Підкова, серце, кулак і... хворий ЦВК

11.04.2007

Справи центрвиборчкомівські

      За день перед Великоднем Центральна виборча комісія закінчила прийом списків кандидатів у члени окружних виборчих комісій для позачергових парламентських перегонів-2007. Це передбачав графік виборчої кампанії. У законні рамки вписалися тільки чотири політичні сили: «Наша Україна», БЮТ, Українська народна партія, «Реформи і порядок».

      Утім дві останні політичні сили можуть не пройти «кастинг» у ЦВК. Бо, як пояснила «УМ» прес-секретар ЦВК Зоя Шарикова, своїх претендентів в окружкоми можуть подавати тільки ті партії, що мають фракції у Верховній Раді.

      Та й із «Нашою Україною» є проблема, бо для подання списків нібито треба підписи лідерів усіх партій, які входять до блоку. А від «НУ», як відомо, відщепилася група «промисловців і підприємців» на чолі з Кінахом, і ясно, що свого підпису зрадливий міністр економіки не дасть...

      Але наразі Центральна виборча комісія не може ані затвердити подані списки, ані відхилити їх. «Ці подання не розглянуті, — каже Зоя Шарикова. — І невідомо, коли їх розглянуть, бо постійно якийсь суд забороняє [виконувати указ Президента про розпуск]. Доведеться почекати, поки щось зрушить із місця».

      Крім того, нині у Центрвибочкомі... немає кворуму. Четверо членів ЦВК пішли на лікарняний: Юрій Донченко, Ігор Качур, Броніслав Райковський і Олександр Чупахін, усі вони — квота партій, які входять до коаліції.

      Для кворуму ЦВК потрібно дві третини складу — 10 осіб. Загалом же після того, як Руслан Князевич пішов працювати у парламент, а Микола Мельник — звільнився, у ЦВК лишилося 13 членів. Відтак хвороба чотирьох осіб блокує діяльність ЦВК.

      У зв'язку з цим виникають серйозні побоювання з того приводу, чи відбудуться позачергові вибори за тим графіком, який випливає з указу Президента. Глава секретаріату Президента Віктор Балога в коментарі газеті «Коммєрсант-Україна» припустив, що вибори відбудуться «пізніше», аніж 27 травня. «Наскільки пізніше, — намагався уточнити кореспондент видання. — Місяць? Два?». «Ні, чуть-чуть пізніше, зовсім чуть-чуть», — відповів Балога.

Справи партійні

      Партіям легше, ніж Центрвиборчкому, хоча навіть у них справи ведуться досить заплутано. І досі ніхто не знає, хто й коли йтиме на вибори, а якщо йтиме, то в якому форматі.

      Про коаліціонерів наразі говорити не варто, бо вони не визнають указ Президента конституційним. А щодо «помаранчевих», то вони все ще думають. Учора на засіданні ради НСНУ було прийнято заяву до демократичних сил із закликом скооперуватися у спільний виборчий блок. «Разом, об'єднавшись, ми зможемо створити переможну коаліцію, згуртуватися навколо Президента України та захистити демократичний вибір українського народу, — йдеться в заяві ради «Народного союзу «Наша Україна»». — Залізна підкова, гаряче серце і стиснутий кулак повинні виступити разом».

      «Наша Україна» постановила провести свій з'їзд 16 квітня, хоч раніше його планували на 14-те.

      Зате свій з'їзд учора вже провела Українська народна партія. Форум ухвалив два політичні рішення: першим — звернувся до правих партій із пропозицією створити блок «Українська правиця», іншим — запропонував Президентові сформувати пропрезидентський блок у складі БЮТ, «НУ» і «Правиці». З'їзд УНП взяв перерву, за цей час лідер партії Юрій Костенко мав провести політичні консультації.

      Щодо Блоку Юлії Тимошенко, то він свою з'їздівську кампанію розпочинає сьогодні. Варто відзначити, що це єдина з «помаранчевих» партій, яка наразі стоїть на тому, щоб іти на вибори порізно. Про нинішній з'їзд «Батьківщини» не повідомлялося. Вчора кореспондент «УМ» подзвонив у прес-службу «тимошенківців» і поцiкавився, які питання висуватимуться на форум. «Нам про це невідомо», — відповіла дівчина на тому боці слухавки. «Але сам з'їзд відбудеться?». — «Планується», — сказала представниця прес-офісу і поклала слухавку.

      За даними «УМ», з'їзд ВО «Батьківщина» буде закритим. Тому одразу хотілося б застерегти Юлію Тимошенко від минулорічної практики, коли на закритому з'їзді блоку, подалі від телекамер і журналістів було затверджено такий список, що потім кожен десятий з обраних депутатів перебіг до коаліції.

      Уже за кілька днів по цьому має відбутися міжпартійний з'їзд Блоку Юлії Тимошенко, де буде затверджено остаточний список.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>