Терпіть — і ми зробимо вам добре!

11.04.2007

      Серйозному студентові, аби серйозно знати предмет, як відомо, не вистачає усього лиш однієї ночі перед іспитом. Перший віце-прем'єр-міністр України Микола Азаров днями дуже цікаво інтерпретував цю філософську тезу — виявляється, наша держава була вже за крок від економічного процвітання. Але тут прийшов Президент зі своїм указом про дострокові вибори і все зіпсував.

      За словами нашого Миколи Яновича, вже з перших днів своєї роботи уряд Віктора Януковича мав намір вкласти в економіку держави 150 мільярдів гривень — бюджетних коштів, внутрішніх і зовнішніх інвестицій! Ці грандіозні плани коаліційні міністри виношували у своїх полум'яних серцях протягом довгих восьми (!) місяців. Реалізовувати задумане, щоправда, не поспішали — а й справді, попереду ще стільки часу! Тим паче що мета — «докорінно осучаснити економіку держави» — довготривала.

      Але нині перший віце-прем'єр, ображений розпуском парламенту, вкладати уже не хоче ні копійки — передумав. «Сьогоднішній конфлікт спрямований проти реалізації таких планів», — ще раз продемонстрував підданим свою тонку душу Микола Азаров.

      Далі перший заступник глави Кабміну вирішив ще трохи пiдлити олії у вогонь — якщо через два тижні політична ситуація не нормалізується, можуть, виявляється, настати драматичні економічні наслідки. Канцелярський евфемізм, у перекладі з чиновницької мови на людську, означає: якщо Віктор Ющенко протягом двох тижнів не скасує свій указ, Микола Янович за себе не ручається.

      Певна логіка у цих словах є — вітчизняний господарський комплекс останніми місяцями швидко котиться в тупик. Про це нині все частіше заявляють незалежні від Кабміну експерти. Але, виявляється, навіть за таких несприятливих обставин уряд має намір підвищувати соціальні стандарти! Напрошуються два майже риторичні запитання — коли саме і яким чином? Адже коли економіка переживає «драматичні наслідки», грошей у бюджеті зазвичай не більшає. Та уряд Віктора Януковича і справді любить підвищувати соціальні стандарти за місяць-другий перед виборами із спецрезервів, утім, це уже зовсім інша історія. Точніше, дуже «тіньова» практика.

      «Не можу позбутися  думки, що сили, які стоять за Президентом України, роблять спробу відсторонити від влади успішний уряд», — демонізує своїх опонентів Микола Азаров. Хоча й без його слів зрозуміло — Президент справді хоче відсторонити цей уряд. Але назвати Кабмін Віктора Януковича словом «успішний» може тільки частина чиновників та донецьких олігархів, які допущенi до схем бюджетного дерибану. (Про одну із таких схем читайте на стор. 8).

      На превеликий жаль, пан Азаров досі не збагнув просту річ, яку чудово розуміє більшість українців, — чому Віктор Ющенко розпустив Верховну Раду. «Я шукав відповідь, але не знайшов її», — розгубленим тоном зізнався віце-прем'єр. Микола Янович ще раз підтвердив — дострокових виборів «регіонали» бояться майже панічно і готові на все, аби їх не допустити. Вимоги, які поставив Президент перед Верховною Радою, або реалізовані, або на етапі вирішення, заявила прес-служба Азарова, тому, мовляв, шкідливий указ треба скасувати.

      Чудово усвідомлюючи, що «етап вирішення» може тривати безкiнечно, пропозиція й справді дуже слушна.