Бородавки геть!

12.04.2007

      Німеччина стала першою європейською країною, яка внесла «жіночу» вакцинацію до рекомендованого списку, нарівні зi щепленням від правця чи дифтерії. Слідом за Німеччиною таке ж рішення ухвалив уряд Італії. Як передає «Медікінформ», медики мають для цього всі підстави. За даними ВООЗ, у світі щороку діагностують понад 500 тисяч випадків захворювання на рак шийки матки. Більше 200 тисяч жінок помирають від цього захворювання.

      Появу ракових пухлин у статевих органах провокують різні штами папіломавірусу людини. Причому носієм вірусів може бути і чоловік, і жінка. Збудники захворювання передаються до здорової людини під час статевого акту, тому жінки, які мали протягом життя багато партнерів, мають значно більші шанси «підхопити» папілому, аніж жінки з мізерним сексуальним досвідом. Розвиваючись усередині організму, підступний вірус попервах практично нічим не нагадує людині про своє існування. Жінка навіть не здогадується про розвиток раку на початкових стадіях хвороби: ерозійні «плями» й дрібні новотвори на шийці матки не болять, а помітити їх можна лише під час гінекологічного огляду. Жінки, які на профілактичні огляди не з'являються, мають усі шанси померти від раку.

      Як стверджують дослідники, врятувати жінок від страждань може профілактичне щеплення. Вакцина під назвою «Гардасіл» захищає дитячий організм від чотирьох штамів папіломавірусів: HPV-16 і HPV-18, які в 70 відсотках випадків спричиняють рак шийки матки, а також типів HPV-6 та HPV-11, які в 90 відсотках випадків призводять до появи генітальних бородавок.

      Як повідомляють «Медновини», повний курс вакцинації складається із трьох ін'єкцій препарату, які вводять пацієнтці протягом шести місяців. Такий курс коштує близько 360 доларів США, але державні програми в Італії й Німеччині забезпечать усіх дівчат віком від 12 до 17 років безплатною вакциною.