правочини відбулися в другій половині 2006-го — на початку 2007 року. І принесли, за оцінками експертів, прибуток у близько 20 мільйонів доларів. СБУ вчора підвердила факт 12 «лимонів»...

А указ чинний!

       Доки пані Станік готується доповідати, її колега — суддя КС Віктор Шишкін заявив, що указ Президента про розпуск парламенту є чинним i діє до рішення суду. Тобто бажання коаліції отримати «панацею» від КС, й тим часом не коритися волі глави держави є незаконним. «Указ дійсно є діючим. Хто не розуміє терміна «чинний», роз'ясняю — «той, що діє». Тут потрібно виходити з такого: будь-які нормативні акти, що видав уповноважений орган, є діючими до того моменту, поки вони не будуть кимось скасовані або визнані неконституційними», — пояснив суддя Шишкін в інтерв'ю «Газеті по-київськи».

      Річ у тім, що КСУ розглядає тільки діючі закони або нормативні акти. Оскільки провадження по указу Президента відкрито, це означає, що конституційна Феміда визнала його діючим. Відмови у відкритті провадження з боку КС не було.

      Водночас Прем'єр Віктор Янукович чомусь заговорив про можливість розпуску самого Конституційного Суду. Мовляв, це можливо у випадку, коли КС не зможе прийняти рішення ні через півроку, ні через рік. Чи не свідчать ці заяви Прем'єра про те, що спроби тиску на суддів КС із боку уряду провалилися, а підкуп окремих із них «засвітився», тож коаліція не вірить у «правильне» для себе рішення?

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>