Пасхальний вертеп у ВР

11.04.2007
Пасхальний вертеп у ВР

Спiкер Мороз вважає збори нардепiв «пiд куполом» легiтимною сесiєю. (Фото УНІАН.)

      Ні сну, ні спочинку — добре, хоч на Великдень дали вихідний. А в поливаний понеділок — щоб уже, «як штик», були на роботі. Таку вказівку отримали від свого керівництва «коаліційні» (й «ті, що долучилися») нардепи, яких 9 квітня терміново викликали на чергове позачергове засідання Верховної Ради. І більшість таки послухалася, хоча, судячи з того, як відверто дехто з них на цьому засіданні клював носом, самої лише неділі на відзначення найбільшого православного свята парламентаріям було недостатньо.

      Цього разу екстрене засідання ВР п'ятого скликання було реакцією на звернення Президента Ющенка до народу з нагоди Великодня. І всього-то глава держави підтвердив те, що останніми днями каже вже не вперше: свого указу про розпуск парламенту він назад не візьме і гарантує суспільний спокій, позаяк «правоохоронні і силові органи виконують вказівки Президента». Але перелякані «коаліціонери» реагують на події надто істерично, тому в обіцянці Ющенка зберегти мир їм вчувся щонайменше гуркіт канонад.

      Майже в усіх виступах народних обранців лунали тривожні заклики, чи то пак застороги щодо громадянської війни й натяки на потребу відправити у відставку міністра оборони Анатолія Гриценка. А ще — провести референдум про неприєднання України до НАТО. До чого тут воно, краще й не роздумувати — ще бракувало напружувати здорову голову аналізом діяльності хворих мізків.

      До речі, як і завжди в таких випадках, у себе симптомів хвороби «пацієнти» не помічають, натомість запідозрюють у ненормальності всіх інших. Скажімо, «регіонал» Юрій Болдирєв щось там верз про «весняне загострення» у Президента. Головний комуніст Петро Симоненко закликав поставити під посилену охорону атомні й теплові електростанції, шахти, металургійні та хімічні заводи, Міністерство енергетики, Національний банк України тощо — аби «путчисти» на чолі з Ющенком і Тимошенко не захопили їх і не «втягнули Росію в нову гонку озброєнь». Колишній «нашоукраїнець» Лев Гнатенко разом із колегами — одіозним «регіоналом» Калашниковим, БЮТівцем Антіповим та соціалістом Бульбою розгледів на території Головного розвідувального управління офіцерів у повній бойовій готовності, що його як учасника бойових дій в Афганістані вельми занепокоїло. А член фракцїі Партії регіонів Юрій Мірошниченко щось таке помітив і у внутрішніх військах.

      Словом, засідання було веселе і в інший час могло неабияк розважити народ, але до пасхального настрою відверто не в'язалося. Хоча від того, щоб посміятися з перлів штатного публіциста Соцпартії Івана Бокого (Див. врізку), мабуть, не втрималися навіть найбільше роздратовані істериками політиків громадяни. Іван Сидорович постарався — написав одразу кілька фельєтонів: окрім тексту свого виступу, ще й проект заяви ВР «з приводу тиску Президента на Конституційний Суд». Принагідно Бокий, якого нещодавно виключили із редколегії газети «Сільські вісті», обізвав журналістів «другою древньою професією». Цікаво, а себе фейлетоніст-нардеп до цієї категорії зараховує?

      Випустивши пару, парламентарії розійшлися по домівках — досипати. Але перед тим ухвалили ще парочку заяв, зокрема, звернення до народу. В цьому документі депутати лякають своїх виборців «втратою державності» внаслідок «спроби вчинити державний переворот під виглядом дострокового припинення повноважень парламенту», асоціаціями з подіями недавньої Югославії тощо. «Звертаємося до тих, хто залучається реваншистами до вуличних антиконституційних акцій. Ви не за Україну і не за правду боретеся. Вашими руками кілька авантюристів хочуть повернути собі можливості узурпувати владу», — непокояться народні обранці. І зазначають, що вони — «за одночасні дострокові вибори Президента, парламенту та проведення з волі народу референдуму щодо вступу до НАТО».

      Також ВР звернулася до президентів, урядів і парламентів країн Європи, країн-гарантів безпеки України, міждержавних організацій з проханням направити до України своїх офіційних представників і спостерігачів за розвитком подій. А ще парламентарії створили тимчасову слідчу комісію з питань встановлення посадових осіб СБУ, винних у видачі незаконних наказів щодо прослуховування телефонних розмов та стеження за депутатами, суддями КС, суддями загальної юрисдикції та членами ЦВК.

* * *

      Але навіть на цьому «більшовики» не заспокоїлися. Вони вирішили, що на цьому тижні проведуть ще три позачергові (ранкові) засідання парламенту, хоча за графіком мали б працювати в комітетах. Мовляв, багато законопроектів накопичилося, тому відпочивати ніколи. Принагідно «регіонал» Тарас Чорновіл попередив Президента, що, якщо він не підпише ухвалені Верховною Радою закони, через 15 днів їх підпише Голова ВР Мороз.

      А опозиційні фракції на засідання «розпусного» парламенту так і не ходять. Спікер уже навіть запропонував їм скласти з себе повноваження нардепів, однак «нашоукраїнці» та БЮТівці не вважають це за потрібне. А який сенс, якщо, на їхню думку, і сама Рада, і «збори народних депутатів», що відбуваються у сесійній залі , після указу про його розпуск уже нечинні й нелегітимні?

      Утім колеги наших парламентаріїв із Держдуми Росії, схоже, дотримуються іншої думки. Сьогодні делегація у складі 20 російських нардепів планує відвідати засідання ВР.

 

МАНІПУЛЯЦІЯ

      Днями прес-служба Партії регіонів радісно повідомила, що співдоповідач Моніторингового комітету Парламентської Асамблеї Ради Європи по Україні Ренате Вольвенд заявила, ніби Президент Ющенко не мав достатніх юридичних підстав для розпуску парламенту. «Головною причиною рішення Президента була його спроба припинити перехід парламентаріїв з однієї фракції в іншу. Боюся, що юридично це недостатні підстави для розпуску парламенту», — повідомила ПР із посиланням на інтерв'ю, яке Вольвенд дала газеті «2000».

      Виявилося, що прес-служба «регіоналів» спотворила інтерв'ю доповідачки. Зокрема, викинула речення: «Поки в мене [Вольвенд] ще не було можливості вивчити текст указу Президента» і «Перед тим як давати юридичну оцінку, я хотіла б ознайомитися з точним перекладом тексту указу».

 

СЛОВО — НЕ ГОРОБЕЦЬ

Фрагмент із виступу соціаліста Івана Бокого у Верховній Раді:

           — У день зіслання Святого Духа всесвітній сатана напоумив герострата українського дому Віктора Ющенка яко фарисея від лукавого і найлукавішого з фарисеїв, що кладуть хрест на свій лик і водночас віддають душу дияволові, здійснити замах на свою державу і на людей. Під каблуком відомої дами, яка бігає з запаленим віхтем бісівського вогню під українською стріхою, під какофонію нацьковування своїх схильних до криміналу і корупції огрів із кола оточенців, яка безсоромно експлуатує чудернацькі месіанські бонапартистські зазіхання свого отамана, чоловік із титулом Президента України замахнувся на найвищий орган законодавства і народного представництва українського народу — Верховну Раду...

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>