Гроші для хабарів

12.04.2007

      Що робити, якщо держава бореться із хабарництвом, але при цьому самі посадовці аж пищать, так хочуть отримати «на лапу»? Оригінальний спосіб вирішення такої дилеми вигадали в Індії. Там випустили спеціальні гроші для хабарів.

      Як пише газета «Таймс», нову купюру називають «нульовою», хоча насправді вона дуже нагадує банкноту номіналом 50 рупій (еквівалент 6 гривень). Власне, від звичайної півсотні «корупційна» купюра відрізняється лише тим, що... віддрукована тільки з одного боку — того, де портрет Махатми Ганді. З іншого — це просто чистий шматок паперу. Таких банкнот віддруковано вже 25 тисяч штук, і для початку їх використовуватимуть у місті Ченнай.

      За задумом організації «П'ятий Піллар», яка й виступила ініціатором незвичної акції, «нульові» гроші матимуть насамперед психологічний ефект. Вважається, що пересічні індійці просто не можуть встояти проти тиску чиновників та інших працівників державних органів, які вимагають хабара за кожну дрібну послугу. Так от, тепер людина все одно «підмазуватиме» службовця, але «не по-справжньому». До того ж ніхто не нестиме відповідальності за такі дії.

      Керівник ініціативи Віджай Ананд каже, що «перевиховання» вже почалося, і найбільше воно впливає на поліцейських. Коли правоохоронці всім своїм виглядом показують, що хочуть «мзду», а отримують «нульову купюру», то, як правило, відпускають «дарителя» — так, наче він дав справжні гроші. Адже розуміють, до чого йдеться.

      Може, й українцям перейняти таку практику?